Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Irene tekent realistische portretten: ‘Met één tekening ben ik 40 à 60 uur bezig’

Door Romy Wesselink 12 november 2019

Kleuren en tekenen voor kinderen? Zeker niet. De Enschedese Irene maakt zeer gedetailleerde portretten met enkel potloden. Die staan niet binnen mum van tijd op papier, maar dat is geen probleem. Het liefst besteedt de kunstenares namelijk al haar vrije tijd aan de uit de hand gelopen hobby.

Talent

We stappen een kleurrijke woonkamer binnen waar een tafel vol potloden en portretten centraal staat. De wand vol artistieke doeken maakt het plaatje compleet. Om de creativiteit in deze kamer kun je met geen mogelijkheid heen. Zelf is Irene bescheiden over haar talent. “Vroeger op school zeiden ze wel dat ik ontwikkeld was op het gebied van tekenen. Maar talent? Ik heb vooral heel veel geoefend.”

Energieboost

Oefenen doet de Enschedese inderdaad. Haar website en Instagram account staan vol kunstwerken. “Het liefst besteed ik al mijn vrije tijd aan tekenen. Ik krijg er energie van en het is ontzettend leuk om te doen. Een halfuur per dag tekenen geeft mij al een boost.”

De beste therapie

Dat is wel eens anders geweest. Een paar jaar geleden zat Irene in een dipje. “Ik wist niet welke kant ik op wou en had nergens zin in.” Drie jaar geleden pakte ze de draad weer op. “De potloden die ik móest hebben waren alleen te koop in Rotterdam. Dat tripje was de moeite en investering meer dan waard. Sinds die dag ging de knop om en begon ik te doen wat ik leuk vond.”

Tekenen is dus blijkbaar de beste therapie. “Voor mij werkt het inderdaad therapeutisch. Eigenlijk vergeet ik alles om mij heen: de tijd en de realiteit,” zegt ze lachend. “Soms zit ik helemaal in een soort trance.”

Aap in grafiet. Foto: irenesway.com
Kat waterverf en kleurpotloden. Foto: irenesway.com
Personages uit de serie Game Of Thrones. Foto: irenesway.com
Harley Quinn. Foto: irenesway.com

Waar te beginnen

En dan die tekeningen. Want waar begin je in hemelsnaam vragen wij ons hardop af. “Het is belangrijk om goed te leren kijken. Zelf teken ik altijd een foto vanaf mijn laptop na. Je kunt dan goed inzoomen en daardoor verschillende kleurlagen zien. Realistische effecten creëer ik met speciale potloden. Doordat je in lagen kunt tekenen wordt het effect groter.”

Dat zo’n realistische tekening niet binnen een uur klaar is lijkt ons duidelijk. “Met de realistische portretten ben ik wel even bezig ja. Het verschilt heel erg per portret, maar 40 tot 60 uur ben ik er wel druk mee.”

‘Je kijkt toch behoorlijk lang naar een gezicht, dan is het wel prettig dat dat je een beetje aanspreekt’

Blijven uitdagen

Wie denkt dat er geen uitdaging meer is voor dit talent, die heeft het mis. “Zelfs als ik bedenk een tekening te maken die ik eigenlijk al kan, betrap ik mijzelf erop dat ik alsnog een uitdaging aanga. De personages uit Game of Thrones waren een behoorlijke klus. Ik had niet eerder twee gezichten op een portret getekend en ook de vacht was een dingetje.”

Verlanglijstje

Staat er nog een portret op haar verlanglijstje? “De Joker, die uit de laatste film. Mijn voorkeur gaat uit naar bijzondere figuren, omdat die indruk op mij maken. Je kijkt toch behoorlijk lang naar een gezicht. Dan is het wel prettig dat dat je een beetje aanspreekt”, besluit Irene lachend.

Tips en trics

Tot slot is deze kunstenares de beroerdste niet. Wil je ook van die prachtige tekeningen maken? Dit zijn een aantal beginnerstips!

  • “In principe kan iedereen het! De 10.000 uren regel geldt ook voor tekenen. Steek er veel tijd in, dan kun je het op een gegeven moment.”
  • “Leg de lat niet te hoog. Als je meteen iets gedetailleerd wil maken en het lukt niet, dan werkt dat alleen maar demotiverend. Begin dus met iets kleins.”
  • “Leer goed kijken. Zoom eens in en kijk goed naar de verschillende lagen.”
  • “Werk hard. Een tekening is er niet van vandaag op morgen, er gaat veel tijd in zitten en je moet soms echt even doorbijten.”
  • “Kijk filmpjes op YouTube. Daar zijn veel filmpjes van kunstenaars die tips geven. Je leert echt door (na) te doen.”

Lees ook

Marika pimpt Blythes-poppen

Marika pimpt Blythe-poppen: ‘Ik verkoop ze over de hele wereld’

Poppen alleen kinderspeelgoed? Echt niet! Achter de Blythe-poppen zit een internationale community v...
Mirjam

Mirjam: ‘In mijn poppenhuis kan ik me uitleven met behangetjes, decoratie en verf’

Ze struint webshops en beurzen af voor leuke behangetjes, meubels en woondecoratie. Niet voor haar e...
Chris Dierenambulance

Chris rijdt op de Dierenambulance: ‘Je werkt met dieren, maar voornamelijk met mensen’

Chris trof ruim drie jaar geleden een ree aan op de weg en belde de Dierenambulance. Hij hielp de br...

adv.