Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marleen uit Enschede: ‘Ik vond mijn spermadonor op internet’

Door Charmain Zwijnenberg 10 december 2019

Voor Marleen stond het al jaren vast: als ze op haar vijfendertigste nog geen partner heeft, dan gaat ze op zoek naar een spermadonor om haar kinderwens te vervullen. De Enschedese voegde de daad bij het woord. “Een week na mijn verjaardag, maakte ik een afspraak.” Inmiddels is baby Juul acht maanden. Wij spraken de Enschedese over het hele traject. 

Spermatekort

Marleen maakte in eerste instantie een afspraak bij een kliniek. “Maar een dag voor mijn afspraak werd ik gebeld dat het niet doorging. Die kliniek haalt zaad uit Duitsland en Duitsland draaide toen net de spermakraan dicht in verband met een zaadtekort. Mensen uit hun eigen land gingen voor.”

Marktplaats voor zaaddonoren

De Enschedese ging op zoek naar andere mogelijkheden. “Uiteindelijk dacht ik: wat vind ik op het internet? Ik kwam terecht op een soort Marktplaats met donoren. Ik heb er een paar gemaild en degene die mij het leukste en beste leek, reageerde het snelst.”

Waarom koos Marleen voor deze donor? “Zijn profiel sprak mij het meest aan. Hij had zelf ook eigen kinderen, dus je kon er bijna zeker van zijn dat hij niet als doel had een rol te spelen in het leven van mijn kind. Dat was en is voor mij heel belangrijk.”

Geen decemberbaby

Marleen en de donor spraken in mei af. “Ik wilde niet in december bevallen. Dat is niet handig met de feestdagen. Dus in maart insemineren zat er niet in. Mei of juni leken me geschikte maanden om te beginnen.”

De kennismaking was spannend. ‘Een vriendin van mij is verpleegkundige, dus ik vroeg of zij mee wilde om me te insemineren. Want voor hetzelfde geld schiet ik mis. Dan heb ik het in het bed liggen, in plaats van in mij,” zegt Marleen lachend. “Dat zou zonde zijn.” Vriendinlief mocht ook mee om objectief naar de donor te kijken. “Ik zou hem misschien door een roze bril zien, omdat ik zo graag een kind wil.”

‘Hij had geen houten been en geen lapje voor het oog’

De donor werd goedgekeurd. Marleen: “Hij had geen houten been en geen lapje voor het oog. Hij was gewoon ‘normaal’. Dus dat zat goed. Maar zou ik er verliefd op kunnen worden? Absoluut niet.” Het drietal heeft een hele tijd gepraat bij een La Place-restaurant aan de A1. “Hij had meerdere vrouwen geholpen, zijn papieren waren in orde en hij gaf goede antwoorden op mijn vragen.”

Hotelkamer geboekt

In het hotel tegenover La Place kon het echte werk beginnen. “Ik had een kamer geboekt en hij deed zijn ding terwijl wij bij La Place wachtten. Best een gek idee vond ik dat toen. Mijn vriendin en ik waren er al over aan het ginnegappen.” Toen hij klaar was, konden zij aan de slag. “Mijn vriendin schoot in de werkmodus en ik lag met mijn benen in de lucht.”

Driemaal is scheepsrecht

De inseminatie leverde niets op. “Ik was aan de late kant met ovuleren. Ook de tweede keer liep op niets uit. Toen was ik juist te vroeg.” De derde keer was het raak. “Negen maanden later werd Juul geboren.”

Op tv

SBS6 heeft Marleens verhaal ook opgepikt. Voor het tv-programma ‘Niets liever dan een kind’ hebben ze de Enschedese tijdens het hele traject gevolgd. “Zij waren er op alle belangrijke momenten bij.”

‘Ik word zelfs herkend op straat’

Het tv-programma was een groot succes. Marleen wordt nu zelfs herkend op straat. “Daar kan ik nog steeds niet aan wennen en had ik ook totaal niet verwacht. Gelukkig zijn alle reacties positief.”

Goede ervaring

De Enschedese kijkt tevreden terug op het gehele traject rondom het krijgen van Juul. “Of ik het weer zo zou doen, weet ik niet. Je leest soms rare verhalen over donoren. Maar mijn persoonlijke ervaring is gelukkig heel goed,” zegt ze tot slot.

Lees ook:

maryke mondria

Creatieve duizendpoot Maryke: ‘De familieportretjes zijn een heel persoonlijk cadeau’

Hoewel ze van kleins af aan al tekende, zorgde haar burn-out ervoor dat ze de draad pas weer echt op...
kledingbank enschede

Linda en Marijke werken bij de Kledingbank: ‘Je doet het voor die trotse glimlach van de kinderen’

Er zijn in Enschede helaas nog veel mensen die onder de armoedegrens leven. Gelukkig zijn er steeds ...
Roxy Diamond

Sander uit Enschede is dragqueen Roxy Diamond: ‘Ik kan mijn creativiteit er in kwijt’

Afgelopen weekend hostte hij de travestieavond bij café Stonewall. De maandag erop werkt hij gewoon ...

adv.