Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bocciaspeler Daniel bereidt zich voor op de Paralympische Spelen in Tokyo

Door Charmain Zwijnenberg 13 augustus 2019

Zo’n dertig uur per week trainen: niet bepaald het sportschema van de gemiddelde Nederlander. Wel dat van Daniel uit Enschede. Hij speelt boccia op topsportniveau. Momenteel bereidt hij zich voor op het EK in Spanje én de Paralympische Spelen in Tokyo. “Natuurlijk wil ik een prijs winnen.”

Negen tot vijf

Daniel vindt zijn leven niet enorm anders dan dat van anderen. “De meeste mensen werken vijf dagen per week van negen tot vijf. Ik train vijf dagen per week zo’n zes uur per dag.” Die trainingssessies vinden op verschillende locaties plaats: van sporthal tot zwembad, van fitnessruimte tot fysioprakijk.

De hele wereld over

En ook in het buitenland. “Ik vlieg de hele wereld over. Dat vind ik een van de leukste dingen van topsport. Overal waar ik verblijf probeer ik vaak ’s avonds een rondje te maken door de stad.” Toch voelen die reisjes niet als vakantie. “Ik ben gek op reizen, maar als ik voor de sport vlieg is dat werk. Je gaat met een ander gevoel op pad dan wanneer je op vakantie gaat.”

Daniel Perez
Daniel met Rianne, zijn persoonlijke trainster in Enschede

Boccia in een notendop

Wat is boccia (fonetisch: botsja) in een notendop? Daniel legt uit: “Er zijn zes rode ballen, zes blauwe ballen en een witte bal. Doel is dat je eigen ballen dichterbij de witte bal komen dan de ballen van de tegenstander.” De sport wordt met name gespeeld door mensen met een motorische beperking. Daniel heeft spasme, een verkramping in de spieren. “Dat komt door cerebrale parese (CP) omdat ik zuurstofgebrek had bij de geboorte.”

Nieuwe sport

De Enschedeër speelt boccia sinds zijn veertiende. “Ik was altijd met sport bezig. Mijn sportleraar vroeg toen of ik iets nieuws wilde proberen.” Daniel sloot zich aan bij de eerste bocciaclub van Nederland en hield zich bezig met de ontwikkeling van de sport in ons land. “Na zo’n zeven jaar heb ik alles losgelaten en ben ik zelf meer gaan trainen.” Nu speelt hij bij Boccia TeamNL.

Zilver in Rio

De lijst van prijzen die hij heeft gewonnen is behoorlijk lang. Met een zilveren plak in Rio was hij de eerste Nederlander die een Paralympische medaille won met deze sport. “Dat is mijn mooiste prijs. Ook met mijn twee bronzen medailles op het WK en twee keer brons op het EK ben ik blij.”

‘De Paralympische Spelen halen is moeilijker dan er spelen’

En nu staan het EK in Spanje én de Paralympics in Tokyo op het programma. Hoe bereidt hij zich daarop voor? “De Paralympische Spelen halen is eigenlijk moeilijker dan er spelen. Bij boccia moet je namelijk drie jaar lang presteren om punten te halen om überhaupt mee te mogen doen.”

Zijn trainingsschema ziet er daarom niet veel anders uit dan normaal. “Als je vlak voor een toernooi dingen anders gaat doen klopt het trainingsprogramma niet, vind ik. Wel kijken we de laatste maand voor het toernooi wat meer naar de tegenstanders, zodat we onze tactieken daarop kunnen aanpassen.”

Toekomstdromen

Dromen heeft Daniel genoeg. “Ik wil graag een keer naar New York. En ik wil ooit een voetbalwedstrijd van Barcelona tegen Real Madrid zien. Ook is het een droom om jongeren te helpen met media, zoals YouTube. En ja, uiteraard zou ik graag een prijs in Tokyo willen winnen.”

Wil je een kijkje in Daniels leven? Volg hem dan op Instagram!

Nog meer inspirerende Enschedeërs:

Loes en haar tweede huis op wielen

Loes en haar gezin maakten van een oude Mercedesbus hun tweede huis op wielen

Loes en haar man Joost trekken er regelmatig met hun kinderen Job (3) en Taeke (1) op uit om te kamp...
erik schilderij stonewall_1

Erik: ‘Laten we niet vergeten wat er ooit gebeurd is’

Sinds kort hangt er een bijzonder schilderij in Café Stonewall. Op het doek staat een kleurrijke ver...
Annette van Plusladies

Annette uit Enschede verkoopt tweedehands kleding voor dames met een maatje meer

Leuke outfits scoren bij modeketens en tweedehandswinkels kan lastig zijn als je geen maat S, M, L o...

adv.