Enschedeërs Dinie en Nel besturen bijna 25 jaar buurtbus 508: ‘Mensen delen hun levensverhalen met ons’

Dinie en Nel zijn vrijwiligers bij buurtbus 508 in Enschede
Buurtbus 508 en buschauffeurs Dinie (links) en Nel. Foto: Cor Verbeek

Op vrijdag 3 maart is het precies 25 jaar geleden dat buurtbus 508 de eerste rit van Wesselerbrink naar Stroinkslanden maakte. Buschauffeur Dinie Keekstra (75) is er vanaf het eerste uur bij. Ook Nel Verbeek (73) rijdt al 23 jaar Enschedeërs van A naar B. indebuurt gaat bij de vrijwilligers op de koffie.

Dinie viert dit jaar twee mijlpalen: ze is 75 jaar oud en is 25 jaar vrijwilliger bij de buurtbus. Na een reorganisatie bij het bedrijf waar ze werkte kwam ze opeens thuis te zitten. Maar daadwerkelijk thuiszitten, daar had ze geen zin in. “In de huis-aan-huiskrant las ik dat ze in Enschede-Zuid met een buurtbusje wilden starten. Ze zochten vrijwilligers. Daar reageerde ik op.”

Dubbeltjes en kwartjes

De Enschedeër kroop niet meteen achter het stuur. “Ik begon als penningmeester. Dat ging toen nog heel primitief, met van die geldlades vol stuivers, dubbeltjes en kwartjes. Later werd ik chauffeur, dat vond ik best spannend. Ik reed nooit in busjes, maar ben niet zomaar aangenomen, hoor. Ik werd eerst gekeurd en getest. Logisch ook, je moet mensen veilig kunnen vervoeren.”

Levensverhalen

Ook Nel moest die rijtest doen. Zij spotte 23 jaar geleden een advertentie in de krant. “Ze zochten chauffeurs. Ik dacht: ik ga het gewoon proberen en als het niets voor mij is, stop ik. Maar ik zit er nog. Vooral het contact met de mensen is leuk. Die vertellen ons hun levensverhalen. Mooie en vrolijke verhalen, maar ook zielige. Sommige mensen ken ik al 23 jaar, anderen zie je opeens niet meer omdat ze zijn overleden.”

Lees verder onder het grijze notitieblok >

Over buurtbus 508

Aart Wagelaar, voorzitter van de buurtbus: “Het idee achter het opzetten van een buurtbus was om senioren, die in de wijken wonen, op een eenvoudige manier vervoer te bieden naar voorzieningen. Daarnaast biedt de buurtbus hen de mogelijkheid om familie of vrienden te bezoeken.”

De bus rijdt van maandag tot en met zaterdag van halte Zenderenbrink naar winkelcentrum Stroinkslanden en terug. Van 09.00 uur ‘s ochtends tot 16.30 uur ‘s middags (16.00 uur op zaterdag) kunnen reizigers gebruik maken van de buurtbus.

“En mensen zijn ook geïnteresseerd in ons”, zegt Dinie. “Laatst vroeg iemand me hoe het nu gaat. Ik dacht dat ze het over mijn vrijwilligerswerk had, toen zei ze: ‘Nee, je bent toch net gaan samenwonen?’. Ik was alweer vergeten dat ik dat had verteld.” Leuk detail: de man met wie Dinie sinds kort samenwoont, kent ze van de buurtbus. En ook Nels man Cor is vrijwilliger. “Hij maakt roosters en houdt zich bezig met omleidingsroutes.”

Even eruit

De bus verbindt ook reizigers met elkaar. “Kortgeleden zaten er twee vrouwen in de bus die vroeger naast elkaar woonden”, vertelt Dinie. “In bus 508 zagen ze elkaar na jaren weer. Die hebben lekker bijgekletst.”

De bus geeft Enschedeërs toegang tot winkelcentra, gezondheidscentra, verzorgingscentra, de bibliotheek, buurthuizen en de markt in Enschede-Zuid, al komt het ook weleens voor dat mensen zonder bestemming de bus instappen. “Die willen er gewoon even uit en rijden een halfuurtje mee.”

Geen fooi meer

De afgelopen 25 jaar is er het een en ander veranderd. De bus ging van geel naar rood, zelfgemaakte buskaartjes en strippenkaarten zijn vervangen door de ov-chipkaart en mensen betalen niet meer met dubbeltjes en kwartjes, maar met hun pinpas. En dat laatste heeft ook gevolgen voor de fooienpot. Nel: “Vroeger kreeg je op een dag soms wel zes gulden fooi. Nu niets meer. Niet dat je het daarvoor doet, maar het valt wel op.”

Doorgaan zolang het kan

De twee vrijwilligers zijn voorlopig niet van plan te stoppen. Dinie: “Zolang we goed te pas zijn rijden we door. Ik ben net weer gekeurd dus ik kan twee jaar verder.” Nel sluit zich daar bij aan. “De wil om door te gaan is er.”

Gratis rit met buurtbus 508

Dinie en Nel runnen buurtbus 508 samen met dertien andere vrijwilligers. De afgelopen 25 jaar vervoerde de bus bijna 300.000 mensen. Ritje meemaken? Om het jubileum te vieren mag je donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 maart gratis met de (versierde) buurtbus mee.

Naast de gratis rit krijg je van de chauffeur een kleinigheidje. De actie geldt voor bestaande reizigers, maar ook voor mensen die nog nooit met de buurtbus hebben gereisd. Check hier de routeplanner.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Enschedeër van de Week

Ga naar “Britt, Karin en Tessa van GGD Twente: ‘Seks hoort leuk te zijn’”

Britt, Karin en Tessa van GGD Twente: ‘Seks hoort leuk te zijn’

karin, tessa en britt van ggd twente
Ga naar “Enschedeër Anita maakte van haar hobby haar werk: ‘Mocht zelfs een portret voor Ronald Koeman maken’”

Enschedeër Anita maakte van haar hobby haar werk: ‘Mocht zelfs een portret voor Ronald Koeman maken’

Anita Reijnders in haar schildersatelier
Ga naar “Spraakmakende verhalen: 7 x interviews met leuke en bijzondere Enschedeërs”

Spraakmakende verhalen: 7 x interviews met leuke en bijzondere Enschedeërs

monique van doorn bij Meisje Koffiegeschenk_2

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Bomaja medjoul dadels K van € 7,99 voor € 4,99”

Bomaja medjoul dadels K van € 7,99 voor € 4,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Dubbelfrisss Of Taksi 1+1 gratis”

Dubbelfrisss Of Taksi 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Bamboe badmat € 3,38”

Bamboe badmat € 3,38

 • Action
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Jumbo Goudse Kaas 48+ Stukken 1+1 gratis”

Jumbo Goudse Kaas 48+ Stukken 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00”

Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Paaskermis”

Paaskermis

 • Volkspark Enschede
 • Van 8 apr t/m 17 apr
Ga naar “Dino Fabriek”

Dino Fabriek

 • Vliegveld Twenthe
 • Van 29 jul t/m 3 sep
dinopark
Ga naar “Bevrijdingsfestival”

Bevrijdingsfestival

 • 5 mei 2023
bevrijdingsfestival-enschede
Ga naar “Enschede Marathon”

Enschede Marathon

 • 16 april 2023
Enschede Marathon 2
Ga naar “Hardfest”

Hardfest

 • Universiteit Twente Sportcentrum
 • 22 april 2023
Universiteit Twente