Enschedeër Clemens trekt er dagelijks op uit om met zijn drone de mooiste beelden te maken
Van oude gebouwen tot uitgestrekte natuurgebieden, Enschedeër Clemens kan er geen genoeg van krijgen om de mooiste beelden met zijn...
Van sieraden tot prothesen en van bestuurbare auto’s tot huizen: met een 3D-printer kan je alles maken. The sky is the limit. Moet je alleen wel even weten hoe. Enschedeër Dave van TwenSpace kan je daarbij helpen. Hij organiseert workshops waarin je je eigen spullen kunt maken met een 3D-printer en een lasercutter. Dave: “Wees geen consument, maak het gewoon zelf!”
Dave is vorige maand gestart met TwenSpace. Naast het geven van workshops, verhuurt hij print- en laserapparatuur en produceert hij in opdracht. Waarom is hij voor zichzelf begonnen? Dave: “Ik ben een echte techneut. Zo’n tien jaar geleden startte ik als hobby de community Tkkrlab. Samen met wat andere techneuten maken en bouwen we dingen. Zo hebben we 3D-printers en lasercutters omgebouwd en gemoderniseerd. Naast Tkkrlab had ik mijn baan als softwareontwikkelaar. Toen mijn contract niet werd verlengd, moest ik bedenken wat ik nou écht wilde. Toen besloot ik TwenSpace te starten.”
Volgens Dave hoef je zelf geen techneut te zijn om de workshop bij te wonen. “Het is heel laagdrempelig,” vertelt de Enschedeër. “Met een lasercutter kan je in hout en acrylaat snijden en graveren. Daarmee maak je bijvoorbeeld een theedoos of houten naambordjes. Met de 3D-printer maak je objecten van heel veel laagjes plastic. Voor beide apparaten heb je wel een digitaal ontwerp nodig. Je kunt zelf iets ontwerpen of een ontwerp downloaden. Op sites als Thingiverse vind je tal van ideeën en ontwerpen.” Kan je nou echt alles maken wat je wilt? “Ja, je eigen inspiratie is wat je ermee kunt maken. The sky is the limit.”
Het meest bijzondere dat Dave zelf heeft gemaakt? “Dat moet nog komen. Nu zijn het praktische dingen als steunen aan de muur en haakjes. Maar ik heb voor de lol ook een klappertjespistool gemaakt,” lacht de techneut. Je kunt de apparatuur niet helemaal uit het oog verliezen, want het gaat niet altijd goed. “Dan krijg je dit.” Dave laat ons een plastic Pikachu zonder hoofd zien. “Hier is het materiaal afgekoeld tijdens het printen. Daardoor liet het los en krijg je een Pikachu zonder hoofd.”
Op donderdag 4 april vindt de eerste workshop ‘Introductie 3D-printen‘ plaats. De workshop ‘Lasercutter met Inkscape‘ vindt op woensdag 10 april. Locatie is Dave’s atelier in het Robsongebouw aan de Blekerstraat. Er zijn nog plekken vrij. En onthoud: je kunt alles maken wat je wilt. Oké, een compleet huis printen wordt misschien wat lastig, maar er is veel mogelijk.
Lees ook:
In onze gids
Populaire rubrieken