Dit is de kracht van haar: ‘Als je je prettig voelt, straal je dat uit’

Aangeboden door Confident Haarzorg

Susanne Wannée wil samen met haarwerk specialist Confident Haarzorg in Enschede meer aandacht voor haarverlies en Alopecia
Susanne Wannée | Foto: Confident Haarzorg

“Als je haar maar goed zit.” Je hoort die uitdrukking vaak, maar voor veel mensen is dat niet zo vanzelfsprekend. Want 70 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen krijgt op enig moment in hun leven te maken met (gedeeltelijke) haaruitval. Alopecia heet die aandoening en er is te weinig aandacht voor. Daar wil het Enschedese Confident Haarzorg verandering in brengen met de campagne ‘De Kracht van Haar’.

September is Alopecia Awareness Maand. Enschedeërs Susanne Wannée (40) en Jessica van Lingen (54), tevreden klanten van haarwerk- en haarstukspecialist Confident Haarzorg, vertellen hun verhaal.

Net zo gewoon als een bril

“Waarom wordt er zo lastig gedaan over haarverlies of kaalheid?”, vraagt Jessica zich af. “Lenzen of een bril zijn maatschappelijk geaccepteerd, net als een hoorapparaat. Het is juist fijn als er oplossingen zijn bij haarverlies. Je kunt jezelf blijer maken, net als met het kopen van een nieuwe broek of jurk. Als je je prettiger voelt, straal je dat ook uit. Daarom sta ik achter de campagne ‘De Kracht van Haar’.”

Ook Susanne wil af van het taboe. “Ik zie mijn haar als een accessoire. Net zoals bij het dragen van make-up bekijk ik per dag of ik wel of niet mijn haarstuk opzet.”

Na vier weken vond ik dat ik er mocht wezen

Zo vanzelfsprekend was dat niet altijd voor Susanne. “Toen ik drie jaar geleden helemaal kaal werd, voelde dat als een soort amputatie. Net zoals je bij een handprothese moet wennen aan je hulphand, duurde het een tijdje voordat mijn haarstuk niet vreemd voelde. Na zo’n vier weken begon ik het haar te kappen en voelde het helemaal eigen. Ik keek toen in de spiegel en vond dat ik er mocht wezen.”

Lees verder onder de foto’s van Susanne >

Foto’s: Confident Haarzorg

Meer zelfvertrouwen

“Ik hou van er verzorgd uitzien. Ik doe altijd moeite voor mijn kapsel door het te stijlen of juist te krullen. En met mijn haarwerk vroegen mensen niet of ik een pruik ophad, maar merkten ze op dat ik er mooi de krul in had of dat ik naar de kapper was geweest. Daardoor kreeg ik het vertrouwen dat mensen mijn haarwerk niet negatief opmerkten”, zegt Susanne.

Je doet het voor jezelf

Beetje bij beetje geeft Susanne zich bloot aan haar omgeving. “Mijn hardloopclubje ziet me tijdens het douchen zonder haarwerk. Soms ga ik naar de supermarkt zonder iets op mijn hoofd. Dat heeft wel moeten groeien, het was een proces van acceptatie, en die mogelijkheid kreeg ik door mijn haarwerk. Nu bepaal ik voor mezelf of ik het opzet. Dat laat ik niet meer bepalen door mijn omgeving.”

Lees verder onder de video van de campagne ‘De Kracht van Haar >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Het Oscars-incident

Wanneer het gesprek komt op haarverlies, deelt Susanne haar ervaring met anderen. “Het incident met Will Smith tijdens de Oscars herinner ik me nog goed. Daar sloeg hij presentator Chris Rock op het podium toen die een grap maakte over het korte haar van Will’s vrouw Jada. Dat is een ingang om het gesprek over Alopecia op gang te brengen. Er is nog te weinig bekend over deze ziekte en er rusten teveel taboes op haarverlies. We kunnen meer rolmodellen gebruiken.”

Er is nog veel niet bekend

Waarom iemand Alopecia krijgt, is niet bekend. Waarschijnlijk reageert het afweermechanisme van het lichaam te sterk, waardoor het per vergissing de eigen cellen aanvalt. Dat noemen we ook wel een auto-immuunziekte. Het haar kan volledig uitvallen (Alopecia totalis) of op sommige plekken (Alopecia areata). Ook bij mensen met een aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts wordt Alopecia areata gezien.

Susanne: “Op mijn zeventiende kreeg ik uit het niets Alopecia areata. Daarnaast kreeg ik ineens hooikoorts, bronchitis en een fruit- en notenallergie. Als kind had ik al last van eczeem. Waarschijnlijk reageert mijn immuunsysteem erg sterk.”

