Deze 8 Enschedese monumenten moet je zien

Door Jannike Huisman 6 september 2017

Lekker loeren, we houden ervan. Zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer Open Monumentendag, dé kans om binnen te kijken bij een heleboel toffe gebouwen in Enschede. Deze 8 monumenten moet je absoluut zien.

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Synagoge Enschede

Natuurlijk moet je een kijkje nemen in de synagoge van Enschede, want dit is de mooiste synagoge van heel West-Europa. De synagoge is in 1928 gebouwd en aan de binnenkant zijn er veel versieringen te vinden. Onder andere mozaïeken, glas in lood ramen en bronzen objecten.

School Minkmaatstraat

school minkmaatstraat

Deze verborgen oude school vind je aan de Minkmaatstraat. De school is in 1895 gebouwd en is nu een atelier voor kunstenaars. Tijdens Open Monumentendag kun je het gebouw ook van binnen bewonderen.

Wissinks Möl

Kom ook een kijkje nemen in de Wissink’s Möl in Usselo. Deze standerdmolen is één van de oudste typen windmolens van Nederland. De molenaars en de gids kunnen je er nog veel meer over vertellen. Daarnaast zijn er ook demonstraties van een imker, hoe het graan wordt gemalen en een klompenmaker.

Jacobuskerk

Jacobuskerk

De bijzondere glas-in-lood ramen van de St. Jacobuskerk zijn gemaakt door de kunstenaar Charles Eyck. Deze Rooms-Katholieke kerk is gebouwd tussen 1932 en 1933 in een Neo-Byzantijnse stijl. Binnenin is er een intieme sfeer en van alles te zien. Echt een kijkje waard dus.

Stadhuis

Gemeentehuis Enschede

Aankomende zaterdag kan je de toren van het stadhuis beklimmen, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de stad. Alleen dat is al een reden om het stadhuis van Enschede te bezoeken. De toren is 50 meter hoog en heeft een koperen spits. En heb je de mozaïekzaal weleens gezien? Of de glas-in-lood ramen?

Lammerinkswönner

enschede lammerinkswonner
Foto: Open Monumentendag

Dit huis is in 1775 gebouwd door Koert Lammerink voor zijn ouders om hun oude dag door te brengen. Het Los Hoes staat niet op zijn oorspronkelijke plek, want het is in 1978 verplaatst van Usselo naar het Abraham Ledeboerpark. Nu is het een bezoekerscentrum voor de afdeling Natuureducatie en kun je er oude gebruiksvoorwerpen bekijken.

Sint Josephkerk

Sint Josephkerk

In de neogotische Sint Josephkerk kun je onder andere mooie muurschilderingen bewonderen. De kerk is gebouwd in 1894 en staat iets buiten het centrum van Enschede. Tussen 13:30 en 14:30 uur kun je luisteren naar het Grensland Overdagkoor.

Lonneker molen

De Lonneker Molen is vooral heel leuk voor kinderen om te bezoeken. De molenaar vertelt een verhaal en kinderen mogen zelf meel malen. Op 10 september is ook het jaarlijkse Oogstfeest, waardoor er nog meer activiteiten zijn. Je kunt broodjes bakken, pony rijden, er is muziek en ook zijn er optredens van boerendansers.

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.