Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jennifer is door het syndroom van Turner maar 1.50 m lang

Door Rebecca de Graaf 24 maart 2020

Naar aanleiding van onze zoektocht naar de kleinste en langste inwoner van Enschede kwamen we in contact met de 27-jarige Jennifer. Zij is met haar 1.50 m niet de kleinste inwoner van Enschede, maar ze heeft wel een bijzonder verhaal dat we graag met je willen delen. 

Pas op haar tiende werd vastgesteld dat Jennifers lengte teveel met dat van haar leeftijdgenootjes verschilde. De GGD kwam langs op school en zij constateerden dat haar groeiachterstand wel erg extreem was. Ze was namelijk 20 cm kleiner dan het gemiddelde! Na het bloedonderzoek in het ziekenhuis kwamen ze erachter dat Jennifer het syndroom van Turner blijkt te hebben.

Syndroom van Turner

De ernst van de situatie landde niet gelijk bij Jennifer. “Dat kan ook niet anders, ik was nog maar een kind. Maar aan mijn ouders kon ik wel merken dat ze enorm geschrokken waren. We werden doorverwezen naar het Radboudumc, omdat daar de polikliniek voor het syndroom van Turner zit. Daar werd het behandelplan uitgelegd en kregen we ook te horen welk effect de afwijking op mijn ontwikkeling zou kunnen hebben”, legt Jennifer uit.

Het syndroom van Turner houdt in dat een van de twee X-chromosomen deels of geheel ontbreekt (X0). Deze afwijking kan dus niet bij mannen voorkomen. De symptomen wisselen van persoon tot persoon, maar in veel gevallen is degene met het syndroom van Turner klein van stuk, heeft zij een grotere kans op hart- en nierproblemen en komt de puberteit niet op gang. En daarmee is het ook maar de vraag of ze nog kinderen kan krijgen.

Littekens door groeihormonen spuiten

Jennifer moest tot haar zestiende dag in dag uit groeihormonen spuiten. “Ik heb destijds voor een luchtdruk injectie gekozen, want ik was bang voor naalden. Achteraf was ik liever voor de naalden gegaan, want het deed enorm veel pijn en ik heb er vervelende littekens op mijn been aan over gehouden.”

Echt problemen hebben met het feit dat ze zo klein was, had Jennifer niet. Ze zat op een leuke school, werd niet gepest en had veel vrienden. Het lastige kwam pas toen ze haar partner leerde kennen, met wie ze inmiddels al elf jaar samen is.

Kinderwens

Jennifer en haar man hebben beiden een kinderwens, maar door het syndroom van Turner was het maar de vraag of dit zou lukken. Daarom besluiten ze het IVF-traject in te gaan, zodat de kans op een gezond kindje het grootst is. “We waren verrast dat we uiteindelijk op natuurlijke wijze zwanger zijn geraakt. Hierdoor is IVF helemaal niet meer nodig geweest. En uit de vruchtwaterpunctie bleek dat de baby helemaal gezond was, dus dat was een ontzettende opluchting.”

Maar de zwangerschap was wel een enorme belasting voor Jennifers lichaam. “Mijn buik zat al snel in de weg en ik werd erg benauwd. Door mijn klachten zat ik met achttien weken zwangerschap al in de ziektewet. Ook moest ik steeds voor controles en onderzoek naar Nijmegen. Gedurende mijn eerste zwangerschap ben ik wel 46 keer naar het Radboudumc geweest.”

‘Mam, ik ben net zo groot als jij’

Tussen haar eerste kindje en haar tweede heeft Jennifer nog een miskraam gehad. “Ondanks dat de artsen mij hiervoor hadden gewaarschuwd, vond ik dit verlies best ingrijpend. Je realiseert je dan dat een gezond kindje niet vanzelfsprekend is”, zegt Jennifer.

Inmiddels is het gezin met een meisje van 4,5 jaar en een jongetje van 1,5 jaar compleet. “Ik prijs mijzelf enorm gelukkig. Want het was maar de vraag of ik überhaupt kinderen kon krijgen en nu heb ik twee gezonde kinderen.”

Jennifer maakt zich wel een beetje druk over het moment dat ze haar kinderen uit zal leggen waarom mama zo klein is. “Nu beseffen ze nog niet dat ik anders ben, maar dat zal uiteindelijk wel komen. Zo grapte mijn dochter laatst: ‘mam, ik ben bijna net zo groot als jij.’ En dat is ze zeker, want ik ben nog maar net twee kopen groter dan zij.”

Wil je meer weten over het syndroom van Turner? Bezoek dan deze website. Ook het antwoord op wie dan wel de kleinste inwoner van Enschede is, houd je nog even van ons tegoed.

Lees ook

tom mpact

Tom en zijn gezin hebben een maatje: ‘Tijd met het gezin én iemands dag maken, perfect toch?’

Sociaal zijn, kunnen delen en omkijken naar een ander. Hele mooie normen en waarden die eigenlijk st...
Marleen

Marleen uit Enschede: ‘Ik vond mijn spermadonor op internet’

Voor Marleen stond het al jaren vast: als ze op haar vijfendertigste nog geen partner heeft, dan gaa...
Chris Dierenambulance

Chris rijdt op de Dierenambulance: ‘Je werkt met dieren, maar voornamelijk met mensen’

Chris trof ruim drie jaar geleden een ree aan op de weg en belde de Dierenambulance. Hij hielp de br...

adv.