Enschedeër Kim schrijft fantasyboeken: ‘Ik leef soms letterlijk in mijn eigen fantasiewereld’

kim ten tusscher-01
Kim is fantasyboekenschrijver. Foto: Nera K. Fotografie

Als kind schreef Kim ten Tusscher graag fantasieverhaaltjes. Dat ze later haar geld zou verdienen met haar verhalen had ze toen niet kunnen bedenken. Inmiddels is de Enschedese al 14 jaar fantasyboekenschrijver. Haar elfde boek Blind ligt sinds kort in de boekhandel. Wij spreken haar over haar leven als schrijver.  

Het begon allemaal met een droom. Letterlijk. Kim: “In 2006 droomde ik over een vrouw die in een andere stad terechtkomt. Ze had een leuk leven daar.” Daarna werd ze wakker, maar het verhaal bleef borrelen in haar gedachten. “Ik begon me dingen af te vragen en wilde weten hoe het afliep. In welke stad was ze dan? En waarom was het zo leuk? Was het wel echt zo leuk daar? Van het een kwam het ander en ineens ontstond er een verhaal.”

In de la of niet?

Kim schreef het verhaal in eerste instantie voor haarzelf. “Zo van: ik heb een leuk verhaal en ik heb de tijd om het uit te werken. We zien wel wat er uitkomt. Maar toen ik het had opgeschreven was het eigenlijk wel heel leuk geworden. Ik dacht: wat doe ik ermee? Leg ik het in de la of ga ik ermee verder en probeer ik er echt iets van te maken?”

Ze koos het voor het laatste. “Ik ben het verhaal toen gaan herschrijven en verbeteren en ben een uitgever gaan zoeken.” Dat is gelukt. Het verhaal van de vrouw uit haar droom, Lumea heet ze, is te lezen in Kims eerste boek Hydrhaga.

‘Ik stond hyper achter mijn boekenstandje op een groot fantasyfestival’

Hoe voelde het toen mensen ineens haar boeken konden kopen? “Heel bijzonder. Vooral het moment waarop ik mijn boek voor het eerst in handen had. Maar ook het eerste verkoopmoment kan ik me nog goed herinneren. Dat was op een heel groot fantasyfestival. Ik stond helemaal hyper achter mijn standje: aaah, dit is mijn allereerste boek! Dat vonden mensen volgens mij schattig, want ik heb die dag heel goed verkocht”, zegt de Enschedese lachend.

Niet alleen kommer en kwel

Na dat eerste boek volgden nog tien andere boeken. Allemaal binnen het subgenre dark fantasy. Wat houdt dat eigenlijk in? “In Lord of the Rings zie je heel duidelijk wie goed en wie kwaad is. In mijn boeken is dat minder duidelijk. Iedereen heeft goede en slechte kanten. De lezer wordt uitgedaagd om te bepalen voor wie hij is. Wat mijn boeken ook duister maakt, is dat er vaak een grote oorlog is waar het om draait. Elk personage is dan in staat om slechte dingen te doen.” Daarna voegt ze er lachend aan toe: “Maar er zit ook altijd hoop in mijn boeken hoor. Het is niet alleen maar kommer en kwel.”

Tekst gaat verder onder de foto

boeken Kim
Kims fantasyboeken op een rij. Foto: eigen foto

Inspiratie uit het dagelijks leven

Kim haalt haar inspiratie overal vandaan. “Gave vakanties zijn inspirerend. Vooral op het gebied van locaties of settings. Maar ook uit het dagelijks leven of het nieuws haal ik inspiratie.” Volgens Kim kun je de echte wereld juist beter begrijpen door fantasy. “Er gebeuren veel dingen om me heen die ik niet snap. Door onbevooroordeeld na te denken over heftige onderwerpen als oorlogen of een vluchtelingencrisis en daar over te schrijven, kan ik beter begrijpen waarom dingen gebeuren. In mijn boeken denken lezers bijvoorbeeld: hee, deze persoon kwam gemeen over, maar ik snap nu waarom hij zo handelde.”

