Kijktips! 3 x in deze tv-programma’s spot je de komende tijd een Enschedeër
Altijd leuk om een stadsgenoot op tv te spotten. En de komende tijd zijn dat er zelfs drie! In welke…
Als tienjarig jongetje kroop Bas van Loo achter de naaimachine van zijn oma om barbiekleren te maken. Later werd dat een rokje voor oma en daarna een pak voor zijn moeder. Inmiddels staan er complete outfits voor BN’ers op zijn cv. Vanaf woensdag 24 augustus is de Enschedeër te zien in het gloednieuwe modeprogramma ‘Heb ik wat van je aan?’ op Net5. Wij zoeken de Enschedeër op in zijn atelier in Twekkelerveld en spreken hem over zijn tv-avontuur en zijn werk als coupeur.
“Pittig, maar vooral superleuk”, blikt Bas terug op zijn deelname aan het modeprogramma. In de tv-show helpt hij jonge ontwerptalenten om hun outfit voor een bekende Nederlandse vrouw naar een hoger level te tillen.
Toen Bas werd gevraagd voor het programma zei hij direct ‘ja’. “Het leek me ontzettend leuk om te doen. Niet dat ik zo nodig met m’n hoofd op tv wil, maar het is voor mij een goede manier om te netwerken. Jonge ontwerpers uit het hele land doen aan het programma mee. Met dat idee ben ik erin gegaan. En daarnaast is het natuurlijk een mooi avontuur.”
Én een heftig avontuur. “Je moet het zo zien”, zegt Bas. “Die ontwerpers krijgen een BN’er met een fantastische opdracht. Een bruidsjurk voor Maxime Meiland, bijvoorbeeld. Vervolgens gaan ze helemaal los tijdens het ontwerpen. En daarin verliezen ze weleens het realiteitsbesef. Want ze willen dan een jurk maken waar je normaal gesproken drie maanden over doet, terwijl zij maar drie dágen hebben en eigenlijk maar één lange dag om die outfit te maken. De andere coupeurs en ik moeten die jurk dan in een paar uurtjes afmaken. Dan dacht ik weleens: oké, dat kledingstuk moet voor het einde van de dag af zijn en bestaat nu alleen nog maar uit een paar lapjes stof. Dat maakt het pittig.”
Lees verder onder het grijze blok >
Wat heb ik van je aan?
In elke aflevering van het tv-programma ‘Wat heb ik van je aan?’ krijgen drie jonge modeontwerpers de kans om een outfit voor een bekende Nederlandse vrouw te ontwerpen. Als de deadline is verstreken laat de BN’er alle drie de creaties aan haar vriend, vriendin, moeder of stylist zien. Die mag zijn of haar mening geven, maar uiteindelijk kiest de BN’er zelf haar favoriete outfit.
Olcay Gulsen presenteert de show en ontwerper Mart Visser schuift aan als mentor. Maxime Meiland, Daphne Deckers, Bridget Maasland, Heleen van Royen, Anna Nooshin, Lucille Werner, Irene Schouten en Giovanca Ostiana doen aan het programma mee.
‘Heb ik wat van je aan?’ is vanaf woensdag 24 augustus elke week om 20.30 uur te zien bij Net5.
Bas vindt het mooi dat de kijkers zien hoe het proces van kleding maken in z’n werk gaat. “Dit programma is eigenlijk een beetje als Heel Holland Bakt, maar dan met kleding. Wat heb je ervoor nodig en waar loop je tegenaan? Bij ons gaat het dan om kapotte naalden en strijkijzers die stuk gaan. Dat wordt weleens vergeten. Mensen denken: gooi er een kwartje in en er rolt een kledingstuk uit.”
‘Mijn oma en moeder hebben me met het textielvirus besmet‘
Dat het niet zo simpel is wist Bas op jonge leeftijd al. “Ik kom uit een textielfamilie. Mijn moeder is kantkloskunstenares en had vroeger een bruidsatelier. Mijn oma was coupeuse. Zij hebben mij besmet met het textielvirus. In vakanties zette mijn oma me achter de naaimachine. Mijn vader hield dat in eerste instantie tegen. Hij komt uit de scheepvaart en zei dat ik een vak moest leren waarvan je eelt op je handen krijgt. Maar al snel had hij door dat dit vak echt bij mij past en vindt hij het hartstikke leuk wat ik doe.”
Lees verder onder de foto >
Bas was een jaar of tien toen hij mini-kleertjes voor de barbiepoppen van zijn zus maakte. “Toen kwam mijn oma met een gewone pop. Die kleren waren al iets groter. Daarna volgde er een rokje voor oma zelf en een pak voor m’n moeder. Na de havo studeerde ik ‘Mode & Techniek’ in Leeuwarden.” Dat was de start van zijn professionele carrière.
Sindsdien heeft hij een boel kleding gemaakt voor bekende en onbekende Nederlanders. Berget Lewis, Trijntje Oosterhuis, Angela Groothuizen. Maar ook de (halve)finaleoutfits van Iris Kroes en Sharon Doorson in The Voice of Holland komen van zijn hand. Én het indianenpak van Joan Franka in de voorrondes van het Songfestival in 2012. Bas lacht: “Daar ben ik niet heel trots op. Joan kwam zelf met die tooi. Styliste Chantal Bles en ik hebben het hele gebeuren eromheen bedacht om de outfit toch iets meer gezelligheid te geven.”
‘In het artiestenwereldje moet een kledingstuk gisteren al af zijn’
Klinkt tof, al die opdrachten voor BN’ers. Toch is Bas uit het artiestenwereldje gestapt. “Het begon steeds meer te schuren. Ik ging me verder ontwikkelen in maatkleding, duurzaamheid en uren handwerk, terwijl een kledingstuk in de artiestenwereld het liefst gisteren al klaar moet zijn. Dan wordt het één keer, hooguit twee keer, gedragen en dan gaat het weg. En er is heel weinig budget.”
Bas is docent bij de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam. Daar geeft hij les in het heren- en damesvak. Maar het grootste deel van zijn tijd is hij in zijn atelier bij Stichting de Melkweg in Twekkelerveld. “Daar maak ik op bestelling kleding op maat. Bruidsjurken, gelegenheidskleding en kleding in buitensporige maten.”
Kan je alleen bij Bas terecht als je goedgevulde bankrekening hebt of is zijn kleding ook voor de ‘gewone mens’? ” Er is een grote groep mensen die maatkleding wil maar denkt dat het niet te betalen is. Dat is een fabel die de wereld uit moet. Kijk, als jij je kleren altijd bij H&M koopt, dan gaat het ‘m qua prijs niet worden. Maar koop je weleens een item van bijvoorbeeld Michael Kors of een andere niet extreem dure designer, dan zou het wel kunnen. Je kan per seizoen drie jurken van honderdvijftig euro kopen, maar je kan ook voor één mooi, op maat gemaakt stuk gaan dat seizoenenlang meegaat.”
“Veel mensen denken dat hier alleen Porsche- en Bentleyrijders komen, maar dat is niet zo. Juist niet. Die zijn gehecht aan dure merken zoals Chanel. Mensen die geen waarde hechten aan luxe labels, maar aan een mooie uitstraling, die komen naar mij.”
In onze gids
Populaire rubrieken