Geen zin om te koken? Bij hobbykok Judith uit Enschede bestel je verse maaltijden voor een prikkie

Door Charmain Zwijnenberg 19 maart 2019

Dahl met rijst, broccoli en runderstoofvlees: dat staat vandaag op het menu van de Enschedese hobbykok Judith. En het fijne is: anderen kunnen ook van deze maaltijd genieten. Met het concept ‘Wat de pot schaft‘ haal je voor vijf euro een vers bereide maaltijd bij Judith op. “Ik hoef er niet veel aan te verdienen, ik zie het als een stukje noaberschap.”

Koken voor Jan en alleman

Zeven jaar geleden begon de Enschedese met haar cateringconcept. “Ik hou van koken,” vertelt Judith. “Ik kook standaard te veel en toen alle kinderen nog thuis woonden namen ze vaak vriendjes mee naar huis die bleven eten. Jan en alleman at hier mee.” Haar liefde voor koken werd groter en haar diepvries voller. Judith: “Ik gaf maaltijden aan de buren, omdat ik er zelf geen plek meer voor had. Toen ik Facebook ontdekte besloot ik om daar eens een maaltijd op te zetten die mensen konden ophalen.” Van het een kwam het ander. “Inmiddels weten mensen me te vinden en heb ik vaste mee-eters.”

weekmenu Judith Wat de pot schaft
Foto: Facebook Wat de pot schaft

Wat de pot schaft

Hoe gaat Judith te werk? “Ik maak voor mezelf een weekmenu en dat zet ik dan online. Ik kook altijd in de ochtend, want ’s middags werk ik. Voor vijf euro kunnen mensen de maaltijd ophalen. Dat is dezelfde maaltijd als die we zelf eten. Je eet dus wat de pot schaft. Dat is hier thuis ook altijd zo geweest,” legt Judith uit. “Sommigen vinden dat ik meer geld moet vragen voor een maaltijd, maar ik hoef er niet veel aan te verdienen. Ik zie het ook als een stukje noaberschap. Mensen wíllen graag iets betalen voor een maaltijd, daarom ben ik er vijf euro voor gaan vragen.”

Geen simpel AVG’tje

Wat er zoal op het menu staat, verschilt sterk. “Ik kook veel gerechten uit de Surinaamse keuken, omdat mijn man Surinaams is. Ik combineer dat met Nederlands eten. Het leuke van Surinaams eten is dat mensen verschillende gerechten kunnen proberen zonder dat ze zelf alle kruiden in huis hoeven te halen. Maar ik kook ook weleens Italiaans of Frans hoor. Het liefst zo authentiek mogelijk.” Voor een simpel AVG’tje (aardappelen, vlees en groenten) hoef je niet bij Judith aan te kloppen. “Van elk gerecht maak ik mijn eigen variant.”

Judith Wat de pot schaft
Foto: Facebook Wat de pot schaft

Alle maaltijden zijn halal en vrij van gelatine en alcohol. “Ik ben moslima dus dat vind ik belangrijk. En niets komt uit pakjes of zakjes. Alle gerechten bevatten zo min mogelijk zout in verband met mijn gezondheid en die van mijn man.”

‘Eten staat voor verbroedering en gezelligheid’

Wat betekent eten voor Judith? “Eten verbindt,” vindt de Enschedese. “Het staat voor verbroedering en gezelligheid. Ik zie koken ook niet als ‘moeten’, want dan zou ik er al lang mee zijn gestopt. Koken is ontspanning voor mij. Het is mijn hobby en een fijne uitlaatklep.”

Stiekeme dromen

“Mijn stiekeme droom is een huiskamerrestaurantje,” verklapt Judith. “Een beetje zoals De Fusting, maar dan met een kookeiland in het midden en een paar tafeltjes eromheen. Het is dat ik dat niet vanuit huis mag doen, anders had ik dat al lang gedaan,” lacht de hobbykok.

Lees ook: 

Puur Deliz

Geen tijd om te koken? Puur Deliz biedt Italiaanse maaltijden aan

Misschien komt de volgende situatie je bekend voor: door het drukke ritme van de dag met werk, een g...

adv.