Beveiliger Freddy bewaakt het Enschedese nachtleven: ‘Er komt weleens geweld bij kijken’

Door Charmain Zwijnenberg 4 december 2018

Freddy (59) staat aan de deuren van verschillende clubs in Enschede en zit inmiddels 42 jaar in het beveiligersvak. Wij willen weten hoe het is om het Enschedese uitgaansleven te bewaken en zoeken de beveiliger op bij club Recklezz in hartje centrum.

“Wij doen ons werk als beveiliger goed als we niets hoeven te doen”, begint Freddy nadat hij twee clubgasten vriendelijk maar duidelijk heeft verzocht om hun sigaret niet mee de club in te nemen. “Dat klinkt raar, maar een avond waarop we niets hebben gedaan is een goede avond geweest, zonder escalaties”, legt hij uit.

“Wij doen ons werk goed als we niets hoeven te doen.”

Freddy gaat al een tijdje mee in het vak. “Ik doe dit werk al zo’n 42 jaar. Dan doe je een hoop ervaring op en ontmoet je veel mensen.” Wanneer een oude bekende van Freddy bij ons komt staan om een praatje te maken, lacht Freddy. “Kijk, ik ken haar bijvoorbeeld al 42 jaar.”

Zij rustig, ik rustig

Wat maakt Freddy een goede beveiliger? “Ik kan met de jeugd praten. Ik ga met ze in gesprek en blijf rustig als zij rustig blijven. Je moet discussies aan de deur verbaal kunnen oplossen.” Ook ervaring is volgens Freddy belangrijk. Hij is eigenaar van een beveiligingsbedrijf en werkt vooral met mensen die al jaren in het vak zitten. “Door onze ervaring voelen we zelfs aan het begin van de avond al aan wat voor nacht het gaat worden en of er veel dingen gaan escaleren. Daar kun je op anticiperen. Je ontwikkelt dat gevoel in de loop der jaren.”

Bijbaan

Het bewaken van het Enschedese nachtleven is niet Freddy’s enige baan. Doordeweeks is hij werktuigbouwkundig ingenieur, zijn beveiligerswerk doet hij erbij. Freddy: “Het grappige is: de ervaring die ik hier opdoe gebruik ik weer op de werkvloer in het bedrijfsleven en in het dagelijks leven. Als beveiliger leer je pas écht met problemen om te gaan.”

Stad versus platteland

Freddy heeft ook aan de deur van clubs en evenementen buiten Enschede gestaan. Is het Enschedese uitgaanspubliek anders dan dat in andere plaatsen? “Zeker”, zegt Freddy beslist. “Er zijn andere gedragingen. Mensen in de stad hebben een ander sociaal leven dan mensen op het platteland, en dat zie je terug tijdens het uitgaan.”

Dreigen met Facebook

De meest bizarre momenten in zijn werk zijn vaak het gevolg van alcohol of drugs. Freddy: “Onder invloed gaan mensen zich emotioneel anders gedragen. Dan eindigt een meningsverschil over een barkruk in een groot gevecht.” De afgelopen jaren is het uitgaansleven volgens Freddy veranderd. “Tegenwoordig haalt de jeugd meteen hun mobiel tevoorschijn en dreigen ze met Facebook of beeldmateriaal. Dan vragen ze of ik wel weet wie ze zijn. Weten jullie wel wie ík ben, vraag ik dan.”

“Weet jij wel wie ík ben?”

Hoewel de Enschedese beveiliger problemen altijd met woorden probeert op te lossen, lukt dat niet altijd. “Er komt wel eens geweld bij kijken. Dat ligt dan aan de gasten zelf. Als zij geen nee willen horen, gaan ze flippen. Dan escaleert het”, legt Freddy uit. “Maar dat je wil je natuurlijk voorkomen, want zoals ik al zei: als beveiliger heb je een goede avond als je helemaal niets hebt gedaan!”

Enschedeër van de week

Wie moet volgens jou Enschedeër van de week worden? Laat het ons weten!

rij-kerstmiddag

Kerstmiddag in Enschede: hier moet je zijn

Wanneer je aan kerstmiddag in Enschede denkt, denk je uiteraard aan een gezellige borrel doen bij éé...
oud en nieuw vuurwerk

Knallend 2019 in: dit zijn de oud en nieuw feesten in Enschede

Het lijkt nog ver weg, maar oud en nieuw staat weer voor de deur. Mocht je het feest in de stad will...

Meer over Club Recklezz ontdekken?

Club Recklezz discotheken

Gesloten23:00 - 04:00

Stadsgravenstraat 19B, Enschede

Bekijk meer:discotheken

adv.