Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Chris rijdt op de Dierenambulance: ‘Je werkt met dieren, maar voornamelijk met mensen’

Door Romy Wesselink 29 oktober 2019

Chris trof ruim drie jaar geleden een ree aan op de weg en belde de Dierenambulance. Hij hielp de broeder en werd gelijk enthousiast over het werk. Dat leek hem ook wel wat, en zo geschiedde. Vrijwilligers kunnen ze bij de Dierenambulance namelijk altijd wel gebruiken.

Grote glimlach

Chris komt met een grote glimlach binnenlopen bij het Dierenopvangcentrum waar we hebben afgesproken. Zo te zien doet hij zijn vrijwilligerswerk met veel plezier. Even wat tijd maken om ons te vertellen wat zijn werk inhoudt is dan ook geen probleem.

24/7

Een werkdag bij de Dierenambulance duurt iets langer dan de gemiddelde werkdag die wij kennen. “We draaien diensten van 24 uur,” vertelt Chris. “Dat betekent niet dat ik ook 24 uur hier aanwezig moet zijn hoor. Rond vijf uur ga ik gewoon naar huis, maar de telefoon heb ik altijd bij me. Ik ben 24 uur per dag oproepbaar en ga als het nodig is dus ’s nachts mijn nest uit.”

Klinkt pittig zo’n dienst, maar de dierenredder lijkt daar geen probleem mee te hebben. “Ik ben een dierenliefhebber en als ik een dier in nood kan helpen doe ik dat graag, ook ’s nachts. Daarnaast is het maar een keer per week dat ik zo’n dienst draai, dus dat is goed vol te houden.”

dierenambulance
Een kijkje in de Dierenambulance. Met deze spullen kunnen dieren worden opgevangen, verzorgd en voorzien in basisbehoeften.

Mensenmens

Dat je een dierenliefhebber moet zijn voor dit werk was ons inderdaad duidelijk. Maar dat is eigenlijk niet het belangrijkste volgens Chris. “Je moet vooral graag onder de mensen willen zijn. Want je bent altijd met ze in contact. Gelukkig zijn mensen dankbaar voor het werk dat we doen, die relatie is dus erg prettig.”

Naast het contact met mensen is de benodigde alertheid misschien nóg wel leuker. “Iedere situatie die wij tegenkomen is anders. Je moet snel handelen en dus meteen redeneren: wat is het belangrijkst om te doen? Dit maakt het werk afwisselend en zorgt dat geen dag hier hetzelfde is.”

‘Ik moest tot mijn oksels in het water om het beestje te redden’

Altijd bereikbaar

De telefoon begint tijdens het interview hard te rinkelen. Er is een jonge duif uit het nest gevallen en meegenomen door de vinders. “Als ze direct hadden gebeld had ik ze kunnen adviseren de vogel te laten liggen. Hoe hard het ook kan zijn, het hoort gewoon bij de natuur dat dit af en toe gebeurd. Maar vanavond haal ik het duifje op en zorg ik ervoor dat het verzorgd wordt.”

Tot de oksels in het water

Op de vraag welke situatie hem het meest is bijgebleven hoeft Chris niet lang na te denken. “Zoveel. Maar bepaalde situaties zijn wel erg bijzonder. Zo heb ik laatst een eend gered die een vishaak had ingeslikt. Ik moest tot mijn oksels in het water om het beestje te redden. Als je dan de volgende dag een telefoontje van de dierenarts krijgt met goed bericht, dan doet dat wel wat met je ja. De vrouw die ons tipte over de vastzittende eend was ook nog eens tot tranen geroerd van geluk. Dan kun je wel spreken van een geslaagde werkdag.”

Vrijwilliger

In de ideale situatie rijdt Chris altijd samen met een collega in de Dierenambulance. “Maar dat komt in de praktijk eigenlijk niet voor door het tekort aan vrijwilligers.” Dus ben jij ook gek op dieren én graag onder de mensen? Hier vind je meer informatie over vrijwilligerswerk en kun je je aanmelden.

Lees ook

zorg voor je huisdier Dierendag

Dierendag 2019: dit is waarom jouw huisdier de allerbeste zorg verdient

Dierendag is het perfecte moment om je huisdier te verwennen met een lekkere traktatie of een nieuw ...
hond zonnebril

Dierenopvang Enschede: hier breng je je hond of kat heen als je op vakantie gaat

Lekker! De vakantie komt er weer aan. Waarschijnlijk lig jij straks ergens te genieten in de zon. Ma...
mediscent dierenkliniek enschede 2

Een kijkje achter de schermen bij de dierenarts: ‘Wie heeft er op mijn hoofd gepoept?’

Wat doet een dierenarts precies en hoe kun je zien of een dier gezond is? Groep 1 van de Prinseschoo...


Meer over Dierenopvangcentrum Enschede ontdekken?

Dierenopvangcentrum Enschede

dierenopvang

Gesloten13:30 - 17:00

Boswinkelbeekweg 10, Enschede

Bekijk meer:dierenopvang

adv.