Lock me up! Enschedeër Nancy sluit deze week mensen op voor Free a Girl

Door Danielle Nijboer 14 mei 2019

Meet Nancy! Moeder, oma, ondernemer én regio-ambassadeur van stichting Free a Girl. Deze week sluit zij tien mensen op in hokjes van één bij twee meter. Deze hokken staan symbool voor de ruimtes waarin jonge meisjes (vanaf 4 jaar) zich bevinden en dagelijks seksueel misbruikt worden. Het is de vijfde keer dat de actie Lock me Up – Free a Girl in onze stad plaatsvindt. 

Zelf opgesloten

Vandaag heeft Nancy de eerste deelnemers opgesloten. Ze weet precies hoe de mensen zich voelen, want vijf jaar geleden was zíj degene die werd opgesloten. Nancy: “In 2014 nam ik voor het eerst zelf deel aan de actieweek en zat ik in een hokje in De Lutte bij Landhuishotel De Bloemenbeek. Dat gebeurde allemaal nogal op de valreep. Ik had nog ongeveer anderhalve week om me flink te verdiepen in het doel, ben in het hokje gaan zitten en raakte meer en meer emotioneel betrokken.”

Goede kant van de tralies

Veel bezoek kreeg Nancy toen niet. “Ik zat natuurlijk in De Lutte, mijn netwerk bevond zich in Enschede én het regende ook nog eens heel hard, dus veel bezoek heb ik niet gehad, ik moest het doen met social media en mijn telefoon,” vertelt de Enschedese.

Wie wél langskwamen waren haar dochter en kleindochter. “Op een gegeven moment wilde mijn kleindochter Sem, die destijds 2 jaar was, naar mij toe. Dat ging dus niet want het hokje zat op slot. Op het moment dat zij huilend voor de tralies stond dacht ik: “Wat een voorrecht dat zij in ons land geboren mocht worden, aan de goede kant van de tralies, terwijl er tegelijkertijd vele andere meisjes vanaf een jaar of vier (!) dagelijks seksueel misbruikt worden in onder meer India, sommige kindjes worden zelfs geboren in het bordeel.”

‘De gedachte dat mijn (klein)kinderen in een land hadden kunnen leven waar ze als kinderprostituee worden ingezet is ondraaglijk’

“De gedachte dat mijn (klein)kinderen in een land hadden kunnen leven waar ze op jonge leeftijd al ontvoerd hadden kunnen worden om te worden ingezet als kinderprostituee is tot op de dag van vandaag nog steeds een ondraaglijke gedachte. Dus besloot ik om te proberen de actie het jaar daarop in Enschede te houden, omgeven door mijn eigen netwerk.”

Tomeloze inzet van Twentse inwoners

Met succes, inmiddels is Nancy regio-ambassadeur van Free a Girl en is Lock me Up – Free a Girl een op zichzelf staand jaarlijks terugkerend event geworden waar heel Twente op af komt. “Ondertussen heeft een van ‘mijn’ oud-deelneemsters (Rachel Denneboom) net een succesvol jaar achter de rug in Almelo en heeft zij het event dit jaar verplaatst naar Hengelo bij de The Three Musketeers. Samen maken wij ons er met de tomeloze support en inzet van inwoners in Twente hard voor kinderprostitutie wereldwijd tegen te gaan.”

Bevrijding

De deelnemers proberen in Enschede met z’n allen €25.000,- op te halen door donaties en het verkopen van diverse veilingitems. Waar gaat het geld naartoe? “Naar lokale bevrijdingsteams in India, deze mensen gaan samen met de politie undercover de bordelen in en proberen een band op te bouwen met de meisjes waarna zij zorgvuldig een bevrijding plannen.” Daar blijft het echter niet bij. “Zodra zij een meisje hebben kunnen bevrijden keert zij, als het enigszins mogelijk is, terug naar haar ouders of naar een van de door Free a Girl opgerichte opvanghuizen. En het is van het grootste belang dat de daders berecht en veroordeeld worden.”

Ook gaat er geld naar lokale partnerorganisaties in zowel Nederland als Nepal, Brazilië, Bangladesh, Thailand, Laos en Irak. “Free a Girl richt zich daarnaast op preventie, en rehabilitatie en re-integratie van de slachtoffers en er is een school opgericht (School for Justice) waar slachtoffers opgeleid worden tot bijvoorbeeld juriste.”

Free a Girl

Bij restaurant Bardot

Vanaf vandaag worden er elke dag twee deelnemers opgesloten. Je kunt ze opzoeken bij restaurant Bardot aan de Langestraat. Nancy: “Op 18 mei zal Thomas Berge (ambassadeur van Free a Girl) om klokslag 22.00 uur de laatste twee deelnemers uit hun hokjes bevrijden en aansluitend optreden. Ook is er de inmiddels bekende Lock me Up VRIJMIBO met daaraan gekoppeld een live-veiling waar men live kan bieden op speciale door de deelnemers geselecteerde veilingitems die niet te verkrijgen zijn via de veilingsite.”

adv.