De werkdag van een schrijver

Hoe ziet een dag van een boekenschrijver er eigenlijk uit? “Op mijn schrijfdagen sta ik om 8.00 uur op om wat berichten op mijn social media-kanalen te plaatsen. Daarna begin ik te schrijven. Vaak in blokken van anderhalf uur. Verder hou ik me bezig met de marketing en vertalingen van mijn boeken.”

Even uit haar fantasiewereld

En op niet-schrijfdagen? “Omdat ik mijn boeken zelf laat vertalen en dat heel duur is, werk ik ook nog 12 uur per week bij Albert Heijn to go. Het geld wat ik daar verdien gaat naar de vertalingen en de promotie van de boeken.” Ook zorgt haar bijbaan bij de AH ervoor dat Kim even uit haar fantasiewereld komt. “Je leeft soms letterlijk in je eigen wereld. Na een werkdag vertelt mijn man dan wat hij allemaal heeft meegemaakt op zijn werk. Ik kan dan alleen vertellen wat mijn personage die dag allemaal heeft meegemaakt.”

Kims boeken lezen?

Kims nieuwste boek Blind is het vierde deel van de serie Vertellingenvan de Ondergang en is een verhaal vol magie en bijzondere wezens, maar vooral over menselijkheid in een wereld die op de rand staat van de ondergang. Je koopt het boek onder meer bij Boekhandel Broekhuis of online via deze site

Lees ook:

Stem op indebuurt!

We zijn voor het derde jaar op rij genomineerd voor deze titel!

Stem op ons! indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar

Meer in deze categorie

Enschedeërs

Ga naar “Enschedeërs Ellen en Keyleigh zijn al 30 jaar vriendinnen: ‘We willen later samen aan de bingo en rollatorraces’”

Enschedeërs Ellen en Keyleigh zijn al 30 jaar vriendinnen: ‘We willen later samen aan de bingo en rollatorraces’

Keyleigh en Ellen 30 jaar vriendinnen
Ga naar “Leuk volgens local Nicole: ‘Bij deze hobbywinkel koop ik mijn verfspullen’”

Leuk volgens local Nicole: ‘Bij deze hobbywinkel koop ik mijn verfspullen’

Ga naar “Leuk volgens local Tom: ‘Bij deze voetbalvereniging trap ik graag een balletje’”

Leuk volgens local Tom: ‘Bij deze voetbalvereniging trap ik graag een balletje’

Tom van Die, leuk volgens local

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Hak potten 330-370 gram en stazakken 150-225 gram van € 5,56 voor € 5”

Alle Hak potten 330-370 gram en stazakken 150-225 gram van € 5,56 voor € 5

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Nederlandse aardbeien 400 g. van € 13,29 voor € 2,69”

Nederlandse aardbeien 400 g. van € 13,29 voor € 2,69

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle AH Gesneden stamppotgroente en Stamppotaardappelen 600 gram van € 3,98 voor € 1,99”

Alle AH Gesneden stamppotgroente en Stamppotaardappelen 600 gram van € 3,98 voor € 1,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerkers Kidsbreak”

Medewerkers Kidsbreak

 • Gemeente Enschede
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Collega”

Collega

 • Bowling Enschede
 • Fulltime/Parttime
bowling enschede

Agenda

Ga naar “The Overkill Festival”

The Overkill Festival

 • The Overkill
 • Van 28 okt t/m 4 nov

Topper

Ga naar “Museumnacht Enschede”

Museumnacht Enschede

 • 5 november 2022
Museumnacht Enschede_27
Ga naar “Popronde Enschede”

Popronde Enschede

 • 18 november 2022
popronde enschede_popronde enschede_
Ga naar “Halloween in Enschede”

Halloween in Enschede

 • Van 15 okt t/m 23 okt
Halloweenparade Walstraat
Ga naar “Regenboogdagen”

Regenboogdagen

 • Van 4 okt t/m 11 okt