Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat doet onze stadsdichter nou bovenop het dak van de oude schouwburg?

Aangeboden door Van Haag tot Wal Festival 27 oktober 2020

Het dak van de oude schouwburg is normaal gesproken verboden terrein voor onbevoegden. Voor stadsdichter Jos Eertink werd echter heel even een uitzondering gemaakt. Maar waarom precies? Het heeft allemaal te maken met de allereerste editie van het Van Haag tot Wal Festival op 31 oktober.

Het Van Haag tot Wal Festival stond eigenlijk gepland voor afgelopen voorjaar, maar werd vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar het najaar. Helaas bleek ook dit wederom niet op de geplande manier door te kunnen gaan, maar gelukkig zijn de organisatoren en makers niet bij de pakken neer gaan zitten. Binnen een week tijd hebben zij een supertof online festival uit de grond gestampt en jij kan het helemaal gratis ‘bezoeken.’

Van Haag tot Wal Festival

De naam Van Haag tot Wal Festival verwijst naar vroeger én naar nu. Enschede is nooit ommuurd geweest, maar had hagen en wallen. En die zijn er nog steeds. Niet fysiek, maar wel in de namen van authentieke straatjes zoals de Zuiderhagen, Noorderhagen en de Walstraat.

Alle deelnemers aan dit festival hebben zich op verschillende manieren laten inspireren door de geschiedenis van onze stad. Zo ook stadsdichter Jos, die vanaf het dak van de oude schouwburg een mooi gedicht voordraagt. De blauwe beelden die hier staan vormen namelijk de inspiratiebron voor zijn werk.

Heftige bokswedstrijden bij Concordia

Wist je dat Concordia rondom de Tweede Wereldoorlog het centrum van bokswedstrijden in oost-Nederland is geweest? Op de plek waar zich nu de theaterzaal bevindt, stond vroeger een boksring. Het jonge collectief de Twentse Kunst Alliantie (TKA) neemt je tijdens het Van Haag tot Wal Festival mee naar deze periode. Hun voorstelling wordt live gestreamd vanuit Concordia en het gaat over de Twentse bokser Gerrit Ansink die zich door zijn manager over laat halen om nog eenmaal in de ring te staan.

Tekst gaat verder onder foto.

Hotel de Graaff - foto van Stadsarchief Enschede 047609
Hotel de Graaff. Foto: Stadsarchief

Het Enschede van toen komt tot leven

Ooit reden er nog trams door Enschede en stonden er in het centrum veel statige gebouwen, zoals oude postkantoor aan de Korte Haaksbergerstraat en Hotel de Graaff. Veel van deze authentieke elementen zijn door de jaren heen verloren gegaan, maar gelukkig heeft het Stadsarchief nog beeldmateriaal van het oude Enschede.

ArtEZ-student Bram Meester heeft iets bijzonders bedacht zodat jij deze oude tijden kunt herbeleven. In zijn Walking Podcast neemt hij je mee in het verhaal van een mysterieuze jongedame die in 1925 door Enschede loopt. Deze geluidstoer is gemaakt om lopend langs de locaties in de binnenstad te gaan, maar de podcast is ook heel goed thuis op de computer, tablet of mobiele telefoon te beluisteren. De opname is op zaterdag 31 oktober vanaf 13.00 uur via deze pagina te downloaden.

Het complete programma

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat het online programma van het Van Haag tot Wal Festival te bieden heeft. Want er staan nog veel meer gave optredens op de planning. Wat dacht je bijvoorbeeld van een muzikaal ligconcert dat je helemaal laat ontspannen of een dansvoorstelling? Of bekijk de video van de jonge fotografe Hanna Jansen waarin ze vertelt over haar bijzondere fotoproject waarbij de man geborgenheid zoekt bij de vrouw. Het gehele programma vind je hier.

Heb je zaterdag 31 oktober eigenlijk al andere plannen? Geen probleem, want het grote voordeel van een online festival is dat je het op een later moment nog eens terug kunt kijken. De meeste streams blijven nog een maand op de festivalwebsite staan.

Bram Meester is de maker van Walking Podcast
Dit is een echt tramfluitje van vroeger
Twentse Kunst Alliantie
Foto: Hanna Jansen

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Van Haag tot Wal Festival. Meer over Van Haag tot Wal Festival ontdekken?

Van Haag tot Wal Festival

adv.