Het online dagboek van de Enschedese Iris wordt door 50.000 mensen gelezen

Iris Enschede

Al vanaf jongs af aan vond Iris het leuk om dingen vast te leggen in vakantieboekjes en dagboeken. Inmiddels schrijft ze al zeven jaar op haar blog over alles wat haar bezighoudt, zoals groener leven. Volgens Iris is dat niet zo heel ingewikkeld en op haar website deelt ze hoe je dat voor elkaar krijgt.

We spreken Iris ter Haar (27) in STOET, één van haar favoriete plekken in Enschede. Terwijl we een verse muntthee drinken, vertelt ze over hoe ze haar blog begon: “In het begin was het een soort van dagboekje of hobby en daar ben ik eigenlijk nooit mee opgehouden. Het is altijd maar blijven groeien tot mijn verrassing. Dat ging eigenlijk vanzelf.” Inmiddels blogt Iris al zeven jaar voor haar website Ikbenirisniet en is het nu haar fulltime baan.

Een inspiratie voor anderen

Iris stond er eerst niet bij stil dat mensen het ook echt gingen lezen, ze schreef omdat ze het zelf leuk vond. Toch kreeg ze soms verrassende reacties op haar blog: “Onder andere door jouw blog ben ik vegetariër geworden” of “Door jou weet ik nu wat biologisch katoen is en weet ik hoe ik het kan kopen.” “Toen dacht ik: O wow, het heeft echt een invloed op mensen en dat vond ik wel heel cool.”

“Bloggen brengt al mijn hobby’s samen: schrijven, fotografie en koken.”

Schrijven over duurzaamheid

Iris: “Ik schrijf eigenlijk vooral over de dingen die mij opvallen, iets wat ik heb meegemaakt en over duurzame dingen, omdat ik dat zelf ook leuk vind.” Iris eet al meer dan 10 jaar vegetarisch en hierdoor kwam ze steeds meer duurzame onderwerpen tegen. Dit kwam steeds vaker terug op haar blog. Iris vindt het leuk om mensen te inspireren met haar blog en te laten zien dat duurzaamheid of vegetarisch eten niet zo moeilijk hoeft te zijn.

“Het is niet echt mijn doel dat mensen vegetariër worden of ineens heel duurzaam gaan leven. Ik wil gewoon op een laagdrempelige manier laten zien welke dingen te maken hebben met duurzamer leven en wat je makkelijk toe kunt passen. Ook als je heel druk bent of als je niet zo veel geld hebt.”

Iris Enschede

Eén keer in de week vega

Eén van de manieren om duurzamer te leven is door één keer in de week vegetarisch te eten. “Dat maakt al een heel groot verschil,” vertelt Iris. Ze schrijft graag over vegetarisch eten, deelt vegetarische recepten, maar test ook vleesvervangers die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. “Er is eigenlijk geen goed excuus om het niet te proberen,” zegt Iris.

Minder spullen

Daarnaast is Iris de laatste tijd ook bezig met minimaliseren, dus minder spullen in huis. De afgelopen maanden heeft ze al veel naar de kringloop gebracht. Haar tip is: “Kijk naar de kwaliteit in plaatst van dat je blijft kopen. Dat is uiteindelijk ook fijn voor jezelf. Het geeft rust dat je niet al die spullen meer hebt. Uiteindelijk heb je alleen nog maar dingen die je echt heel mooi vindt, die er mooi uitzien en waar je heel tevreden over bent, dat is wel heel fijn.”

“Je hoeft het ook niet allemaal in ene keer perfect te doen.”

Nuchtere Twentse

Als je denkt dat Iris de hele dag bezig is met duurzaamheid, dan heb je het mis. Eigenlijk gaat het vanzelf. “Het meeste zit er al heel erg in en ik sta er niet heel erg bij stil,” vertelt Iris. “Ik ben zelf heel enthousiast over duurzaamheid, dus ik zie het niet als iets vervelends. Misschien omdat ik er ook niet zo heel intens mee ben. Je hoeft het ook niet allemaal in ene keer perfect te doen. Beetje bij beetje, dan kom je er vanzelf wel.”

“Ik ben zelf best wel nuchter aangelegd en de meeste mensen die mijn blog lezen, komen uit de Randstad en die zeggen altijd ‘Ik vind het zo leuk dat je altijd zo nuchter bent’. Dat komt denk ik omdat ik geboren en getogen ben in de Achterhoek/Twente. Ik heb verder ook een heel normaal leven, dus ik hoop dat ik een voorbeeld kan laten zien van hoe je duurzamer kan leven. En dat alle kleine beetjes meehelpen.”

Meer in deze categorie

Enschedeër van de Week

Ga naar “Britt, Karin en Tessa van GGD Twente: ‘Seks hoort leuk te zijn’”

Britt, Karin en Tessa van GGD Twente: ‘Seks hoort leuk te zijn’

karin, tessa en britt van ggd twente
Ga naar “Enschedeërs Dinie en Nel besturen bijna 25 jaar buurtbus 508: ‘Mensen delen hun levensverhalen met ons’”

Enschedeërs Dinie en Nel besturen bijna 25 jaar buurtbus 508: ‘Mensen delen hun levensverhalen met ons’

Dinie en Nel zijn vrijwiligers bij buurtbus 508 in Enschede
Ga naar “Enschedeër Anita maakte van haar hobby haar werk: ‘Mocht zelfs een portret voor Ronald Koeman maken’”

Enschedeër Anita maakte van haar hobby haar werk: ‘Mocht zelfs een portret voor Ronald Koeman maken’

Anita Reijnders in haar schildersatelier

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Bomaja medjoul dadels K van € 7,99 voor € 4,99”

Bomaja medjoul dadels K van € 7,99 voor € 4,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Dubbelfrisss Of Taksi 1+1 gratis”

Dubbelfrisss Of Taksi 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Bamboe badmat € 3,38”

Bamboe badmat € 3,38

 • Action
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Jumbo Goudse Kaas 48+ Stukken 1+1 gratis”

Jumbo Goudse Kaas 48+ Stukken 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00”

Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Paaskermis”

Paaskermis

 • Volkspark Enschede
 • Van 8 apr t/m 17 apr
Ga naar “Dino Fabriek”

Dino Fabriek

 • Vliegveld Twenthe
 • Van 29 jul t/m 3 sep
dinopark
Ga naar “Bevrijdingsfestival”

Bevrijdingsfestival

 • 5 mei 2023
bevrijdingsfestival-enschede
Ga naar “Enschede Marathon”

Enschede Marathon

 • 16 april 2023
Enschede Marathon 2
Ga naar “Hardfest”

Hardfest

 • Universiteit Twente Sportcentrum
 • 22 april 2023
Universiteit Twente