Uittip: Indebuurt bakte zoete broodjes bij de Broodbode

Door Jannike Huisman 6 december 2017

Je bent vast wel eens bij de Broodbode in het centrum van Enschede geweest. Maar wist je ook dat je kunt leren om je eigen brood te bakken? Indebuurt heeft afgelopen vrijdag tijdens een workshop speciale broden voor kerst gebakken.

Voor we begonnen met bakken, werden we ontvangen in de lunchruimte aan de Brinkstraat in Enschede. Hier kregen we thee en koffie met wat lekkers erbij. Al gauw werd de groep opgesplitst en mochten we naar een andere ruimte om een feestbrood te maken met vruchten en amandelspijs.

Workshop Broodbode
De temperatuur van het deeg moet 27 graden zijn. Met 25,7 graden nog even doorkneden dus.

Hard werk

Voor dit brood maakten we het deeg helemaal zelf van: water, zuurdesem, speltmeel, gist, boter en vruchtenpoeder. Bob van der Velde legt ons enthousiast uit hoe we het deeg moeten maken en vertelt ons dat het kneden heel belangrijk is. Het deeg moet een temperatuur van 27 graden hebben en dat betekent flink kneden! Daarna mochten we de vruchten en noten toevoegen en kon het brood in de oven.

Workshop Broodbode

Kerstster

Het volgende brood was een stuk makkelijker, want het deeg was al voor ons gemaakt. We maakten een zoetbrood in de vorm van een ster. Zelfs ongebakken ziet dit brood er al heerlijk uit. Tussendoor konden we genieten van hapjes en drankjes, zoals een broodje met brie. Daarna maakten we een cranberry/cashew fudge, heel zoet maar ook heel lekker. Gelukkig kun je dit goed invriezen en heb je alvast het dessert voor kerst klaar.

Workshop Broodbode

Vers gebakken

Als laatste maakten we focacciabrood. Het deeg voor dit brood was ook al met de machine gemaakt en we mochten dit zelf beleggen met allerlei lekkers. Daarna hoefde we alleen nog maar te wachten tot alle broden gebakken waren. Toen ze klaar waren wilden we natuurlijk even proeven. Hmm, wat smaakte deze zelfgemaakte broden lekker! Alle vier de broden mochten mee naar huis en we kregen nog een extra setje ingrediënten mee om thuis ons eigen (feest)brood te maken.

Workshops

De workshops van de Broodbode worden gegeven voor groepen van 10 tot 30 deelnemers. Tijdens deze kerstspecial workshop maakten we iets andere broden dan normaal. De workshops zijn vanaf €42,50 en zijn zeker leuk om cadeau te geven. De eerstvolgende workshops zijn in het nieuwe jaar. Hier vind je meer informatie over de broodbakworkshops.

Bob laat ons zien hoe het moet.
Bob voegt de spijs nog toe
Zo wordt de kerstster gemaakt
Vers uit de oven
Tussendoor even genieten van een drankje
De fudge wordt gemaakt gesmolten chocolade en gecondenseerde melk.
De fudge
Goed roeren
Zelfgemaakt focacias
Alles zit in de oven
De verse en warme focaccia willen we natuurlijk proeven!

De Broodbode (Haverstraatpassage) lunch

nu gesloten10:00 - 17:00

Haverstraatpassage 70, Enschede

Bekijk meer:lunch