Ashley (24) en Jade (21) zitten in de finale van Miss Beauty of Overijssel 2019

Door Charmain Zwijnenberg 12 maart 2019

Ashley (24) en Jade (21) uit Enschede zitten in de finale van Miss Beauty of Overijssel 2019. En dat is niet alleen vanwege hun goede looks. Jade: ‘Er komt meer bij kijken dan leuk lachen en mooi zwaaien. Je moet ook inhoud hebben.”

Vooroordelen

Jade zit in haar afstudeerfase van de opleiding Commerciële Economie aan Saxion. Ashley is klaar met haar opleiding Verzorgende IG. Hoe zijn de meiden in deze verkiezing terecht gekomen? Jade: “Ik ben gescout, maar heb niet direct toegezegd. Ik zag mezelf totaal niet als een miss, ben ook maar 1.61 meter. En ik had eerlijk gezegd ook wat vooroordelen. Maar toen ik me eenmaal had ingelezen, besloot ik ervoor te gaan.”

Voor Ashley is de verkiezing niet onbekend. “Ik heb vorig jaar ook meegedaan. Toen heb ik niet alles eruit gehaald wat erin zat. Dit jaar wil ik dat wel doen.” Minder spannend is het voor Ashley niet. Integendeel zelfs. “Ik ben veel zenuwachtiger dan vorig jaar. Ik wil natuurlijk wel gegroeid zijn.”

Bikinironde

Samen met 98 andere meiden streden Jade en Ashley op 17 februari om een plek in de finale. De castingdag bestond uit drie rondes. Een voorstelronde, een bikinironde en een vraag beantwoorden in het Engels. Zo’n bikinironde klinkt misschien als een vleeskeuring, dat is het volgens Jade niet. “Er doen meisjes in alle soorten en maten mee. Je hoeft niet het perfecte lichaam te hebben. Het gaat erom dat je zelfverzekerd over die catwalk loopt in bikini. Dat je trots bent op je lichaam en dat ook laat zien,” verklaart Jade.

Ashley zag vooral op tegen de Engelse vraag. “Je weet niet wat de jury gaat vragen. En dat er dan acht paar ogen op je gericht zijn helpt ook niet mee,’ lacht de Enschedese. “Ik ben wel aan het oefenen. Veel series kijken zonder ondertiteling.”

Jeukpoeder en opengeknipte jurken

Even een vooroordeel vanuit ons: is er echt zoveel haat en nijd tussen de missen onderling? Denk aan jeukpoeder en opengeknipte jurken? “Nee,” zegt Jade beslist. “Wij gunnen het elkaar oprecht.” Volgens Ashley komt dat misschien ook wel door hun Twentse roots. “Hier in het oosten van het land zijn we toch nuchterder. Dus nee, we maken elkaars jurk niet kapot.”

Als miss moet je maatschappelijk betrokken zijn. Ashley: “Alle missen zetten zich in voor de LINDA.foundation. Daarmee halen we geld op voor gezinnen met kinderen die het financieel minder hebben. En het mooie is: het geld dat wij ophalen komt ook echt alleen bij gezinnen in Overijssel terecht.”

Toekomstplannen

Hoe zien de dames hun toekomst voor zich? “Het zou heel leuk zijn als ik de verkiezing win,” vertelt Jade.  “Maar mocht dat niet zo zijn dan heb ik altijd mijn studie nog. En mijn bedrijfje in beautyproducten. Ik koop ze vanuit Amerika in. Alles is dierproefvrij, dat vind ik belangrijk.” Ashley ziet zichzelf wel achter de schermen werken bij de verkiezing. “Het lijkt me leuk om betrokken te blijven. Bijvoorbeeld in het organiseren van de verkiezing of het begeleiden van de missen.”

De finale van Miss Beauty of Overijssel 2019 vindt op 12 mei in het Theaterhotel in Almelo plaats.

Lees ook: 

Mister International Netherlands-finalist Mike

Mister International-finalist Mike: ‘Dit is de laatste stap om weer in mezelf te geloven’

De 19-jarige Mike uit Enschede zit in de finale van de Mister International Netherlands-verkiezing. ...
Danny Moes Mister International

Danny uit Enschede kan knapste man van de wereld worden

De 27-jarige Danny uit Enschede kan zomaar eens de knapste man van de wereld worden. Samen met negen...

adv.