Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mirjam: ‘In mijn poppenhuis kan ik me uitleven met behangetjes, decoratie en verf’

Door Charmain Zwijnenberg 10 september 2019

Ze struint webshops en beurzen af voor leuke behangetjes, meubels en woondecoratie. Niet voor haar eigen woning, maar om haar poppenhuizen mee in te richten. Want voor anderen is een poppenhuis misschien kinderspeelgoed, voor Mirjam is het een hobby. Wij willen er alles over weten! 

Realistisch

Wanneer we de woning van Mirjam binnenstappen valt ons oog direct op een vitrine vol met miniruimtes. Een naaiatelier vol stofjes en klosjes, een winkeltje met zoete lekkernijen en een keuken waar het Bolletje-beschuit nog op de ontbijttafel staat. In miniformaat, maar ontzettend realistisch.

Eerste poppenhuis

Hoe is deze bijzondere hobby ontstaan? “Als kind kreeg ik een zelfgemaakt poppenhuis van mijn opa. Daar was ik heel blij mee,” vertelt de Enschedese. “Ook vond ik interieur toen al leuk.” Toch duurde het nog jaren voordat het écht een hobby werd.

Tekst gaat verder onder de foto

poppenhuis
Foto: indebuurt Enschede

Mirjam: “Toen ik een jaar of dertig was kocht ik een tijdschrift met daarin een werkblad om een poppenhuis te maken. Dat huis had ik natuurlijk al. Ik heb toen met de verkoper van Primera afgesproken dat ik alleen de bladen kreeg waar meubels inzaten. Die zette ik zelf in elkaar.”

Zo groot als een boon

Mirjam kreeg de smaak te pakken en haar liefde voor poppenhuizen en miniatuur begon te groeien. “Ik vind het leuk om die meubeltjes en decoratie in elkaar te knutselen. Je kunt ook alles kant-en-klaar kopen, maar dat is niet mijn insteek. Hoewel, dat zakje chips heb ik niet zelf gemaakt.” Ze haalt een zak Lay’s-chips tevoorschijn die zo groot is als een bruine boon.

Tekst gaat verder onder de foto

chipszak
Foto: indebuurt Enschede

“Alles is op schaal gemaakt. Meestal één op twaalf. Soms nog kleiner. Maar dat vind ík zelfs gepriegel. Zo’n chipszakje is dan écht mini.”

Verschillende stijlen

Als we een kijkje nemen in de poppenhuizen en miniatuurruimtes die Mirjam gestyled heeft zien we diverse woonstijlen terug. “Dat vind ik juist zo leuk. Ik hou van van interieur en vind verschillende stijlen leuk. In mijn eigen huis hou ik het rustig, maar in mijn poppenhuizen kan ik me helemaal uitleven met behangetjes, verf en decoratie.”

‘Mijn dochters vinden mijn hobby alleen maar leuk’

Wat vindt manlief ervan dat er zoveel miniatuurhuisjes in zijn woning staan? Mirjam lacht. “Die vindt het prima hoor. En mijn dochters die het huis al uit zijn vinden het ook alleen maar leuk.”

Binnenkijken?

Natúúrlijk wil je nu weten hoe Mirjams poppenhuizen ervan binnen uitzien. Daar kunnen we kort over zijn: hou onze site de komende tijd goed in de gaten!

Enschedeër van de week

Heb jij ook een bijzondere hobby? Of een ander leuk verhaal? Laat het ons weten!

Lees ook:

Verloskundige Marloes: ‘Zelfs na 1000 baby’s kan ik me de eerste bevalling nog goed herinneren’

Als kind was ze al gefascineerd door zwangere buiken. Inmiddels is Marloes moeder van drie kinderen ...
lego fan carmen enschedeer van de week

Lego-fanaat Carmen: ‘We zijn speciaal verhuisd voor een grotere Legokamer’

Stel je voor: een kamer waar zonlicht, katten en kinderen onder de zes jaar verboden zijn. Deze kame...
Enschedeër van de week Judith

Geen zin om te koken? Bij hobbykok Judith uit Enschede bestel je verse maaltijden voor een prikkie

Dahl met rijst, broccoli en runderstoofvlees: dat staat vandaag op het menu van de Enschedese hobbyk...

adv.