Hicham is imker: ‘Ik bestudeerde vroeger al de bijen van mijn oma’

Door Charmain Zwijnenberg 13 april 2019

Dit weekend (13 en 14 april) organiseert Nederland Zoemt de Nationale Bijentelling. Mensen worden opgeroepen om een half uur lang de bijen in hun tuin of op hun balkon te tellen. Waarom dit belangrijk is kan Hicham uit Enschede ons vertellen. Hij is imker en weet alles over de geel-zwarte beestjes. 

Geïnspireerd door oma

Hicham raakte als kind geïnspireerd door zijn oma en tantes. “Zij hielden vroeger op het platteland bijen. Ik bestudeerde ze graag. Heel bijzonder om te zien hoe ze nectar en stuifmeel halen,” vertelt de Enschedeër.

Toen hij ouder werd, ging Hicham zich meer verdiepen in de geel-zwarte insecten. Nu is hij hobby-imker en heeft hij in de zomer zo’n 150.000 bijen. “Ik kwam er achter dat bijen heel belangrijk zijn. Meer dan 80 procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van de bestuiving van bijen. Daarnaast produceren ze natuurlijk honing, die weer gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.”

Supermarkthoning versus echte honing

Honing van de imker is volgens Hicham niet te vergelijken met de potjes honing die je in de supermarkt koopt. “Die komen vaak vanuit China of Zuid-Amerika deze kant op. In die landen stellen ze minder strenge eisen aan de kwaliteit van honing.”

Ook anderen kunnen van de honing van Hichams bijen genieten. “Een deel van de honing verkoop ik om mijn hobby als imker te kunnen bekostigen. Denk aan de kosten voor het onderhouden van de bijenkasten. Of als de koningin doodgaat bijvoorbeeld. Dan moet ik een nieuwe bestellen bij een koninginnenteelt” Wat zo’n koningin kost? “Zo’n 75 euro.”

Betrokkenheid bij de natuur

Waarom moeten we dit weekend met z’n allen bijen tellen? “Het gaat niet goed met de bij,” vertelt de hobby-imker. “Een groot deel van de bijen is bedreigd. Door ze te tellen krijgen we meer inzicht in de bij en kunnen we ze helpen. Daarnaast zorgt deze actie ervoor dat jong en oud betrokken wordt bij de natuur. Dat ze iets voor de bijen en onze natuur kunnen betekenen.”

Wat kunnen we verder nog doen om de bijtjes te redden? “Geen gif spuiten,” zegt Hicham beslist. “Minder terrastegels en meer bloeiende planten. Het liefst langbloeiende. En die kan je ook gerust op het balkon zetten als je geen tuin hebt.”

Nationale Bijentelling 2019

Op zaterdag 13 en zondag 14 april is de Nationale Bijentelling 2019. Om de bijen te redden duik je dit weekend een halfuurtje de tuin in (of het balkon op) om alle bijen die je ziet per soort te tellen. Op de website van Nederland Zoemt vind je meer informatie over alle soorten bijen. Op die site kan je ook de aantallen invullen.

Lees ook:

vrijwilliger Hennie van de voedselbank

Hennie werkt als vrijwilliger bij de Voedselbank: ‘Met dit werk kan ik mensen iets teruggeven’

Enschedeër Hennie van de Wetering (67) werkt al zeven jaar als vrijwilliger bij Voedselbank Enschede...
Enschedeër van de week Judith

Geen zin om te koken? Bij hobbykok Judith uit Enschede bestel je verse maaltijden voor een prikkie

Dahl met rijst, broccoli en runderstoofvlees: dat staat vandaag op het menu van de Enschedese hobbyk...
Enschedese schoonmaakgoeroe Mitchell

Enschedese schoonmaakgoeroe Mitchell: ‘Poets samen! De perfecte relatietherapie’

Misschien ken je de Enschedese Mitchell nog van de binnenkijker met de roze wc. Ga er maar vanuit da...

adv.