Mister International-finalist Mike: ‘Dit is de laatste stap om weer in mezelf te geloven’

Door Charmain Zwijnenberg 19 februari 2019

De 19-jarige Mike uit Enschede zit in de finale van de Mister International Netherlands-verkiezing. Een missverkiezing, maar dan voor mannen. Mike: “Met mijn deelname hoop ik mijn zelfvertrouwen terug te krijgen en anderen te inspireren.”

Mike heeft zich niet zelf opgegeven voor de verkiezing. “Ik werd gescout via Instagram. De vriendin van de winnaar van vorig jaar benaderde me met de vraag of ik mee wilde doen. Ik had nog nooit van de verkiezing gehoord en dacht eerst dat het een grap was. Uiteindelijk heb ik toch wat foto’s opgestuurd.”

Onzeker

De Enschedeër mocht op de castingdag komen, maar werd in eerste instantie niet door de juryleden doorgelaten naar de volgende ronde. “De jury vond dat ik te onzeker overkwam.” Omdat een andere deelnemer zelf uit de race is gestapt, kreeg Mike de volgende dag toch het verlossende telefoontje dat hij door is naar de finale. Maar zijn onzekerheid blijft iets om aan te werken en daar doet de Enschedeër hard zijn best voor.

“Toen besloot ik mijn gevoel uit te schakelen.”

De oorzaak van zijn gebrek aan zelfvertrouwen weet hij maar al te goed. “Ik heb de afgelopen jaren dingen meegemaakt,” laat hij ons weten. “Het begon op de basisschool al. Ik werd onder meer gepest om mijn achternaam. Ook werd ik uitgelachen omdat ik eens huilde in de klas. Er kwamen steeds meer pesterijen. Vanaf toen besloot ik om mijn gevoel uit te schakelen.”

In het begin van de brugklas maakt Mike bekend dat hij op jongens valt. “Ik was toen een jaar of 12 en had niet verwacht wat deze bekendmaking met zich mee zou brengen. Al snel riepen mensen ‘homo’ naar me, ook klasgenoten. Ik durfde mezelf niet meer te zijn.”

Thuissituatie

Ondertussen verslechtert Mikes thuissituatie. “Dat kwam door mijzelf. Ik werd steeds stiller en trok me terug. De goede band met mijn moeder werd slechter. Ik heb mijn ouders niet over de pesterijen verteld. Wilde ze niet met mijn problemen opzadelen.” In zijn examenjaar hoort de Enschedeër dat zijn ouders gaan scheiden. “Heel onverwacht en moeilijk om mee om te gaan. Op een gegeven moment werd alles me teveel. Ik kreeg steeds meer depressieve gevoelens en heb met de gedachte gelopen om uit het leven te stappen.”

Gelukkig bleek Mike sterk genoeg te zijn om zijn gevoelens te delen met iemand die dicht bij hem staat. “Dat hielp. En ook muziek sleepte me erdoorheen.”

“Ik heb sinds jaren weer gehuild.”

Vorig jaar heeft Mike de hulp van een haptotherapeut ingeschakeld. “Zij leerde mij om weer van mezelf te houden. Om te accepteren wie ik ben. En te luisteren naar mijn gevoel.” Inmiddels gaat het beter met Mike. “Ik heb sinds jaren weer gehuild. Kan eindelijk mijn gevoelens weer uiten. En de band met mijn moeder is ook weer goed. Ik heb haar uiteindelijk alles verteld.”

Laatste stap

Toch is Mike nog niet waar hij wil zijn. “Mijn deelname aan de Mister-verkiezing zie ik als een laatste stap om weer in mezelf te geloven. Om weer al mijn zelfvertrouwen terug te krijgen. Want ik weet dat het in me zit, het moet er alleen nog uitkomen.” Met zijn verhaal hoopt de finalist ook anderen te inspireren die hetzelfde hebben meegemaakt. “Ik wil ze meegeven dat ze hulp moeten zoeken en het niet allemaal alleen hoeven te doen.”

De komende maanden wordt Mike klaargestoomd om de perfecte mister te worden. “Die catwalklessen, fotoshoots en mediatraingen vind ik allemaal hartstikke leuk. Maar ik doe dit vooral voor mijn persoonlijke ontwikkeling. En om anderen te inspireren. Dát is mijn grootste motivatie om mee te doen.”

Danny Moes Mister International

Danny uit Enschede kan knapste man van de wereld worden

De 27-jarige Danny uit Enschede kan zomaar eens de knapste man van de wereld worden. Samen met negen...
Judith Vrouw in de media award

Coach Judith uit Enschede is genomineerd voor de Vrouw in de Media Awards

Judith uit Enschede is genomineerd voor de Vrouw in de Media Awards in de provincie Overijssel. Ze s...
Miss Beauty Overijssel 2018

Imre en Daisy uit Enschede zijn finalisten voor Miss Beauty Overijssel

De 22-jarige Imre Olijve en de 19-jarige Daisy Bosma uit Enschede hebben de finale bereikt van Miss ...

adv.