Van zeefdrukken tot Staphorster Stipwerk: dit zijn de nieuwste workshops van De Museumfabriek

Aangeboden door De Museumfabriek 11 januari 2019

Wist je dat je van uien, avocado en uitgebloeide bloemen textielverf kunt maken? En dat er zoiets bestaat als zijde looien? Er schuilt een hele wereld achter bedrukkingstechnieken en oude textielambachten. Ontdek het zelf tijdens een van deze creatieve workshops bij De Museumfabriek.

<< < Pagina 1 / 11 >
⟵ swipe swipe ⟶

De Tijdelijke Textielfabriek

De Tijdelijke Textieldrukkerij is een tentoonstelling én textielwerkplaats in één. Je kunt niet alleen prachtige textielcollecties bekijken, maar ook zelf met bedrukkingstechnieken aan de slag gaan. De komende maanden organiseert De Museumfabriek namelijk uiteenlopende workshops voor volwassen. Boeken van de workshops kan via deze website of telefonisch via 053-2012099. Houd de agenda op de site in de gaten voor workshops die op een later moment herhaald worden.

Sjabloneren 

workshop sjabloneren
Foto: Irma Bruggeman

Op zondag 13 januari verzorgt Alke de Kroes een workshop sjabloneren. Sjabloneren is een handige manier om patronen op stof aan te brengen zonder dat je tekentalent hoeft te hebben. Met sjablonen geef je in een mum van tijd stoffen een hele persoonlijke touch. 

wiewatwaar: zondag 13 januari van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kosten: 50,- euro 

Fotografische blauwdruk op textiel

Enschedemuseuwfabriek 772
Foto: Annina Romita

Op vrijdag 18 januari ga je samen met Dieneke Scholten aan de slag met fotografisch blauwdruk op textiel. In deze workshop ga je toveren met licht en stof. Allereerst ga je de stof met een lichtgevoelige emulsie impregneren, daarna ga je de stof gedeeltelijk afdekken en belichten. Onder invloed van het licht kleurt de stof prachtig blauw op de niet afgedekte (belichte) gedeelten.

wiewatwaar: vrijdag 18 januari van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kosten: 45 euro,- euro

Batik

workshop batik
Bron: De Museumfabriek

Op zondag 20 januari vertelt modedocente Inge Meier je alles over het ontstaan van batik in India, Indonesië en Afrika. Nadat je een aantal proefstukjes met je eigen ontwerp hebt gemaakt ga je aan de slag. Als je wilt kun je een wikkelrok maken (in verstelbare maten vervaardigd door de docent) in twee of drie verschillende tinten.

wiewatwaar: zondag 20 januari van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kosten: 55,- euro

Kruisende lijnen drukken

workshop blokdrukken
Foto: Esther Jongsma

Op zaterdag 26 januari wordt de workshop blokdrukken georganiseerd. In deze workshop ga je de uitdaging aan om met drie drukblokken zoveel mogelijk verschillende patronen te drukken. Door lijnen en cirkels te laten aansluiten, overlappen of kruisen kun je eindeloos variëren. Zo kunnen uit eenvoudige vormen de meest complexe dessins ontstaan.

wiewatwaar: zaterdag 26 januari van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kosten: 45,- euro

Blauwdrukken/Indigo verven met reservetechniek

workshop indigo

Op zaterdag 16 februari leer je Indigo verven van Nederlands grootmeester Gerard van Oosten zelf. Na het uitwassen van de verf en de afdekpasta verschijnen witte dessins op een blauwe achtergrond. Gerard van Oosten beheerst als enige in Nederland deze bijzondere techniek. Onder zijn begeleiding ga je stof bedrukken met houten motief stempels. Er zijn allerlei stempels aanwezig. Je kunt verschillende soorten stempels combineren tot diverse patronen, motieven herhalen, veranderen, verplaatsen, helemaal zoals jij het wilt.

wiewatwaar: zaterdag 16 februari van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kosten: 55,- euro

Zeefdrukken

zeefdruk

Onder begeleiding van docent Alke de Kroes maak je op een zeef een vlakverdeling met transparante geknipte of gescheurde stukken gekleurd papier. Door deze heen en weer te schuiven ontstaan verrassende vormen en kleurvlakken, je kunt hiermee eindeloos variëren. Wanneer je ontwerp klaar is, ga je deze in verschillende kleurgangen drukken. Goed kunnen tekenen of schilderen is helemaal niet nodig, met een beetje gevoel voor kleur en compositie kun je al heel snel mooie drukken maken!

wiewatwaar: zondag 17 februari van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kosten: 50,- euro

Shibori

workshop shibori
Bron: flickr

Shibori is een eeuwenoude Japanse verftechniek waarbij stof wordt afgebonden en geverfd. Door het afbinden pakt de verft niet overal op de stof waardoor bijzondere kleureffecten en patronen ontstaan. Op donderdag 21 februari geeft docente Inge Meijer een workshop Shibori en leer je textiel verven met Japanse afbindtechnieken.

wiewatwaar: donderdag 21 februari van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kosten: 55,- euro

Staphorster Stipwerk

Enschedemuseuwfabriek 556
Foto: Annina Romita

Grootmeester in het stipwerk, Gerard van Oosten geeft een workshop op zaterdag 9 maart.  Leer van deze grootmeester alles over het Staphorster Stipwerk en ontdek dat je met deze oude techniek verrassend moderne patronen kunt maken op een T-shirt of tas. Leuk voor jong en oud.

wiewatwaar: zaterdag 9 maart van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kosten: 55,- euro

Dessins ontwerpen

workshop dessins ontwerpen
Foto ter illustratie. Bron: Unsplash

Hoe ontwerp je een dessin, hoe laat je dessins aansluiten en wat is verzet en half-verzet?  Op zondag 10 maart legt ontwerper Ludo Klink je de basisprincipes van het dessinontwerpen uit. Daarna ontwerp je je eigen dessin wat je afdrukt op stof.

wiewatwaar: zondag 10 maart van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kosten: 55,- euro

Ecoprint, botanische alchemie

ecoprint

Ecoprint is een ecologisch printproces waarbij de kleurpigmenten van bladeren van planten door middel van stoom een afbeelding achterlaten. Als de bladeren goed liggen, wordt de stof met een andere stof strak gewikkeld om een pvc buis en met touw vastgezet. Vervolgens gaat de stof twee uur in een stoompan. De kleuren komen dan los en er verschijnt een afdruk van het blad of bloem.

wiewatwaar: zaterdag 16 maart van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kosten: 55.- euro

Zijde verven met looistoffen

workshop zijde looien
Foto: Facebook Amber Veel

Je gaat aan de slag met plantaardige looistoffen en ervaart zo welke eigenschappen de verschillende looistoffen bezitten. Aan het einde van de workshop neemt elke deelnemer een stalen-kaart en een ‘gelooide’ zijden shawl mee naar huis!

wiewatwaar: zaterdag 23 maart van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kosten: 55,- euro

De Museumfabriek musea

Nu gesloten11:00 - 17:00

Het Rozendaal 11, Enschede

Bekijk meer:musea
<< < Pagina 1 / 11 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.