Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dario is sieradenontwerper: ‘Mijn eerste sieraden presenteerde ik tijdens Kunst in het Volkspark’

Door Charmain Zwijnenberg 21 januari 2020

Wekelijks spreken we Enschedeërs met een mooi verhaal, een bijzondere hobby of een interessant beroep. Deze week gingen we langs bij Dario. Hij ontwerpt sieraden voor het bekende Nederlandse merk Buddha to Buddha en heeft daarnaast zijn eigen sieradenlijn: Dario Scapitta Design.

Minimalistisch, geometrisch en strak. Zo kun je Dario’s sieraden het beste omschrijven. “Zo’n twee jaar geleden begon ik aan mijn eerste zilveren collectie. Ik heb er toen voor gekozen om geometrische vormen als een cirkel, vierkant en driehoek te gebruiken als basis. Bij elke basisvorm hoort een bepaalde kleur en een betekenis,” vertelt de Enschedeër.

Derde collectie

Momenteel werkt Dario aan zijn derde collectie van zilveren sieraden. Wederom gebaseerd op de drie vormen en kleuren. “Ik vind het leuk dat je met drie simpele basisvormen steeds weer nieuwe stijlen en lijnen kunt ontwerpen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Techniek en handwerk

Dario combineert 3D-technieken met handwerk en ambacht. “Ik ontwerp de sieraden met een 3D-programma op de computer. Vervolgens stuur ik het ontwerpbestand naar een fabrikant die er een mal van maakt waar het zilver in gegoten wordt. Het zilveren sieraad krijg ik teruggestuurd en dat maak ik met de hand af.”

Atelier aan huis

Al die creativiteit komt tot uiting in zijn atelier op de eerste verdieping van zijn (prachtige!) woning. “Hier werk ik het grootste deel van mijn tijd aan mijn collectie. In mijn atelier liggen al mijn ontwerpen, materiaal en apparatuur.”

Tekst gaat verder onder de foto

Buddha to Buddha

Naast zijn eigen sieradenlijn werkt Dario als ontwerper voor verschillende merken. Een daarvan is het grote sieradenmerk Buddha to Buddha. “Voor derde partijen werk ik vooral conceptmatig. Het merk zegt dan wat het wil hebben en ik bedenk daar een concept bij. Ik kijk naar de trends en bedenk wat bij het merk past. Daaruit volgt vaak een set die bestaat uit een ketting, armband en ring.”

Niet van een vreemde

Hoe is Dario in dit creatieve vak gerold? “Ik ben geboren in Valenza in Italië. Een klein stadje vol met goudsmeden, sieradenontwerpers en ateliers. Mijn vader en broer waren goudsmid en mijn moeder polijstte sieraden. Het kon dus bijna niet anders dan dat ik dit werk zou gaan doen,” zegt hij lachend. “Al heb ik na mijn studie sieraden maken ook nog een tijd decor en kostuum gestudeerd aan de kunstacademie in Milaan.”

Tekst gaat verder onder de foto

In 2010 verhuisde Dario naar Nederland. “Tijdens Kunst in het Volkspark heb ik mijn eerste sieraden in Enschede gepresenteerd. Toen nog van vilt en kralen.” Inmiddels zijn Dario’s sieraden verkrijgbaar bij diverse verkooppunten. Van het winkeltje van Concordia in de Langestraat tot winkels in Italië.

Eigen atelier met winkel

Zijn grote droom is een eigen atelier waar hij kan ontwerpen en zijn producten kan verkopen. “Ik ben al een tijdje aan het rondkijken. Het liefst wil ik een kleine galerij in de Walstraat of de Zuiderhagen of misschien wel een ruimte in de oude Polaroidfabriek. Mensen kunnen dan binnenlopen en mijn eigen ontwerpen en die van andere ontwerpers bekijken. Het is een risico om een pand te huren, maar het zou heel mooi zijn,” zegt de ontwerper tot slot.

Lees ook de verhalen van deze inspirerende Enschedeërs:

Marina

Marina doet aan bikini fitness: ‘Tijdens een bruiloft zat ik aan de kwark’

Bijna elke ochtend om vijf uur je warme nest verlaten om op de nuchtere maag te gaan sporten. Eerlij...
gedenksieraad-uni10-edelsmid-enschede

Tineke: “Een uniek gedenksieraad ontwerpen is het meest dankbare wat we voor onze klanten mogen doen”

Tineke is al meer dan twaalf jaar goudsmid en ze weet nog steeds bij elk sieraad dat ze gemaakt heef...
tom mpact

Tom en zijn gezin hebben een maatje: ‘Tijd met het gezin én iemands dag maken, perfect toch?’

Sociaal zijn, kunnen delen en omkijken naar een ander. Hele mooie normen en waarden die eigenlijk st...

adv.