Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

11 x hier kom je voor in aanmerking als je de eindjes aan elkaar moet knopen

Door Romy Wesselink 6 november 2019

We hadden graag gezien dat dit artikel niet nodig was, maar helaas. Een behoorlijk percentage van de Enschedese bevolking leeft namelijk in armoede. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die deze mensen een handje helpen. De Voedselbank is bekend begrip, maar er zijn meerdere instanties waar minima bij terecht kunnen. 

Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

Voedselbank

De Voedselbank is een organisatie die voedselproducten inzamelt en daarvan voedselpakketten samenstelt. Wekelijks delen zij de pakketten uit aan mensen in Enschede en Haaksbergen die deze hard nodig hebben.

Hoezitdatdan?

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een voedselpakket? De normbedragen per gezin vind je hier. Een aanvraag voor een voedselpakket dient samen met een begeleidende of hulpverlenende instantie te worden ingediend. Meer informatie hierover vind je op de website.

kratten met boodschappen voedselbank
Foto: indebuurt Enschede

Kledingbank

Stichting Kledingbank Enschede is een stichting die goede, herbruikbare kleding inzamelt om het door te geven aan Enschedeërs die kleding nodig hebben maar niet (meer) kunnen betalen. Per seizoen (herfst/winter, lente/zomer) kunnen minima kleren uitzoeken in de ‘winkel’ van de Kledingbank.

Hoezitdatdan?

Je kan terecht bij de Kledingbank met een verwijsformulier van een zogenaamde ‘doorverwijzer’. Dit kan bijvoorbeeld de Voedselbank, een wijkteam of hulpverlenersinstantie zijn. Meer informatie over de Kledingbank vind je hier.

kledingbank enschede
Foto: indebuurt Enschede

Bibliotheek

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook bij de bibliotheek kun je terecht. Je mag items drie weken lang lenen, waarbij je keuze hebt uit de gehele collectie. Daarnaast ben je gratis lid van de Muziekbank en krijg je korting op computercursussen.

Hoezitdatdan?

Het standaardabonnement kost normaal gesproken €3,75 per maand. Minima kunnen op vertoon van de kwijtscheldingsbrief gemeentelijke belastingen een gratis abonnement afsluiten. Voor kinderen tot 18 jaar is een abonnement altijd gratis. Meer informatie vind je hier.

Bibliotheek Enschede


Meer over Bibliotheek Centrum ontdekken?

Bibliotheek Centrum bibliotheken

Gesloten09:30 - 17:00

Pijpenstraat 15, Enschede

Bekijk meer:bibliotheken

Resto VanHarte

Iedere donderdagavond organiseert Resto VanHarte in Speeltuin Stadsveld een buurtrestaurant. Er wordt wekelijks door vrijwilligers gekookt met alleen maar verse producten. Iedereen is welkom om een gezonde, lekkere driegangenmaaltijd te komen eten.

Hoezitdatdan?

Het diner start om 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur. Voor een driegangenmaaltijd wordt een bijdrage van €7,- gevraagd. Minima mogen aanschuiven voor €3,50 per persoon. De organisatie vertrouwt op de eerlijkheid van mensen, bewijs hiervoor is dus niet nodig. Aanmelden voor het diner is noodzakelijk en kan hier.

resto VanHarte


Meer over Resto van Harte ontdekken?

Resto van Harte restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Plataanstraat 50, Enschede

Bekijk meer:restaurants en horeca

KinderResto

Kinderen leren de lekkerste gerechten koken bij KinderResto. Tien middagen gaan de kids aan de slag met een echte chef-kok. Ze koken de sterren van de hemel en de rest van de familie mag daarna gezellig aanschuiven om al het lekkers op te eten.

Hoezitdatdan?

