Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leonie van Stichting Present koppelt groepen vrijwilligers aan hulpbehoevenden

Door Charmain Zwijnenberg 9 juli 2019

Studenten die de keuken schoonmaken, een kerkkoor dat de tuin opknapt en een vriendengroep die helpt verhuizen. En dat allemaal vrijwillig en bij mensen die het écht nodig hebben. Leonie is algemeen coördinator bij Stichting Present, de stichting die groepen vrijwilligers koppelt aan mensen die hulp nodig hebben. 

“Wij merken dat veel mensen in Enschede iets voor een ander willen betekenen. Aan de de andere kant zijn er genoeg Enschedeërs die hulp nodig hebben. Maar die twee groepen vinden elkaar niet,” vertelt Leonie. Daarom koppelt Stichting Present groepen vrijwilligers aan hulpbehoevende mensen. “Dat zijn mensen die het echt nodig hebben. Die geen financiële middelen, geen eigen netwerk en een slechte gezondheid hebben.”

Samenwerking met hulpverleners

Die mensen durven vast zelf geen hulp in te schakelen. “Dat klopt. Daar hebben we de samenwerking met hulpverleners voor. Hulpverleners komen bij veel mensen thuis en kunnen dus van dichtbij zien als er dingen uit de hand lopen. Bijvoorbeeld anderhalf meter hoog gras in de tuin of een overvolle, vieze keuken. Zij dienen dan een hulpvraag bij ons in.”

Maatwerk

En Present zoekt er dan een groep vrijwilligers bij? Leonie: “Nee, we doen het juist andersom. We hebben een aantal hulpvragen liggen. Zo’n veertig op dit moment. Als we aanmeldingen van vrijwilligers binnenkrijgen, dan kijken we of er een project is dat bij ze past. Want de groepen kunnen zelf aangeven wat voor soort werk ze willen doen. We maken een project passend aan de groep.”

Stichting Present
Aan het werk in de tuin Foto: Facebook Stichting Present

Studentenverenigingen, vriendengroepen, collega’s, kerken, scholen: iedereen uit Enschede kan zich aanmelden als vrijwilliger. Maar altijd in groepsvorm. “Dat maakt het laagdrempelig, want je bent in je eigen groep. En omdat je iets doet wat je leuk vindt of goed kan, heb je er ook meer plezier in.” Alle projecten duren niet langer dan een dag. Met zo’n zes à zeven man kom je dan een heel eind.

‘Zie je wel, studenten willen écht wel schoonmaken’

Er zijn al heel wat projecten succesvol afgerond. Vorig jaar zo’n 210. “Een mooi voorbeeld van zo’n project is toen een hulpverlener bij een alleenstaande man met fysieke problemen over de vloer kwam en zag dat het hele aanrecht en de keukenvloer vol lag.” Uiteindelijk heeft een groep studenten een middag lang de complete keuken én woonkamer opgeruimd en schoongemaakt. “Zie je wel, studenten willen écht wel schoonmaken,” zegt Leonie lachend.

Tekst gaat verder onder de foto

bakfiets Stichting Present
Al het materiaal past precies in de bakfiets

Bakfiets als cadeau

De projecten vinden door Enschede plaats. “Wij leveren al het materiaal dat de vrijwilligers nodig hebben. Bij Profile Broeksema vroegen we daarom naar de mogelijkheden van een bakfiets die we kunnen laten bestickeren.” Edwin Slaa van Profile had een mooie verrassing voor Present. “Hij had toevallig net een bakfiets aangeboden gekregen van een man die de fiets aan een goed doel wilde schenken, maar hij wist niet goed aan welk doel. Het kwam allemaal zo mooi samen. We hebben er al veel gebruik van gemaakt,” zegt Leonie dankbaar.

De Enschedese houdt van haar werk. “Ik vind het mooi dat ik onderdeel ben van een beweging die zich inzet voor een ander. Soms denk ik: wie wordt er het meest blij van? De hulpbehoevende, de hulpverlener, de vrijwilligers…of ik,” zegt ze lachend.

adv.