Monique (58) leidt een reizend bestaan: ‘Nadat ik de dood in de ogen heb gekeken, wist ik: het roer moet om’

monique van doorn moderne nomaden_ Zuid Afrika
Monique in Zuid-Afrika. Foto: via Monique van Doorn

Toen Monique van Doorn-Jansen (58) na een traject van chemokuren, bestralingen en operaties herstelde van borstkanker, besloot ze: het roer moet om. “Ik had de dood in de ogen gekeken en besefte dat het bezitten van spullen niet meer belangrijk voor me was. Ik wilde vrijheid.” Haar man Gijsbert stond er hetzelfde in. De twee verkochten hun huis en reizen al tien jaar de wereld over.

Tot 2012 woonden Monique en Gijsbert in een eigen huis. Weliswaar op het heerlijke Curaçao, maar ze hadden een vaste woonplek en bezittingen. “Ik ben geboren en getogen op het Hogeland in Enschede. Mijn man komt uit Losser. Op mijn zesentwintigste verhuisden we voor het eerst naar Curaçao. Gijsbert werd voor zijn werk uitgezonden naar het eiland. Ik kende het alleen van plaatjes die iemand me liet zien. Zon, zee, strand, dat wilde ik wel. Ik ging er aan de slag als kleuterleidster.”

Lees verder onder de foto >

monique van doorn curacao
Monique op Curaçao.

‘In Nederland konden we onze draai niet vinden’

Monique werd verliefd op het eiland. “Het leven speelt zich daar vooral buiten af. Overal waar je kijkt zie je de zee. Dat geeft me een gevoel van vrijheid. De mensen die je tegenkomt houden ook van die vrijheid. Dat schept een band.” Toen de twee hun eerste kind kregen verhuisden ze terug naar Nederland. Maar waar ze ook woonden, ze konden hun draai niet vinden. “In een jaar tijd hebben we in Amsterdam, aan zee en in Amersfoort gewoond. Uiteindelijk zijn we – met inmiddels twee kleine kinderen – teruggegaan naar Curaçao.”

Snel handelen

In de jaren die volgden verhuisde het gezin voor Gijsberts werk naar verschillende landen om vervolgens toch weer in Curaçao neer te strijken. En toen kreeg Monique borstkanker. “Het was een agressieve vorm van kanker, dus we moesten snel handelen. Ik heb toen het hele medische traject gevolgd: chemo’s, bestralingen, operaties en vier jaar hormoontherapie.” De behandelingen sloegen aan.

Vastleggen en weggooien

Doordat ze de dood in de ogen had gekeken besefte Monique wat ze echt wil in het leven: de wereld ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten, avontuur en vrijheid. Toen hun kinderen allebei in Amsterdam gingen studeren besloten zij en Gijsbert ervoor te gaan. Ze verkochten hun huis en namen afstand van bijna al hun bezittingen. “Ik maakte overal foto’s van. Van de krassen in de eettafel die me herinnerden aan hoe de kinderen als baby met de vork op tafel sloegen. Van de tekeningen die ze op school maakten. Alles heb ik vastgelegd en weggedaan. Mijn laptop staat bomvol foto’s.”

Hele leven in drie koffers

Sindsdien reizen Monique en Gijsbert samen de wereld over. Al hun spullen passen in drie koffers. “Mijn man heeft er één, ik twee, want ik heb meerdere paren schoenen.” Daarna lachend: “Het scheelt dat mijn kledingstijl ’te kort en te strak’ is, dus m’n kleren nemen niet veel ruimte in beslag.”

Lees verder onder de foto >

monique van doorn strand hermanus
Op het strand van Hermanus in Zuid-Afrika.

De twee hebben een boel plekken op aarde gezien, maar Zuid-Afrika blijft een van hun favorieten. “Morgen gaan we daar weer naartoe. Soms zijn we er wel drie maanden, maar altijd op verschillende plekken. Een week hier, een week daar. We verblijven in appartementen, cottages, tiny houses of bij onze zoon die er woont.”

Nomadenleven

Plannen ze ruim van tevoren waar ze heen gaan? Of bepalen ze dat op het moment zelf? “De grove lijnen tekenen we uit. Eigenlijk pakken we het aan zoals de nomaden dat vroeger deden. Zij gingen met hun schapen het gras achterna. In oktober is het bijvoorbeeld whale season in Hermanus in Zuid-Afrika. Dan gaan we daar tegen die tijd naartoe. Soms plannen we een trip, maar komt er iets tussen. Dan gaan we ergens anders heen. We zijn megaflexibel.”

Lees verder onder de foto >

Hiken op Curaçao.

In het weekend verkassen

Wie denkt dat het echtpaar hele dagen ligt te niksen heeft het mis. De twee werken allebei. “Gijsbert heeft zijn eigen bedrijf. Al zijn afspraken en overleggen gaan via Teams. We verhuizen meestal in het weekend naar een nieuwe plek, zodat hij maandag weer goede wifi heeft.” Monique maakt kunst. Lachend: “Zodat ik ’s avonds ook een verhaal heb als hij klaar is met werken.” Tijdens haar chemokuren is ze begonnen met tekenen. “Ik wist niet dat ik het kon, maar toen ik eenmaal bezig was vergat ik alles om me heen.”

