Twents voor dummies deel 1

Door Rebecca Tank 12 november 2017

Als buitenstaander is het soms lastig te begrijpen wat wij Twentenaren nou eigenlijk zeggen. De afgelopen weken hebben wij al een aantal heerlijk herkenbare Twentse uitspraken toegelicht. Zo wist je misschien niet dat de verwijzing naar de kattenbak (kofferbak) iets typisch Twents is. Daarom bieden wij speciaal voor jullie een cursus Twents voor dummies aan.

<< < Pagina 1 / 4 >
⟵ swipe swipe ⟶

Stap 1: werkwoorden in het Twents

Waar je in het Nederlands soms helemaal gek wordt van alle vervoegingen en uitzonderingen, zijn Twentse werkwoorden super makkelijk. Neem bijvoorbeeld het werkwoord doen.

twents-werkwoord

Dit klinkt allemaal best wel logisch toch? Hier volgen een aantal voorbeelden hoe je het in de praktijk toepast:

voorbeeld-twentse-werkwoorden

Stap 2: handige zinnen

via GIPHY

Als je de werkwoorden een beetje onder de knie hebt, is het handig om een aantal standaard zinnen te weten. Deze kunnen van pas komen wanneer je met een echte Twentenaar in gesprek komt. Onthoud de volgende zinnen daarom goed.

“Hartelijk welkom in het prachtige Enschede. Waarmee kan ik u van dienst zijn?” In het Twents klinkt dit als volgt: “Mooi da’j der bint. Wat wo’j?” Dit is nog wel te onthouden toch?

Wanneer je een bezoekje brengt aan Twente, dan mag een plak krentenwegge bij de koffie niet ontbreken. Je kunt de serveerster op de volgende manier complimenteren over de smaak van de krentenwegge: “dat kö’j wa binnenhoalden.” Vervolgens kun je netjes om de rekening vragen: “wat kost mie dat?”

Wanneer je afscheid van elkaar neemt, sluit je af met de term “good goan.”

Stap 3: Twentse relaties

via GIPHY

Stel je wordt verliefd op een Twentse schone, dan kun je alvast rekening houden met de volgende levensfases. Wanneer je die prachtige vrouw aan de bar ziet staan, kun je haar vragen om een rustig plekje op te zoeken om elkaar beter te leren kennen. Je zegt hierbij het volgende: “ga’j met brommers kieken?” Mocht er echt een klik zijn tussen jullie twee, dan kun je besluiten verkering te nemen. In het Twents heet dit “met mekaar goan.” De volgende logische stap is om samen te gaan wonen, dit heet “met mekaar huzen.” Wanneer je besluit om met de liefde van jouw leven te trouwen, dan kun je als man zeggen dat je “an de vrouw bint.” Dit huwelijk kun je bezegelen met een liefdesbaby. Op dat moment “hef de vrouw eier in ’n koarf.”

Wordt vervolgd

Twente uitspraken
Illustratie gemaakt door Jan Doodle (@jandoodle)

Met deze drie stappen ben je al aardig op weg om een gesprek in het Twents te voeren. Uiteraard zijn er nog veel meer Twentse werkwoorden en uitdrukkingen die handig zijn om te weten. Lees hier volgende week meer over tijdens het tweede deel van Twents voor dummies. Good goan!

 

 

<< < Pagina 1 / 4 >
⟵ swipe swipe ⟶