Gerrald wil de grachten terugbrengen in Enschede
Het terugbrengen van de Enschedese grachten: een leuk idee, maar is het ook realistisch? Gerrald werd geïnspireerd door een artikel op onze website. “Die grachten hebben er langer wél gelegen dan niet. Het is dus echt onderdeel van de identiteit van Enschede,” vertelt Gerrald. “Dat was voor mij de reden er wat mee te gaan doen. Waar ik naar zoek, is het terugbrengen van veel water. Voor alleen maar fonteinen doe ik het niet.”
Niet alleen mooi, maar ook heel logisch
Enschede had vroeger twee stadsgrachten. Volgens Gerrald zou het niet alleen mooi zijn als de grachten terugkomen, maar is het ook heel logisch. “Het zorgt voor meer toerisme, draagt bij aan een betere afwatering van ons grondwater en het maakt de binnenstad aantrekkelijker. Een aantal jaren geleden wonnen we net niet de prijs voor mooiste binnenstad, alleen omdat we geen water hebben.” Enschede zou niet de eerste stad zijn die haar grachten terugbrengt. “Utrecht, Den Haag en Arnhem gingen ons al voor. En zelfs in Almelo brengen ze water terug in de binnenstad. Als het in Almelo kan, dat moet het toch ook zeker in Enschede kunnen”, zegt Gerrald lachend.

Drie scenario’s
Na vele gesprekken met de gemeente en andere experts bedacht Gerrald samen met teamlid Hein Jan Geerdink (architect) drie scenario’s. “Het eerste scenario is het historisch scenario. Dit vind ik persoonlijk de leukste, maar het is ook de lastigste. De grachten liepen namelijk niet over het huidige stratenplan, maar precies over de bebouwing. Bij dit scenario moet je daarom denken aan concepten waarmee je water kunt terugbrengen in het straatbeeld. Echte grachten gaan daar niet komen.”

Het tweede scenario is een moderne vertaling van de Enschedese grachten: een buitengracht. Het gaat om het gebied waar de binnenstad overgaat in de andere woongebieden: de Oldenzaalstraat, de kop van de Boulevard, het stuk richting het station en de Molenstraat. “Deze gebieden worden de komende jaren allemaal aangepakt. In bepaalde stukken kun je prima een brede gracht aanleggen, maar we moeten dan wel kijken hoe we water in de bestaande plannen kunnen verwerken.” Het laatste scenario is een alternatieve invulling. “We hebben zelf nog genoeg ideeën, maar we zijn ook benieuwd naar de ideeën van anderen. Zo gaan we samenwerken met studenten van Saxion en Artez.”

Enschedese grachten op de politieke agenda
Na veel gepraat, zijn de mannen nu vooral op zoek naar uitbreiding van hun team. “We zoeken zowel mensen met een bouwtechnische achtergrond als creatievelingen. Zij kunnen onze ideeën concreter maken.” Daarnaast is Gerrald bezig met het creëren van draagvlak. “Ik ben een Facebookgroep gestart, waar nu zo’n 200 man in zit. Dat is een soort test. Hoe reageren mensen, welke feedback krijgen we en zijn er mensen die met ons mee willen denken? Uiteindelijke doel is het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.”
Enschede een beetje mooier maken
Water terugbrengen in de stad is dus zeker een meerjarenplan. Over 3,5 jaar wil Gerrald een schop in de grond hebben. “Ik snap dat het veel tijd kost en dat het ingewikkeld is. Het begint met het verspreiden van het idee en mensen laten nadenken over waarom onze stad eruit ziet zoals die eruit ziet. De stad is er voor haar inwoners, dus laten we die stukje bij beetje mooier maken. Ook voor onze kinderen. Het zou heel vet zijn als dat lukt.”
Meepraten of meedenken over het terugbrengen van de Enschedese grachten? Meld je dan aan voor de Facebookgroep.
Enschedeër van de week
Een compleet overzicht van alle Enschedeërs van de week vind je hier. Weet je zelf een leuke Enschedeër van de week? Mail ons dan vooral op [email protected].