Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leven met niet-aangeboren hersenletsel: ‘Ook al zit ik in een dip, de musicalvereniging trekt me er doorheen’

Aangeboden door iktoon 19 mei 2019

In juni vindt in Enschede voor de vierde keer iktoon plaats, de maand van de amateurkunsten. Amateurkunstenaars en creatievelingen tonen dan hun creatieve hobby onder de vlag van iktoon. Onze stad kent veel creatief talent. Neem Roy Koops bijvoorbeeld. Wie Roy nu op het podium ziet staan, heeft niet door dat hij veel moeite moet doen om de songteksten te onthouden. Het is sowieso een wonder te noemen dat de Enschedeër nog op kan treden, want nadat hij vorig jaar geschept werd door een auto verkeerde hij enige tijd in levensgevaar. “Mijn leven is na het ongeluk totaal veranderd.”

Music All Enschede

Roy is iemand die volop van het leven geniet, een grote vriendenkring heeft en al twintig jaar betrokken is bij de musicalvereniging Music All Enschede. Buiten dat hij zelf op het podium staat, is hij ook voorzitter van de vereniging en doet hij voor een gedeelte de marketing. “Het was altijd mijn droom om me binnen Music All te ontwikkelen en meer solo’s te kunnen doen, maar deze toekomstplannen heb ik helaas moeten bijstellen,” zegt Roy.

Niet-aangeboren hersenletsel

De Enschedeër werd namelijk eind januari 2018 op de Molenstraat geschept door een automobilist die onder invloed was van drank en drugs. Deze persoon is doorgereden en liet Roy hulpeloos achter met een schedelbasisfractuur en zeven hersenbloedingen. Na vier dagen doorgebracht te hebben op de Intensive Care was Roy uiteindelijk buiten levensgevaar, maar hij zou nooit meer de oude worden.

De draad weer oppakken

Met behulp van therapie en fysiotherapie kan Roy inmiddels weer redelijk goed bewegen, maar hele monologen oplezen lukt hem niet meer. “Ik ben nog best wollig in mijn hoofd, dus het onthouden van lange teksten zit er voor mij niet meer in.” Dit wil echter niet zeggen dat Roy gestopt is bij zijn geliefde vereniging. “Het optreden kost me veel energie, maar wat je ervoor terug krijgt is zoveel meer waard. Iedereen is heel betrokken met elkaar. Zelfs wanneer ik even in een dip zit, trekt Musical All er me juist doorheen,” vertelt Roy enthousiast.

Musical is voor iedereen

Roy had nooit verwacht dat een musicalvereniging zijn leven zo zou verrijken, want eigenlijk had hij een hekel aan musicals. Pas nadat een vriend hem overhaalde om een keer mee te gaan naar een repetitie, was Roy verkocht. “Het is net een virus dat in je kruipt. De muziek blijft aan je plakken en in iedere musical zit wel een element dat je absoluut aan zult staan.” Wat Roy zo leuk aan de musicalvereniging vindt, is de verscheidenheid aan mensen. “Ons jongste lid is zeventien jaar en de oudste dame is al in de zeventig, maar zingt nog steeds op volle power mee. Leeftijd en achtergrond maken niks uit, want musical is voor iedereen!”

iktoon zoekt jou!

Heb jij, net als Roy ook een creatieve hobby, zing je in een bijzonder koor of bespeel je een (eigenaardig) instrument? Dan is iktoon op zoek naar jou! In de maand juni mag jij je kunsten tonen. Echt iedereen kan meedoen, van individu tot vereniging. Want kunst is van en voor iedereen! Meld jouw evenement, tentoonstelling, workshop, voorstelling of andere activiteit hier aan. Je bekijkt hier ook het diverse programma van optredens, workshops, exposities en voorstellingen bij jou in de regio. #iktoon2019 – Doe mee!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door iktoon. Meer over iktoon ontdekken?

adv.