Er zijn geen kosten verbonden aan de KinderResto. Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar de KinderResto coach. Je kind(eren) opgeven kan ook via de mail.

kinderresto
Foto: Facebook KinderResto

Jeugd ViVa

Het ViVa Comité zorgt ieder jaar dat alle kinderen een onvergetelijke zomervakantie kunnen hebben. Jaarlijks organiseren zij vakantieactiviteiten in en om de speeltuinen en buurthuizen in Enschede. Voor alle kinderen van de basisschoolleeftijd is er een week lang van alles te beleven.

Hoezitdatdan?

Subsidies van de gemeente Enschede en inzet van vrijwilligers maken het mogelijk deze activiteiten te organiseren. Daarnaast wordt er per kind een kleine bijdrage gevraagd. Meer informatie hierover vind je op de website.

jeugd viva
Foto: Jeugd Viva

Stichting Leergeld

Kunnen jouw kinderen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten binnen en buiten school? Dan kan Stichting Leergeld misschien wat voor jou betekenen. Want zij willen kinderen niet langer langs de letterlijke én figuurlijke zijlijn laten staan.

Hoezitdatdan?

Je kunt hier een aanvraag doen voor Stichting Leergeld. Zij komen dan langs voor een huisbezoek om de situatie te bekijken en bespreken. De stichting kan onder andere helpen bij de betaling van zwemlessen, schoolreisjes of een laptop voor school.

Kindpakket

De gemeente vindt dat kinderen mee moeten kunnen doen aan leuke en belangrijke dingen. Ook wanneer ouders geen of weinig geld hebben. Daarom is het Kindpakket opgesteld. Hierin staan alle mogelijkheden voor ouders en hun kinderen tot 18 jaar.

Hoezitdatdan?

Een aantal daarvan staan al in dit rijtje, zoals Jeugd ViVa en KinderResto. Maar er zijn ook mogelijkheden voor minima wat betreft sport, schoolreisjes en huiswerkbegeleiding. Meer informatie over het Kindpakket vind je hier.

Gemeente Enschede

Er zijn bij de gemeente veel mogelijkheden voor minima. Zo zijn er bepaalde regelingen, toeslagen en hulpmogelijkheden beschikbaar. Welke dat zijn en hoe dit in zijn werk gaat lees je op de website van de Gemeente Enschede.

Stichting Jarige Job

Dit is geen initiatief speciaal voor Enschede, maar zeker een vermelding in dit lijstje waard. Stichting Jarige Job zorgt dat ieder kind zijn of haar verjaardag kan vieren. Hoe? De jarige job krijgt een verjaardagbox die vol zit met alles dat hoort bij een echte verjaardag. Een traktatie, cadeautje en versiering voor in huis.

Hoezitdatdan?

Ken of heb je een kind van 4 tot en met 12 jaar dat zijn verjaardag niet kan vieren? Dan kun je zes weken voor de verjaardag een box aanvragen via dit formulier. De stichting kijkt dan of het kind in aanmerking komt voor een verjaardagbox.

Aanschuiven

Niet alleen Resto VanHarte schotelt een betaalbare maaltijd voor. Er zijn meerdere buurthuizen en instanties in Enschede die heerlijke maaltijden bereiden. Vaak voor een minimale bijdrage. Een overzicht van alle zogenoemde eettafels vind je hieronder.

Het tankstation

Aanschuiven! Op deze plekken eet je goedkoop een hapje mee

Geen zin om te koken en geen geld om uitgebreid uit eten te gaan. Wat doe je dan? Aanschuiven bij ee...

Lees ook

Oude Markt / Langestraat

Zoveel inwoners in Enschede leven in armoede

Het CBS heeft deze week nieuwe cijfers bekend gemaakt over het aantal Nederlanders dat in armoede le...
Het tankstation

Aanschuiven! Op deze plekken eet je goedkoop een hapje mee

Geen zin om te koken en geen geld om uitgebreid uit eten te gaan. Wat doe je dan? Aanschuiven bij ee...
Jan Kuijper van Enschedese Verbinding

Jan haalt kwetsbare inwoners van Enschede uit hun sociale isolement

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar best veel inwoners van Enschede kampen met eenzaamh...
Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

adv.