Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Milan begon met studeren tijdens corona: ‘Online leer je je klasgenoten niet zo goed kennen’

Door Demi Zenderink 29 september 2020

De 17-jarige Milan is sinds dit jaar september begonnen met zijn eerste studie aan het Saxion in Enschede. Hij vertelt over de stap van middelbaar onderwijs naar studeren en hoe het is om tijdens de coronaperiode te beginnen aan een studie.

Sinds maart heeft Nederland te kampen met de gevolgen van het coronavirus, wat betekent dat ook de examens van de middelbare scholieren anders liepen dan normaal. “De examens hoefde ik inderdaad niet meer te maken. Op school ging het om de cijfers die al vast stonden van toetsweken eerder dat jaar. Wachten op de uitslag was dus niet heel spannend, omdat bijna iedereen zijn definitieve cijfers al had.”

Gelukkig wel een diploma-uitreiking

Ook het eindexamengala en de feestjes konden dit jaar niet doorgaan. “Het was heel jammer dat we dat moesten missen, maar gelukkig was er nog wel op een leuke manier een uitreiking georganiseerd. Bij aankomst kreeg iedereen een toga en mocht je doorlopen naar de bar voor een drankje. Het was wel jammer dat niet iedereen bij elkaar kon zijn, want er mochten per klas maar twee personen met familie naar binnen. Maar het was toch fijn dat er iets geregeld was”, vertelt Milan.

Bouwkunde it is!

In september ben je begonnen aan de studie bouwkunde, was die keuze snel gemaakt? “Voordat het hele gedoe met corona begon, ben ik twee keer bij een open dag hier in Enschede geweest. Dit was voor de opleiding bouwkunde. Daarnaast ben ik ook nog een keer in Hengelo geweest voor de opleiding technische bedrijfskunde, maar dat was toch niet zo mijn ding. Bouwkunde sprak mij meer aan. Vooral het ontwerpen van woningen en gebouwen vind ik erg leuk. Natuurlijk heb je daar theorie bij, wat ik ook erg interessant vind, maar het liefst houd ik mij bezig met ontwerpen.”

Eerste kennismaking gemist

Milan merkte al snel dat hij in het diepe werd gegooid. ”Je moet best veel dingen nu zelf uitzoeken, maar af en toe was de communicatie ook niet zoals het zou moeten. In de vakantie was er bijvoorbeeld een meeting met de opleiding en dat was niet helemaal goed aangegeven. Dus die had ik gemist. Gelukkig kon ik de schade een beetje inhalen tijdens de introductieweek. Tijdens die week zat je met de opleiding in Teams, stelden de leraren zich voor en maakte je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Helaas geen rondleiding of een introductieconcert, maar we konden wel virtueel door de school lopen.”

Een buddy-groep

Hoe heb je die eerste weken ervaren? “Het begin was best wel onzeker, omdat ik gewoon niet zo goed wist wat me te wachten stond en wat er allemaal ging gebeuren. Wat wel heel fijn is, is dat je in een buddy-groep geplaatst wordt. Dit is een groep met een aantal klasgenoten en één of twee ouderejaars die je op sleeptouw nemen. Ik ken ze allemaal nog niet heel erg goed, maar ze zijn wel heel aardig. Als ik bijvoorbeeld vragen heb, kan ik die aan hen stellen en dan helpen ze mij verder.”

‘Tot nu toe heb ik alle lessen nog thuis moeten volgen’

Alleen maar online

Voor de lessen is Milan nog niet op school geweest. “Tot nu toe heb ik alle lessen nog thuis moeten volgen. Ik had ergens wel verwacht dat we misschien in kleine groepen naar school zouden mogen, maar dat was helaas niet het geval. In het begin was het daarom echt wel even wennen, vooral omdat je met nieuwe programma’s moet werken. Na deze eerste drie weken ben ik er wel aan gewend, maar ik zou toch wel naar school willen nu. Online leer je je klasgenoten niet zo goed kennen en we spreken elkaar ook niet echt buiten de lessen, dus dat is wel jammer.”

“Thuis ben je ook sneller afgeleid. Je pakt makkelijker even je telefoon erbij of je gaat even snel wat te drinken halen. Ik heb ook het idee dat je minder goed doorhebt hoe je ervoor staat, je krijgt niet echt directe feedback zoals je normaal gesproken in de lessen krijgt en dat vind ik ook nog wel moeilijk.”

Niet minder enthousiast

Het voelt nog wel als studeren? ”Ja dat wel. Door de lessen wat minder, maar de opdrachten zorgen wel voor het studeergevoel. En dan niet alleen het ontwerpen, maar we moeten ook wel eens naar een bouwplaats en daar dan de leidinggevende aanspreken, vragen stellen en foto’s maken. Dus ja, het gevoel is er zeker wel.”

Ondanks de situatie is Milan dus niet minder enthousiast. “In het begin wist ik niet goed wat ik wilde doen, maar nu ben ik heel blij met de keuze die ik heb gemaakt. Ik ben met plezier met de opleiding bezig en merk ook dat ik graag met de opdrachten aan de slag ga.”

Lees ook:

centrum Enschede

Rutte kondigt nieuwe coronamaatregelen aan: dit verandert er in Enschede

Het coronavirus is een mammoettanker en die keer je niet zomaar. Dat is de strekking van de persconf...
zaterdagmarkt_centrum

De markt vindt aanstaande zaterdag deels op de Oldenzaalsestraat plaats: dit is waarom

Bezoek jij wekelijks de zaterdagmarkt om een flinke hoeveelheid groenten en fruit in te slaan? Dan m...
varken

Politie Enschede vindt varken op de weg en krijgt stank voor dank

Vannacht nam Politie Enschede wel een heel bijzonder figuur mee in de politiebus. Een varken! De pol...

adv.