Back to basic: van groenten uit de eigen moestuin naar kunstwerkjes op het bord

Door Jannike Huisman 11 augustus 2017

Junior is gek op eten, Maartje houdt van gastvrijheid en Maarten werkt graag in de tuin. Niet gek dus dat het drietal elkaar helemaal heeft gevonden: samen runnen ze het restaurant De Basis. Elk met hun eigen taak en kwaliteiten. Het restaurant draait maar om één ding, de basis: een goede service, eten met topkwaliteit en een gezellige sfeer.

Een eigen groentetuin

We spreken Maartje en Maarten in de moestuin van het restaurant, die wilden we natuurlijk zien. Restaurant de Basis is de enige in Enschede met zo’n grote moestuin. Beide zijn super enthousiast over tuin en raken niet uitgepraat over alle groenten en bloemen die er groeien. “Eigenlijk wilde wij al heel lang een eigen moestuin bij de Basis, maar we hadden geen idee hoe we dat moesten aanpakken,” vertelt Maartje. “Junior en ik hadden het natuurlijk ook al best wel druk met het restaurant.”

Vorig jaar stond Maarten, een oud-klasgenoot van Maartje, op de stoep. Maarten: “Het idee was eigenlijk dat ik met de camper en m’n vriendin door Europa zou reizen voor onbepaalde tijd. We hadden wat problemen met de motor en ik dacht dat het een maandje zou duren en dat werd dus een half jaar.” Hij hielp Maartje en Junior in het restaurant waar nodig en op een gegeven moment kwam de tuin ter sprake. “Toen waren Junior en ik heel blij, want wij wilden dat ook graag. Maarten wilde wel de tuin gaan doen. Top!” vertelt Maartje enthousiast. “Toen is Maarten bij de zaak ingestapt.”

Restaurant de Basis
Maarten plukt tomaten

Buiten ontspannen

We vragen Maarten naar zijn enthousiasme voor tuinieren. “Vorig jaar werkte ik op Texel, een hotel-restaurant, als kok. Tegenover het restaurant zat een boerderij en ik heb daar een moestuintje gehad. Ik nam wel eens wat mee naar m’n werk om de borden leuk op te maken. Daarnaast vond ik het heel lekker om gewoon buiten te zijn. In de keuken was het veel stress en lange werkdagen, dus een moestuintje was wel een soort van ontspanning. En ik vond het gewoon super leuk om te werken en te koken met dingen die je zelf had gekweekt. Maarten: “Ik help op de drukke avonden in het restaurant. Vaak ga ik eerst langs de tuin en dan kom ik met drie of vier kratten met van alles terug en dan ga je daar mee koken. Het heeft veel smaak en het is veel lekkerder.”

Restaurant de Basis

Grote plannen

“We zijn nu net een jaar bezig, dus dit is echt een proeftuin. We zijn nu aan het kijken naar een ander stukje land, omdat we eigenlijk wel uit onze voegen groeien hier,” vertelt Maartje. Maarten en Maartje hebben allebei grote plannen voor de nieuwe moestuin. Maarten wil graag een voedselbos aanleggen en Maartje wil graag dineetjes organiseren in de moestuin. “Het zou fijn zijn als het allemaal wat toegankelijker zou zijn voor onze gasten, nu is de moestuin moeilijk bereikbaar. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat is ook een beetje ons probleem, we hebben veel ideeën. Dus we zijn op zoek naar een plek waar de mogelijkheden grenzeloos zijn.”

Restaurant de Basis

Gastvrijheid

Met een paar kratten groenten rijden we terug naar het restaurant. Onderweg vertelt Maartje hoe ze met het restaurant begonnen zijn. Na een avontuur in Duitsland met een Bed & Breakfast namen Junior en Maartje het restaurant Appeltjes van Oranje over. “Dat was één van mijn favoriete zaakjes,” vertelt Maartje. “Ik vond wat zij deden heel leuk, het was heel persoonlijk. De eigenaar die stond zelf in het restaurant. Je werd herkend als je binnenkwam. Dat vond ik heel tof. Daarnaast was het eten goed en was er een gezellige en ontspannende sfeer, dat is ook iets wat ik heel belangrijk vind.”

“Dat is ook wel het concept van de Basis. Junior is best wel klassiek, Frans opgeleid, wat ook betekent dat je alles zelf maakt. Dat is helemaal wat hij gaaf vindt. En dat zagen wij alleen in upper-class zaken en dat snapten wij niet. Waarom maak je niet alles zelf? Het kost wel heel veel tijd, maar wat ons betreft is dat wel de basis.”

Restaurant de Basis
Maarten, Maartje en Junior

Creativiteit

We zijn terug in het restaurant met de verse groenten, daar gaan Junior en Maarten straks mee aan de slag. Junior vertelt over zijn grote passie: “Ik vind het ambacht van koken heel mooi en ik vind het leuk om van een goed product een lekker gerecht te maken. Daar ga ik mee spelen en kijken hoe ik het kan verbeteren. Bloemkool en worteltjes zijn hele mooie producten en ik vind het leuk om daar m’n eigen draai aan te geven.” Junior maakt echte kunstwerkjes van de ingrediënten.

Maartje vertelt dat Junior nooit twee keer hetzelfde gerecht maakt, het is iedere keer weer anders. Daarom staan alleen de basis-ingrediënten op de menukaart, waardoor Junior volledig de vrije hand heeft in de keuken.  “Daar kan ik m’n creativiteit in kwijt,” vertelt Junior. “Jullie waren net weg en toen was ik helemaal in m’n sas, want ik heb verschillende gerechtjes gemaakt. Wat ik nu heb gedaan, heb ik nog niet eerder gemaakt. Dat is heel leuk.”

Ondernemer uitgelicht

Ken jij ook een Enschedese ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten!


Meer over De Basis ontdekken?

De Basis restaurants en horeca

Nu open17:00 - 22:00

Walstraat 15-17, Enschede

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.