Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Orde in de chaos! Opruimcoach Gerda geeft tips

Door Charmain Zwijnenberg 30 juli 2019

De Enschedese Gerda Vink is opruimcoach. Ze komt bij veel mensen over de vloer om orde in de chaos te scheppen. “De één kan wel wat hulp bij de administratie gebruiken, de ander heeft in de loop der jaren veel te veel spullen om zich heen verzameld.” Wij willen alles over dit beroep weten en kunnen stiekem zelf ook wel wat tips gebruiken.

Verschillende oorzaken

“Veel mensen worstelen met het aanbrengen van orde in hun leven,” vertelt Gerda. “Dat kan verschillende oorzaken hebben. Moeite met plannen, chaos in het hoofd door bijvoorbeeld ADHD, een enorme verzameldrang, geen afstand van spullen kunnen nemen of een gebeurtenis waardoor de focus niet bij het opruimen ligt.”

Foefjes en methodes

Wie denkt dat Gerda je hele huis opruimt, komt bedrogen uit. “Ik ruim zelf niet op. Ik coach mensen en leer ze methodes en foefjes aan om ook zonder coach hun leven op orde te houden.”

De Enschedese komt bij veel verschillende mensen over de vloer. “Bij ouderen die kleiner willen wonen, maar de zolder vol hebben liggen met spullen van kinderen én kleinkinderen bijvoorbeeld.” Maar ook bij hoarders, die lijden aan een verzamelstoornis. “Dat zijn langdurige, complexe trajecten waarbij ik samenwerk met psychologen. Dan is het een kwestie van afscheid nemen en loslaten. Het doel is dan ook geen VT-wonen huis, maar een woning die leefbaar is en waar ongedierte wegblijft. Er komt veel verdriet bij kijken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Gerda Vink opruimcoach
Opruimcoach Gerda. Foto: via Gerda

Geen sessie is dan ook hetzelfde. “Het is altijd maatwerk. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek luister ik goed naar wat de klant wil. We passen de klant niet aan het huis aan, maar het huis aan de klant. Als iemand liever zijn tanden poetst in de keuken in plaats van de badkamer, zorgen we dat we in de keuken een overzichtelijke plek creëren met een tandenborstel en tandpasta.”

Altijd opgeruimd geweest

Heeft Gerda zelf dan ook een ontzettend opgeruimd huis, vragen we ons, ietwat jaloers, af. “Wat denk je zelf?” zegt ze lachend. “Ik ben altijd heel opgeruimd geweest. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het voor anderen een probleem kan zijn. Mij gaat het prima af. Ik eindig elke dag met een rondje opruimen door het huis.”

Marie Kondo

Wat vindt de Enschedese van Japanse opruimgoeroe Marie Kondo? “Door haar boeken en Netflix-serie is er wel meer belangstelling voor het beroep en het opruimen zelf. Een opruimcoach inschakelen is ook best logisch. Als het niet lukt om af te vallen dan huur je een personal trainer in. Als je moeite hebt met opruimen en het wordt een probleem, dan huur je een organizer in.”

Magneetplekken

We zijn natuurlijk reuzebenieuwd naar Gerda’s ultieme opruimtip. “Ontdek jouw magneetplekken. Dat zijn plekken in huis waar allemaal onbestemde spullen samenkomen en die vervolgens nog meer rommel aantrekken. Bij veel mensen is dit de plek aan het einde van de eettafel. Wees je bewust van die plekken.”

Dan nog een paar slechte redenen om spullen te bewaren:

  • Die vreselijke, kanariegele vaas heb je van tante Betty gekregen, dus die kun je niet zomaar wegdoen.
  • Dat Engelse servies bewaar je al járen voor als dochterlief het huis uitgaat, omdat je er zelf maar geen afstand van kunt nemen.
  • Die eettafel heeft zijn beste tijd wel gehad, maar hij was zo ontzettend duur; je houdt hem dus maar.

Dus weg met die spullen! Gaat dat niet zo makkelijk? Dan huur je gewoon Gerda in!

adv.