Playmobilverzamelaar Marjolijn startte haar eigen webshop: ‘Het begon met de Ark van Noach’

Door Charmain Zwijnenberg 11 december 2018

Dat Playmobil niet alleen kinderspeelgoed is bewijst Enschedeër Marjolijn (46). Zij verzamelt het Duitse speelgoed al jaren en startte een heuse Playmobilwebshop. Wij zijn benieuwd naar haar verhaal en bezoeken haar in haar woning die te herkennen is aan de typerende felgekleurde plastic poppetjes voor het raam.

“Het begon allemaal met de Ark van Noach,” begint Marjolijn. Ze woont samen met haar man Albert, dochter Enola (17), zoon Béon (14) en hond Vrolijk in Twekkerveld. “Wij zijn gelovig en ik vond het mooi om het geloof met speelgoed te combineren. Dus schafte ik voor mijn toen tweejarige dochter de Ark van Noach van Playmobil aan.” De Playmobilverzameling van haar kinderen groeide, en zo ook Marjolijns eigen interesse in het speelgoed. Ze begon zich erin te verdiepen en Playmobil ook voor zichzelf aan te schaffen. Haar favoriete items? “De Ark, de kerk die in de keuken staat en het politiebureau dat ik jaren geleden voor mijn zoon kocht.”

playmobil marjolijn
Foto: indebuurt Enschede

Van verzamelaar naar webshopeigenaar

Marjolijns verzameling groeide, maar bleef binnen de perken doordat ze minder gewild Playmobil op Marktplaats zette. Haar Marktplaatsverkoop en het afstruinen van Playmobilwebshops brachten haar op het idee om een eigen webshop te starten. Marjolijn: “Ik startte OkayToys.nl in 2014 met een paar artikelen maar het aanbod wordt steeds groter.” Bang voor grote speelgoedwinkels als Intertoys die voor lagere prijzen inkopen is ze niet. “Die zie ik niet als concurrentie. Zij verkopen vooral de nieuwste collectie. Voor Playmobil uit oudere series kunnen mensen terecht in mijn webshop. Net als voor dat ene specifieke poppetje,” legt ze uit.

Niet overdrijven

Wat vinden man en kinderen van Marjolijns hobby en webshop? Dochter Enola schuift aan en we vragen het haar meteen. Enola: “Ik vind het leuk zolang ze niet overdrijft. Als je langs ons huis loopt zie je nu alleen wat Playmobilpoppetjes voor het raam staan. Dat is leuk. Maar ze wil er nu ook grote poppen gaan plaatsen. Veel te opvallend!”

playmobil marjolijn
Foto: indebuurt Enschede

Marjolijns man is een Legoliefhebber en ook zoon Béon vindt Lego leuk, dus die snappen haar hobby wel. Sinds twee maanden is het aanbod van OkayToys.nl zelfs uitgebreid met wat Legoproducten. “Mijn man wilde eerst zijn Lego via Facebook verkopen, maar dat kan natuurlijk niet zomaar. Lego en Playmobil staan in de speelgoedwinkels ook naast elkaar, dus het was logisch om Lego ook in onze webshop aan te bieden,” verklaart Marjolijn.

Playmobilbeurs

De webshop is niet de enige plek waar Marjolijn haar producten aanbiedt. “Af en toe staan we op beurzen. Begin september organiseerde ik voor de tweede keer zelf een Playmobilbeurs in Hengelo. De eerste editie vond in Enschede plaats.”

Marjolijn verdient haar geld met het verkopen van nieuwe Playmobilproducten, maar van de waarde van haar eigen opgebouwde verzameling is ze niet bewust. “Ik ben totaal niet bezig met voor hoeveel geld ik mijn eigen spullen kan doorverkopen en stal mijn Playmobil ook rustig uit in huis. Als ik het in de verpakking zou laten is het later veel meer waard, maar dat doe ik niet. Ik wil er nu van genieten.”

playmobil marjolijn
Foto: indebuurt Enschede

Enschedeër van de week

Wie moet volgens jou Enschedeër van de week worden? Laat het ons weten!

Lees ook

lego fan carmen enschedeer van de week

Lego-fanaat Carmen: ‘We zijn speciaal verhuisd voor een grotere Legokamer’

Stel je voor: een kamer waar zonlicht, katten en kinderen onder de zes jaar verboden zijn. Deze kame...

adv.