Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag: waar komt deze traditie vandaan?

Door Rebecca de Graaf 26 mei 2019

Ben jij van plan om met Hemelvaart een lekker stukje te wandelen of fietsen? Dan mag je de wekker op tijd zetten, want volgens de traditie zou je al om drie uur ’s nachts op moeten staan. Vooral in de regio Twente gaan we op Hemelvaartsdag dauwtrappen. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Magische werking

Om een antwoord te vinden op deze vraag moeten we een aantal jaartjes terug in de tijd, namelijk naar de eerste eeuw na Christus. Tijdens de meifeesten die in deze Germaanse tijd plaatsvonden vierden mensen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Het volksgeloof van die tijd was van mening dat dauw op bepaalde dagen van het jaar een genezende en magische kracht heeft.

Vieren van de lente

Eigenlijk heeft het dauwtrappen niets te maken de lichamelijke terugkeer van Jezus Christus naar de hemel. Later werd het gebruik van dauwtrappen in verband gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag. Tegenwoordig zie je niemand blootsvoets door het gras lopen, maar trekken we er in Twente gezellig op uit. ’s Middags een biertje drinken bij de Haarmühle klinkt toch veel aantrekkelijker dan om drie uur ’s nachts je nest uit te gaan om door het gras te banjeren?

Fietsen natuur

Heerlijk fietsweer: 5 x fietsroutes vanuit Enschede

Het is heerlijk weer om een rondje te fietsen. Goed dat je in Enschede woont, want rondom de stad vi...

adv.