Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de mensen achter UNI10: ‘We vormen echt een team met elkaar’

Aangeboden door UNI10 Edelsmid 29 oktober 2019

Tineke Hessels is de eigenaresse van UNI10 Edelsmid en haar atelier zit al bijna veertien jaar in het centrum van Enschede. Deze goudsmid staat bekend om de persoonlijke en unieke sieraden die ze maakt, maar dit doet Tineke uiteraard niet alleen. “Er zit een heel team achter UNI10 en we hebben allemaal zo onze eigen kwaliteiten waarin we uitblinken. Met z’n allen beslaan we een heel groot gedeelte binnen ons vakgebied.”

Zusjes

Een van Tineke’s personeelsleden is haar eigen zusje Bertine. Ze was eigenlijk al vanaf het begin aanwezig om Tineke daar waar nodig te helpen. “Eerst hielp ik vooral als verkoper in de winkel en als toiletjuffrouw,” zegt Bertine lachend. “Ik studeerde destijds nog biomedische technologie aan de UT, maar naarmate ik langer bij Tineke in de zaak hielp werd ik steeds enthousiaster. Uiteindelijk besloot ik met mijn opleiding te stoppen om ook goudsmid te worden. Ik vind het namelijk heerlijk om met mijn handen bezig te zijn.”

Is het nou moeilijker om samen met je familie te werken dan met andere personeelsleden? Tineke: “Dit heb ik nooit lastig gevonden, want je moet duidelijk voor ogen hebben wie de werkgever en wie de werknemer is. We vormen met z’n allen een team en iedereen heeft inspraak, maar de eindbeslissing neem ik. En dat werkt heel goed, want Bertine en ik werken nu al bijna veertien jaar samen.”

Uni10 Edelsmid Enschede_1

Begonnen als stagiaire bij UNI10

Inmiddels bestaat het team van UNI10 Edelsmid uit vijf goudsmeden. Wat erg leuk is om te zien, is dat iedereen als stagiaire bij Tineke is begonnen. “Dit werkt voor mij erg prettig, want ik weet precies waar iemand goed in is. Zo kan Caroline heel strak werken en Manon is erg goed in kleine priegelwerkjes. Tom heeft weer veel kennis van de nieuwe computer gerelateerde technieken en Bertine is specialist in pukken. Op deze manier vullen we elkaar goed aan en kunnen we ook veel van de ander leren.”

Creëren van een nieuw sieraad

Manon is al negen jaar edelsmid en is sinds twee jaar in dienst bij UNI10. Wat ze zo ontzettend leuk vind aan dit vak is dat ze erg creatief kan zijn en met mooie materialen mag werken. “Het is een oud ambacht, maar je kunt het keer op keer in een modern jasje steken. Het is ook nog eens een heel stoer beroep, want je werkt met gereedschap en vuur,” zegt Manon enthousiast. Daarnaast is ze niet alleen erg goed in het repareren van sieraden, maar ook in het creëren van nieuw werk. “Wat ik zelf erg mooi vind is wanneer de klant met een abstract idee komt en wij dat mogen vertalen naar een mooi ontwerp. Het doet dan echt wel wat met me wanneer de klant emotioneel wordt zodra het ontwerp klaar is.”

Sieraad voor het leven

Ook Caroline beaamt het emotionele aspect van dit werk. “Wij mogen iets speciaals voor onze klanten maken dat ze hun leven lang kunnen koesteren. Een ring is geen gewoon sieraad, maar een vertaling van bepaalde emoties. Je luistert goed naar het verhaal achter het sieraad en de wensen van de ander. Zo heb ik ooit een nieuwe ring mogen maken van de trouwringen van iemands overleden ouders. Ik heb de twee ringen in elkaar over laten lopen en de gravures die erin staan weten te behouden. Dit heeft geresulteerd in een modern sieraad van onschatbare waarde.”

Uni10 Edelsmid Enschede_3

Blijven vernieuwen

Als goudsmid kun je niet alleen van oude sieraden iets nieuws maken, je kunt ook van nieuwe materialen een sieraad maken. Vooral van dit aspect binnen het goudsmeden heeft Tom veel verstand. Hij is de nieuwste aanwinst van het team en houdt zich graag bezig met de unieke combinatie tussen techniek en vormgeving. “Eigenlijk kun je van elk materiaal een ring maken. Neem bijvoorbeeld technisch keramiek. Dit is een materiaal dat onder andere wordt gebruikt bij de fabricage van remschijven. Als traditionele goudsmid denk je er niet gelijk aan om met deze materialen te werken, maar ik vind het juist heel interessant om van de klassieke materialen af te stappen en te blijven vernieuwen,” legt de 22-jarige goudsmid uit.

Fijn team

Wat alle mensen achter UNI10 met elkaar gemeen hebben, is dat ze er met onwijs veel plezier werken. “We krijgen hebben veel zeggenschap en er wordt écht naar je geluisterd,” zegt Tom. “Daar ben ik het helemaal mee eens,” bevestigt Caroline. “Tineke betrekt iedereen in de zaak en we doen dit werk echt samen. Bertine: “Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er een leukere plek is om werkzaam te zijn als goudsmid dan bij UNI10!”

Beleef het Sieraad

Ben jij benieuwd wat er allemaal bij deze fantastische ambacht komt kijken? Zorg dan dat je op zaterdag 2 november in de binnenstad van Enschede te vinden bent. Op deze dag vindt namelijk Beleef het Sieraad plaats en dit is een landelijke open dag in de sieraden- en horlogebranche. In Enschede is er een route langs alle goudsmeden en juweliers in de binnenstad. Zo kun je bij UNI10 Edelsmid terecht voor diverse demonstraties zoals gieten, puk-lassen, polijsten en draaien. Ook mogen kinderen hun eigen naam-tag maken en is ontwerper Maarten Versteeg van het merk Brech aanwezig in de winkel om uitleg te geven over zijn collectie.


Meer over UNI10 Edelsmid ontdekken?

UNI10 Edelsmid juweliers

Gesloten10:30 - 17:00

Haverstraatpassage 27B, Enschede

Bekijk meer:juweliers

adv.