Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sander uit Enschede is dragqueen Roxy Diamond: ‘Ik kan mijn creativiteit er in kwijt’

Door Charmain Zwijnenberg 3 december 2019

Afgelopen weekend hostte hij de travestieavond bij café Stonewall. De maandag erop werkt hij gewoon weer als analist bij een bank. Wij spraken met Enschedeër Sander die zo nu en dan als dragqueen Roxy Diamond door het leven gaat. 

Weddenschap

“Het begon vier jaar geleden met een weddenschap in een Utrechtse kroeg,” begint Sander zijn verhaal. “Als de kroegbaas weer een miss travestieverkiezing zou houden, zou ik meedoen. Ik dacht dat dat nooit zou gebeuren, maar verloor de weddenschap.”

Grote podia

Eenmaal op het podium was het voor Sander duidelijk: dit doe ik niet nog eens. Het was de bekende Amsterdamse dragqueen Lady Galore die ervoor zorgde dat hij daar op terug kwam. “Ze zei dat ik er goed in was en nodigde me uit voor een nieuwe show. Dat heb ik toen gedaan. En ik begon het steeds leuker te vinden. Daarna nam ze me overal mee naartoe. Ik heb op de grootste podia in Amsterdam gestaan. En had uiteindelijk zelfs mijn eigen show.”

Sander (rechts) met zijn vriend Mark.

Roxy Diamond

En dat allemaal als dragqueen Roxy Diamond. Een extravagante dame met een volle bos getoupeerd haar, kleurrijke outfits en een goede laag make-up. Duurt het lang voordat hij helemaal opgedoft is? “Zo’n drie uur. En ja, mijn make-up doe ik zelf.” Maar Sander is niet alleen verantwoordelijk voor zijn gestifte lippen en glitterwenkbrauwen. “De pruiken maak ik soms zelf, maar dat kost heel veel tijd. Dus af en toe laat ik ze door een pruikenmaker in Enschede maken. Ook de meeste outfits naai ik zelf.”

Uitlaatklep

Dat is ook wat Sander het leukst vindt aan dragqueen zijn. “Het is een uitlaatklep om mijn creativiteit te gebruiken. Ik hou van schilderen en dingen maken. Dat komt terug in kleding, haar en make-up. Maar ook in het nadenken over hoe ik mijn optredens ga doen.”

Foto: Petra van Velzen Photography & Webdesign

Sander versus Roxy

Voelt Sander zich een compleet ander persoon als hij Roxy is? “Natuurlijk ben ik wel iets losser in mijn uitspraken, maar verder blijf ik juist heel dicht bij mezelf. Ik voel me me soms zelfs zó mezelf, dat ik niet eens meer door heb dat ik er als Roxy bijloop. Zo liep ik een keer op een bekende af, maar die herkende me helemaal niet omdat hij me alleen als Sander kende.”

Travestie in Enschede

Zijn vrienden en familie zijn gewend dat hij soms als Roxy door het leven gaat. Sander: “Die vinden dat alleen maar leuk. Hier in Enschede reageren mensen misschien anders, omdat travestie hier minder wordt gedaan dan in Amsterdam of Utrecht.” Daar wil de import-Enschedeër verandering in brengen. “Mijn vriend Mark is voorzitter van café Stonewall. Ik wil me de komende tijd inzetten om Stonewall weer meer op de kaart te zetten als gaycafé. Meer evenementen, meer gayfeestjes, en ja, dragqueens horen daar ook bij.”

Deze interviews met Enschedeërs al gelezen?

Chris Dierenambulance

Chris rijdt op de Dierenambulance: ‘Je werkt met dieren, maar voornamelijk met mensen’

Chris trof ruim drie jaar geleden een ree aan op de weg en belde de Dierenambulance. Hij hielp de br...
Milieuactivist Karin

Klimaatactivist Karin: ‘Een van mijn klimaatjurken heeft het museum gehaald’

Misschien heb je haar weleens door Enschede zien fietsen. Op haar roze bakfiets, met houten klompen ...
Marika pimpt Blythes-poppen

Marika pimpt Blythe-poppen: ‘Ik verkoop ze over de hele wereld’

Poppen alleen kinderspeelgoed? Echt niet! Achter de Blythe-poppen zit een internationale community v...

adv.