‘Ik laat net als Klein Duimpje een spoor achter’

Overal waar ze komt maakt Monique kunst die ze vervolgens aan plaatselijke galerijen aanbiedt. “Ik ben een soort Klein Duimpje. Ik laat een spoor achter. Door ons nomadenbestaan hangt mijn werk op meerdere plekken in de wereld. Amsterdam, Barcelona, Kaapstad, Curaçao, Miami en afgelopen maanden ook bij Meisje Koffiegeschenk in Enschede.”

Regelmatig naar Enschede

“We gaan eens in de zoveel tijd terug naar Enschede om mijn moeder op te zoeken. Mijn vader is vorig jaar overleden en sindsdien is ze alleen. In Bad Boekelo hebben we een appartement waar we dan slapen. Een grote hotelkamer is het eigenlijk. In de periodes dat we in Nederland zijn plant Gijsbert fysieke afspraken in voor zijn werk.”

Lees verder onder de foto >

monique van doorn bij Meisje Koffiegeschenk_2
Monique bij Meisje Koffiegeschenk. Foto: indebuurt Enschede

‘Kerst vieren we ergens op de wereld’

Monique en Gijsbert hebben hun drang naar vrijheid duidelijk aan hun kroost doorgegeven. “Toen de kinderen uit huis gingen was ik benieuwd: hebben ze hetzelfde reisvirus als wij of willen ze nóóit meer in een vliegtuig stappen?” Dat laatste zou niet gek zijn aangezien ze tot hun achttiende jaar zestien keer zijn verhuisd. “Maar ze lijken echt op ons. Mijn zoon woont momenteel in Zuid-Afrika. Mijn dochter nu nog in Amsterdam, maar zij heeft op meerdere plekken in de wereld stage gelopen. We nemen elke keer weer afscheid van elkaar en alles om ons heen verandert steeds, maar de basis blijft. Als we samen kerst vieren spreken we ergens op de wereld af.”

Vastigheid

Blijven Monique en Gijsbert tot hun dood rondtrekken of gaan ze ooit voor een huisje-boompje-beestje-bestaan? Monique lacht. “De laatste jaren denken we daar veel over na. We zijn allebei bijna zestig en zijn op een punt dat we onszelf afvragen hoe lang we dit nog trekken. Soms willen we doorpakken en ergens een huis kopen waar we blijven wonen, maar steeds als het zover is zeggen we: nee, niet nu.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Enschedeër van de Week

Ga naar “Enschedeërs Rik en Noah van Lego Masters: ‘Lego is meer dan de doosjes in de speelgoedwinkel’”

Enschedeërs Rik en Noah van Lego Masters: ‘Lego is meer dan de doosjes in de speelgoedwinkel’

Enschedeërs Rik en Noah van Lego Masters
Ga naar “Mirjam (45) uit Enschede heeft niet-aangeboren hersenletsel: ‘Dacht dat ik nooit meer kon sporten’”

Mirjam (45) uit Enschede heeft niet-aangeboren hersenletsel: ‘Dacht dat ik nooit meer kon sporten’

Mirjam Klaver heeft niet-aangeboren hersenletsel_sponsorfietstocht
Ga naar “Enschedese Moraima (60) sluit zich een jaar lang op in nieuwe tv-show: ‘1 miljoen euro klinkt toch héérlijk?’”

Enschedese Moraima (60) sluit zich een jaar lang op in nieuwe tv-show: ‘1 miljoen euro klinkt toch héérlijk?’

Moraima uit Enschede - Een jaar van je leven

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Huispak M t/m XL € 12,99”

Huispak M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel Pods All in One Color gigapack 64% korting € 27,99”

Ariel wasmiddel Pods All in One Color gigapack 64% korting € 27,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Red Pearl cocktailtomaten van € 1,99 voor € 0,99”

Red Pearl cocktailtomaten van € 1,99 voor € 0,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Kruidvat anti haargroeiserum 30 ml van € 4,79 voor € 3,49”

Kruidvat anti haargroeiserum 30 ml van € 4,79 voor € 3,49

 • Geldig t/m 25 september 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

 • Medisch Spectrum Twente
 • Fulltime/Parttime
Nieuwe MST
Ga naar “Project Assistent”

Project Assistent

 • Gemeente Enschede
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerkers Kidsbreak”

Medewerkers Kidsbreak

 • Gemeente Enschede
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Collega”

Collega

 • Bowling Enschede
 • Fulltime/Parttime
bowling enschede

Agenda

Ga naar “Open dag Podotherapie Oost-Nederland”

Open dag Podotherapie Oost-Nederland

 • Podotherapie Oost-Nederland
 • 29 september 2022

Topper

Ga naar “Pasar Malam Asia”

Pasar Malam Asia

 • Van 30 sep t/m 2 okt
pasar-malam
Ga naar “PASAR MALAM ASIA in Enschede!”

PASAR MALAM ASIA in Enschede!

 • Pasar Malam Asia
 • Van 30 sep t/m 2 okt

Topper

Ga naar “Museumnacht Enschede”

Museumnacht Enschede

 • 5 november 2022
Museumnacht Enschede_27
Ga naar “Tour de Twente Milieu”

Tour de Twente Milieu

 • 1 oktober 2022
twente milieutwente milieu