Midwinterhoornblazer Edwin: ‘Het bijzondere geluid hoor je op kilometers afstand’

Door Annelynn Kooistra 27 november 2018

Misschien heb je het wel eens gehoord en keek je verbaasd op: het bijzondere geluid van een midwinterhoorn. Edwin Steggink leert enthousiastelingen de kneepjes van het blazen tijdens zijn cursus midwinterhoorn in Enschede. Dat is nog eens een bijzondere hobby! 

In Twente en de Achterhoek heb je een grote kans dat je een midwinterhoorn hoort. Maar alleen tussen de eerste zondag van de advent (zondag 2 december) en Driekoningen (zondag 6 januari). Want alleen dan mag je buiten blazen. “Dat is nog van een oude traditie,” vertelt Edwin. “Het komt van de Germanen die vroeger tijdens de midwinter-zonnewende op de midwinterhoorn bliezen om boze geesten te verdrijven.” Gelukkig mag voor die tijd binnen oefenen wel. En dat doet Edwin dan ook elke week met zijn groep cursisten.

midwinterhoorn
Eén van de groepen tijdens de Oale Roop. Foto: Edwin Steggink.

De Oale Roop

De cursisten oefenen voor een bijzonder moment: de traditionele Oale Roop. “De blazers mogen dan voor het eerst buiten laten horen wat ze kunnen. De laatste les valt namelijk op de eerste advent. De meeste cursisten kunnen dan wel drie tonen spelen op de hoorn, genoeg voor de Oale Roop.” Helemaal mooi is het geluid als het buiten vriest. “Dan draagt het geluid heel wat kilometers,” aldus Edwin.

Vooral heel leuk

Wie doen er allemaal aan mee?  “Dat is ontzettend verschillend,” zegt de Enschedeër. “De jongste in mijn groep is negen jaar en de oudste is in de zeventig. Deelnemers hebben vaak interesse in de historie en traditie achter de midwinterhoorn.” Maar met alleen blazen in de hoorn, ben je er nog niet. “Het draait allemaal om techniek, zoals de spanning van je lippen en de manier van blazen. Het merendeel heeft geen ervaring met het spelen van een blaasinstrument, maar dat maakt niets uit. Het is vooral heel erg leuk om te doen.”

Ook volgend jaar meedoen? Check hier de cursus.

adv.