Bike Works uit Enschede is kanshebber voor Appeltje van Oranje

Door Jannike Huisman 12 januari 2018

Een Appeltje van Oranje is dé prijs voor sociale initiatieven die mensen betrekken bij onze samenleving. Hoe gaaf: Bike Works uit Enschede is een kanshebber voor zo’n appeltje. Ze zitten bij de laatste veertig kanshebbers waar tot en met 17 januari op gestemd kan worden.

Wat doet Bike Works?

“We zijn begonnen met een fietswerkplaats in Enschede-Zuid,” vertelt Pascal Dijkman. “Later gingen we ook andere wijken in. Jongeren kunnen hier zakgeld verdienen door fietsen te repareren. We kennen ze meestal al via een jeugdwerker.” Bike Works heeft nu zo’n 20 tot 25 jongeren van 12 t/m 23 jaar die fietsen repareren. “Iedereen heeft een andere reden om hier aan mee te doen. De één wil graag zakgeld verdienen, de ander komt hier voor het sociale of wil echt fietstechnieken leren.”

Band met jongeren

“Het mooist is dat je bezig bent met jongeren te stimuleren om wat van hun leven te maken en te groeien,” vertelt Pascal. “Een fiets en dat zakgeld zijn maar een middel. Het gaat om het contact, dat je mensen kunt raken en soms confronteer ik de jongens met hun irritante gedrag. Daardoor laat je ze groeien en de band die je opbouwt is echt fantastisch.”

“Een fiets is een middel om mensen samen te brengen”

“Van april tot oktober gaan we twee keer per week de wijken van Enschede in. Je komt overal en zijn in gesprek met allerlei culturen. We brengen wijkbewoners bij elkaar. Het is heel fijn om zo met mensen bezig te zijn,” zegt Pascal.

Bike Works

Waarom moeten ze winnen?

Bike Works kan het prijzengeld goed gebruiken. “Hiermee kunnen we de werkplaats en het gereedschap op orde krijgen en kunnen we meer tijd investeren. Zodat meer jongeren hier kunnen werken, dat we meer mensen kunnen verbinden en jongeren kunnen laten groeien.” Pascal vertelt dat ze nu heel veel zelf doen en vaak dingen krijgen, maar ze willen graag blijven bestaan. “Het zou jammer zijn voor de jongeren als het wegvalt.”

Appeltje van Oranje

De jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds gaat naar succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij de samenleving. Dit jaar is het thema jong en sociaal ondernemend. Uit de aanmeldingen zijn veertig initiatieven gekozen die strijden om drie hoofdprijzen: 15.000 euro en een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix. Stemmen op deze Enschedeërs kan hier.