Een confronterend moment

Jessica: “In 2014 kreeg ik een burn-out en kort daarna ging ik in de overgang. Mijn haar werd steeds dunner en de kapster steeds creatiever met haar schaar. Tijdens een van mijn afspraken zat ik in de stoel met een kopje koffie in mijn hand. De kapster vroeg me of een haartransplantatie iets voor me was.”

Lees verder onder de foto’s van Jessica >

Foto’s: Confident Haarzorg

Net als Beyoncé

Dat was voor haar een eyeopener. “Zo’n ingreep was voor mij een te drastische stap. Toch vond ik het ook een grote hobbel om voor een haarstuk te kiezen; dat koppelde ik aan mensen die mooi op tv moeten komen. Een haarstuk is voor Beyoncé was mijn gedachte, of voor mensen die door chemotherapie of ouderdom haar verliezen. De website van Confident sprak me gelukkig aan en haarspecialist Inge nam me apart. Ze gaf me het gevoel dat ik niet alleen was.”

De twee dappere Enschedeërs willen (gedeeltelijk) haarverlies uit het verdomhoekje krijgen. Jessica: “Als ik door mijn verhaal al één persoon kan aanmoedigen om voor een haaroplossing te kijken en diegene daar gelukkig van wordt, heb ik mijn taak volbracht. Ik wil dat mensen weten over de mogelijkheden.” “Ik voel me bevoorrecht dat ik mijn verhaal mag doen”, vult Susanne aan.

Het probleem is net zo groot als jij het maakt

Inmiddels is voor Jessica haar haar niet meer haar identiteit: “Als je er zelf een groot probleem van maakt dan wordt het ook groot. Wanneer ik met een vriendin naar de sauna ga, gaat mijn haarstuk samen met mijn kleren in een kluisje. Als zo’n vriendin dan opmerkt dat ik er anders uitzie, vind ik dat geen probleem.”

Meer dan iemand met Alopecia

Susanne heeft er geen moeite mee als mensen haar iets vragen over haar haar. “Dat heb ik veel liever dan dat ze me aanstaren. In zo’n geval maak ik het bespreekbaar met een grapje. Ik ben Susanne die graag bakt, hardloopt, werkt en afspreekt met mensen. En ik ben iemand met Alopecia en een haarwerk. Of ik nou als een stoer wijf kort haar draag of als elegante dame lang haar: het is allebei Susanne.”

Ben jij benieuwd wat Confident Haarzorg kan betekenen voor jou of een geliefde? Bekijk op de site alle mogelijkheden.

Confident Haarzorg

5,0
(7)

Brinkstraat 60 , 7512 EE Enschede

Nu geopend

Meer informatie

Confident Haarzorg

5,0
(7)

Brinkstraat 60 , 7512 EE Enschede

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Enschedeërs

Ga naar “Jasper (45) neemt afscheid van cadeauwinkel WAAR: ‘Tijd voor een nieuw avontuur’”

Jasper (45) neemt afscheid van cadeauwinkel WAAR: ‘Tijd voor een nieuw avontuur’

jasper_waar_enschede-01
Ga naar “Leuk volgens sportinfluencer Marjolein: ‘Op een cheat day ga ik hiernaartoe in Enschede’”

Leuk volgens sportinfluencer Marjolein: ‘Op een cheat day ga ik hiernaartoe in Enschede’

Marjolein Veldhuizen sport er op los in CrossFit Twente
Ga naar “Binnenkijken bij kerstfanaat Tamara in Wesselerbrink: ‘Ik heb zes kerstbomen’”

Binnenkijken bij kerstfanaat Tamara in Wesselerbrink: ‘Ik heb zes kerstbomen’

kersthuis_tamara_enschede-29

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99”

Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Agenda

Ga naar “De kerstmarkt van Thrift Tale”

De kerstmarkt van Thrift Tale

 • ThriftTale
 • Van 9 dec t/m 11 dec

Topper

Ga naar “Enschede Lights Up”

Enschede Lights Up

 • Tourist Info Enschede
 • Van 15 dec t/m 18 dec
oude-markt-kerst-centrum-enschede-wintertijdoude-markt-kerst-centrum-enschede-wintertijd
Ga naar “Kerstmiddag”

Kerstmiddag

 • 24 december 2022
enschede kerstverlichting_centrum_oudemarkt
Ga naar “Stadsherberg”

Stadsherberg

 • Van 21 dec t/m 23 dec
stadhuis enschede
Ga naar “Sundayin’”

Sundayin’

 • Twentsche Foodhal
 • 18 december 2022