Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oncologiefysiotherapeut Carlijn begeleidt patiënten voor, na en tijdens de behandeling van kanker

Door Rebecca de Graaf 25 juni 2019

Nadat Carlijn in 2010 haar opleiding fysiotherapie had afgerond, heeft ze bewust een aantal jaar gewacht met haar specialisatie. Manuele fysiotherapie vond ze iets te standaard en de Enschedese wilde zich liever verdiepen in een andere tak van fysiotherapie. Toen Carlijn zag hoe je als oncologiefysiotherapeut in zo’n moeilijke fase van betekenis kan zijn, was ze gelijk om.

Oncologiefysiotherapie

Een oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op de stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kankerpatiënten. Deze vorm van fysiotherapie is toepasbaar op alle vormen van kanker en kan tijdens iedere fase van deze ziekte worden ingezet. “Uit onderzoek blijkt dat mensen hierdoor minder klachten hebben tijdens de behandeling van kanker. Zo blijven ze zo fit mogelijk tijdens de chemo. Ik ben ervan overtuigd dat oncologiefysiotherapie voor elke oncologiepatiënt meerwaarde heeft.”

Gemotiveerde doelgroep

Carlijn werkt met een doelgroep die erg gemotiveerd en dankbaar is. Niet elke patiënt zal uiteindelijk aan kanker overlijden. Deze groep zal er dan ook alles aan doen om hun dagelijkse leven weer op te kunnen pakken. Zo helpt Carlijn haar patiënten hun kracht en conditie te verbeteren en leert ze hoe zij het beste om kunnen gaan met vermoeidheidsklachten. “Het geeft veel voldoening wanneer je de patiënt tijdens zo’n zware periode ziet opkrabbelen,” legt de fysiotherapeut uit.

Helaas zal een gedeelte van Carlijn’s patiënten wel komen te overlijden. Ook voor hen biedt oncologiefysiotherapie veel verlichting. “Ik begeleid mijn patiënten tot hun overlijden en de behandelingen zijn dan vooral gericht op comfort. Denk hierbij aan ontspanningsoefeningen, het zoeken naar een comfortabele houding of om bijvoorbeeld zwellingen in de benen te verminderen. Eigenlijk doe je alles om de pijn zoveel mogelijk te verlichten.”

Nazorg bij kanker schiet ernstig tekort

Maar als zoveel mensen baat hebben bij oncologiefysiotherapie, hoe komt het dan dat niet iedere kankerpatiënt van deze behandeling op de hoogte is? De nazorg bij kanker schiet ernstig tekort, blijkt uit recente berichtgeving. “Een patiënt wordt vaak als ‘genezen’ gezien zodra het lichaam kankervrij is, terwijl de nasleep ook erg heftig is. Binnen het ziekenhuis is de meerwaarde van de fysiotherapie helaas nog niet altijd even duidelijk, waardoor doorverwijzing naar de oncologiefysiotherapeut niet altijd plaatsvindt. Jammer genoeg zijn wij nog geen vast onderdeel van de behandeling van de oncologiepatiënt,” aldus Carlijn.

Oncologische zorgmarkt

En daar moet nodig verandering in komen. Om meer informatie te geven over waar (ex-)kankerpatiënten terecht kunnen voor nazorg wordt er op zaterdag 6 juli de Oncologische Zorgmarkt georganiseerd. Deze informatiedag vindt plaats aan de Schoolstraat 17 in Glanerbrug en duurt van 13.00 uur tot 16.00 uur. Niet alleen Carlijn is aanwezig om je meer te vertellen over oncologiefysiotherapie, ook andere relevante zorgpartners zijn die dag present.

adv.