Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Enschedeër Coen maakt kans op titel Leraar van het Jaar: ‘Eigenlijk heb ik al gewonnen’

Door Charmain Zwijnenberg 1 september 2020

Coen van Nieuwburg uit Enschede gaat pas zijn tweede jaar in als docent, maar maakt nu al kans om de titel Leraar van het Jaar 2021 binnen te slepen. Wij spreken de Enschedese leraar over zijn nominatie en de leuke én minder leuke kanten van zijn baan.

“Een toffe binnenkomer”, vindt Coen zijn nominatie. “Ik begin pas aan mijn tweede jaar als docent, dus dat is een goed begin.” De Enschedeër geeft agogische vakken als communicatie en jongerenwerk op het ROC van Twente in Almelo.

Als een kind zo blij

Coen is samen met negen andere docenten genomineerd in de categorie mbo. En hij hoefde niet eens zieltjes te winnen om het zover te schoppen. Sterker nog, zijn nominatie kwam als een verrassing voor hem. “Ik werd op een ochtend gebeld door de huidige leraar van het jaar. Ik was zo blij als een kind toen ik hoorde dat ik bij de laatste tien zat. Het is een mooi compliment als mensen de moeite nemen om op je te stemmen.”

Prijs voor álle leraren

Toch vindt hij dat de nominatie niet voor hem alleen is. “Het is een team effort. De manier waarop mijn collega’s mij binnenhaalden heeft ook invloed op hoe ik voor de klas sta. En eigenlijk verdienen alle leraren dit jaar een prijs. Samen met de zorgmedewerkers. We hebben allemaal een weg moeten vinden in de nieuwe omstandigheden.”

‘Als onderwijzer leer je veel over jezelf’

De Enschedeër weet niet op basis van welke kwaliteiten hij is genomineerd. “Ik heb de inhoud van de aanmelding niet gezien, maar ben er heel nieuwsgierig naar. Als onderwijzer leer je veel over jezelf. Ik ben benieuwd hoe de studenten mij zien als leraar en welke punten zij waarderen.”

Normale gast

Wat voor docent is hij? Coen denkt even na. “Ik ben gewoon een normale gast, denk ik”, zegt hij dan bescheiden. “Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ga wel graag in gesprek met de kinderen. Hoe zien ze de wereld? En wat vinden ze ervan? Helemaal in deze coronatijd is het belangrijk om samen te onderzoeken hoe de wereld in elkaar zit. Ook zoek ik de gelijkwaardigheid op in mijn relatie met de studenten.”

‘Voor de klas staan is het tofste wat er is’

Dat de Enschedeër plezier uit zijn werk haalt is duidelijk. Wat vindt hij zo leuk aan voor de klas staan? “Jongelui zijn heel eerlijk. Voor zo’n klas staan is het tofste wat er is. In gesprek gaan met ze. Een praatje maken op de gang. Dat zijn de mooie dingen van mijn vak.” En de minder leuke kanten? “De administratie. En vergaderen vind ik ook wat minder.”

Tekst gaat verder onder de video

Winst is al binnen

Op 31 januari wordt bekendgemaakt wie de Leraren van het Jaar 2021 zijn. Heel belangrijk is die uitslag niet voor Coen. “Het maakt niet of ik eerste of tiende word. Het is gewoon al leuk dat een groep jongeren op die manier naar je kijkt. Dus eigenlijk heb ik al gewonnen”, zegt hij tot slot.

Lees ook:

Rutger - UT (2)

Rutger maakte een carrièreswitch: ‘Ik wilde eens buiten de muren van de UT kijken’

Je moet het maar durven: je vertrouwde baan opzeggen om iets heel anders te gaan doen. Enschedeër Ru...
Mahmut 24Supermarkt

Mahmut begon zijn eigen online supermarkt in quarantainetijd: ‘Ik zag een gat in de markt’

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun wekelijkse boodschappen online te bestellen. "Heel handig", ...
corine wilmink tante cor

Corine is eigenaresse van kledingwinkel Tante Cor: ‘Mijn man dacht dat ik een bruin café wilde beginnen’

De enige spullen die naar een bruin café zouden kunnen verwijzen, zijn het ouderwetse kleedje op de ...

adv.