Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Linda en Marijke werken bij de Kledingbank: ‘Je doet het voor die trotse glimlach van de kinderen’

Door Romy Wesselink 19 november 2019

Er zijn in Enschede helaas nog veel mensen die onder de armoedegrens leven. Gelukkig zijn er steeds meer instanties die zich voor deze mensen inzetten. Een van deze instanties is de Kledingbank. Vrijwilligers Linda en Marijke vertellen over hun werk en waarom de kledingbank zo belangrijk is.

Kledingbank Enschede

De Kledingbank is een stichting die schone herbruikbare kleding inzamelt en doorgeeft. Enschedeërs die kleding, schoeisel en textiel nodig hebben maar niet (meer) kunnen betalen mogen bij de Kledingbank komen winkelen. In 2012 is de stichting opgericht en sindsdien alleen maar gegroeid. Sinds 2017 bezetten ze het huidige pand, maar eigenlijk barsten ze al weer uit hun voegen.

Vrijwilligers

Zoals zoveel stichtingen kan de Kledingbank niet bestaan zonder vrijwilligers. Linda: “Er zijn er nu ongeveer 45. En die hebben we hard nodig, want er moet veel werk verricht worden. Kleding sorteren, de winkel aanvullen en natuurlijk klanten helpen behoren tot de dagelijkse werkzaamheden.”

Linda en Marijke

Linda werkt al sinds 2013 bij de Kledingbank. Ze begon als ‘gewone’ vrijwilliger en is nu de manager, al noemt ze het zelf liever niet zo. “De boel coördineren is inderdaad mijn taak, maar een manager wil ik mij niet noemen. Ik ben gewoon onderdeel van het team.”

‘Die geraniums gaan toch maar dood’

Ook Marijke is al weer drie jaar bij de stichting betrokken. “Ik was gepensioneerd en mijn dochter vertrok naar Twente voor de liefde. In Brabant had ik dus eigenlijk niks meer te zoeken, dus ik ben haar achterna gegaan. Zij liet mij een vacature van de Kledingbank zien en door mijn modeachtergrond was ik meteen enthousiast. Zo blijf ik lekker actief, die geraniums gaan toch maar dood.”

Tekst gaat verder onder de foto.

kledingbank enschede
Marijke past haar jarenlange ervaring in de mode ook bij de Kledingbank toe. Foto: indebuurt Enschede

Hoe werkt dat dan?

Wij vroegen ons af hoe dat nou in zijn werk gaat, winkelen bij de Kledingbank. Linda: “Eerst moet je je natuurlijk aanmelden, dat gaat via een zogenoemde verwijzer. Dat is meestal een medewerker van een hulpinstantie. Wanneer je inderdaad in aanmerking komt voor kleding maken wij een afspraak met je. Per seizoen (herfst-winter, lente-zomer) mag je dan één keer bij ons komen winkelen.”

‘Je bent soms zowaar een sociaal werker’

Winkelen

Marijke: “Iedere klant krijgt een uur de tijd in de Kledingbank. Net als in een gewone winkel mogen ze door de rekken struinen en kleding uitzoeken. Ik of een andere vrijwilliger kan dan helpen met uitzoeken en setjes maken. Ook helpen wij bepalen wat er nodig is en geven we ze soms wat extra’s mee. Een knuffeldier voor de kinderen bijvoorbeeld of een handtas voor de dames.”

Over de vraag ‘wat is er zo leuk aan het vrijwilligerswerk?’ hoeven de dames niet lang na te denken. In koor: “Het is heel dankbaar werk.” Linda: “Je biedt veel mensen een luisterend oor en bent soms zowaar een sociaal werker. Het is fijn om dat voor anderen te kunnen doen.” Marijke vult aan: “De kinderen die met een grote glimlach en vol trots met hun nieuwe kleren de Kledingbank uitlopen, daar doe je het voor.”

Tekst gaat verder onder de foto.

kledingbank enschede
De kleding hangt netjes gesorteerd in de rekken. Foto: indebuurt Enschede

Duizenden mensen

Hoewel de Kledingbank een fantastisch initiatief is, is het natuurlijk zonde dat de stichting moet bestaan. In het afgelopen jaar zijn er al meer dan 1300 afspraken geweest. En één afspraak wordt vaak gevuld door een gezin met meerdere kinderen. Dat betekent dat er alleen dit jaar al duizenden Enschedeërs de Kledingbank nodig hadden, en dit aantal wordt alleen maar hoger.

Omdat de vraag naar kleding groeit, groeit ook de vraag naar vrijwilligers. Linda: “Het verloop in medewerkers is hier vrij snel. Er zijn bijvoorbeeld veel buitenlandse mensen die hier komen werken. Ze leren hier Nederlands en maken kennis met onze maatschappij. Ze vinden een betaalde baan, waardoor ze hier weer vertrekken.” Marijke: “Laatst is een Syrische dame begonnen bij een bruidsmodezaak, super natuurlijk. Maar wij hebben dan wel weer nieuwe mensen nodig. Dus laat ze maar komen, het is hier heel gezellig!”

Vrijwilliger worden?

Iedereen is welkom, maar je moet lichamelijk wel sterk zijn. Er komt nogal wat til- en sleepwerk bij kijken namelijk. Voor jou geen probleem? Meld je dan aan als vrijwilliger bij de Kledingbank. Dat kan via een mail of een belletje naar 06-31641700. Meer informatie vind je op de website.

Lees ook

voedselbank

11 x hier kom je voor in aanmerking als je de eindjes aan elkaar moet knopen

We hadden graag gezien dat dit artikel niet nodig was, maar helaas. Een behoorlijk percentage van de...
Het tankstation

Aanschuiven! Op deze plekken eet je goedkoop een hapje mee

Geen zin om te koken en geen geld om uitgebreid uit eten te gaan. Wat doe je dan? Aanschuiven bij ee...
vrijwilliger Hennie van de voedselbank

Hennie werkt als vrijwilliger bij de Voedselbank: ‘Met dit werk kan ik mensen iets teruggeven’

Enschedeër Hennie van de Wetering (67) werkt al zeven jaar als vrijwilliger bij Voedselbank Enschede...

adv.