Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wijkagent Jurgen Rekers: “Het is het mooiste vak van de wereld”

Door Jannike Huisman 28 november 2017

Wanneer Jurgen Rekers door de binnenstad fietst, wordt hij herkent op straat. “Als wijkagent sta je eigenlijk midden in je wijk en dan ben je ook de bekende politieagent. Iedereen kent je. En in de binnenstad is geen dag hetzelfde.”

Jeugddroom

Jurgen wilde als kind al heel graag bij de politie en die wens is uitgekomen. Na een korte stage bij het politiebureau in Hengelo ging Jurgen naar de politieschool. “Als je net van school afkomt dan ben je fris en fruitig en een groentje en dan is alles leuk. Dan wil je het liefst 112-meldingen doen,” vertelt Jurgen. “In de loop van de jaren wordt je meer ervaren.”

Wijkbureau Zuid

“Ik heb eerst drie en een half jaar in Den Haag gewerkt en in 1996 ben ik naar Enschede gekomen. Hier heb ik ruim 15 jaar gewerkt op het wijkbureau Zuid en draaide ik noodhulpdiensten. Je rijdt dan in de auto en als er een melding binnenkomt ga je daar heen. Dat kan van alles zijn,” vertelt Jurgen. “Ongelukken, schietpartijen, vechtpartijen, een burenruzie of een kat in de boom. Alles waar mensen voor bellen.”

Wijkagent Jurgen Rekers

Wijkagent in het centrum

In 2012 werd Jurgen wijkagent in het centrum van Enschede, waar hij  zich vooral bezighoudt met de horeca en evenementen. Hij doet dit samen met zijn collega Coen Klaver, die over de bewoners en de winkeliers gaat. “De binnenstad is een heel dynamisch gebied en ik vind het prachtig werk,” vertelt Jurgen enthousiast. “Er gebeurt altijd wat. Je hebt het Wilminkplein, de horeca, vechtpartijen en soms diefstallen of overvallen.”

“Ik heb mij geen dag verveeld”

Dynamisch vak

Vooral de dynamiek in het werk spreekt Jurgen erg aan. “Als wijkagent is het wel een andere tak van sport, dan een gewone agent. Eerst had ik een oudbollig beeld van wijkagent, maar dat is het echt niet. Je bent de spil in de wijk.” Zo heeft Jurgen in het uitgaansweekend contact met de horecaondernemers en portiers. “Ik ben het eerste aanspreekpunt als er wat is. Als er bijvoorbeeld een massale vechtpartij is ontstaan in een kroeg, dan ga ik er heen om te kijken hoe het heeft kunnen gebeuren en hoe we het kunnen voorkomen.”

“Naast de horeca ben ik ook heel druk met het Wilminkplein. We hebben daar een groep die zorgt voor overlast, waar drugs gedeald wordt. Vanuit de politie draaien we daar heel vaak acties op en dan zitten de mensen achter de camera, er lopen agenten in burger en wij fietsen daar vaak rond. En als er overlast gevend gedrag wordt gezien dan grijpen we in.”

Wijkagent Jurgen Rekers

Grote impact

Er zijn ook minder leuke kanten aan het werk, bijvoorbeeld met een zwaar ongeluk of als je iemand moet reanimeren. Een situatie die Jurgen goed is bijgebleven, was een mishandeling tijdens een nachtdienst. “Dat was wel even spannend. Dat je iemand wilt aanhouden en zijn kameraad je in de nek vliegt. Die dingen verwacht je niet en dat heeft wel veel impact gehad.”

“Ik werk al 25 jaar bij de politie, dus ik heb al heel veel meegemaakt. De vuurwerkramp in 2000, daar ben ik bij betrokken geweest. Als je de dag erna door het vuurwerkgebied loopt…” Jurgen blijft even stil. “Dat zijn wel heftige dingen.” Ondanks de minder leuke kanten van het werk, vindt Jurgen het een geweldig vak. “Ik heb me in de afgelopen 25 jaar geen dag verveeld.”

Enschedeër van de week

Ben of ken jij iemand die Enschedeër van de week zou moeten worden? Tip de redactie van [email protected].

adv.