Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag: waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Door Charmain Zwijnenberg 21 mei 2020

Als je dit artikel leest heb je misschien al heel wat fietskilometers in de benen. Want volgens de traditie zou je al om drie uur ’s nachts op moeten staan als je wilt dauwtrappen op Hemelvaartsdag. Vooral in de regio Twente gaan we jaarlijks op deze feestdag dauwtrappen. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Om een antwoord te vinden op deze vraag duiken we even terug in de tijd, namelijk naar de eerste eeuw na Christus. Tijdens de meifeesten die in deze Germaanse tijd plaatsvonden vierden mensen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Het volksgeloof van die tijd was van mening dat dauw op bepaalde dagen van het jaar een genezende en magische kracht heeft.

Vieren van de lente

Eigenlijk heeft het dauwtrappen dus niets te maken met de lichamelijke terugkeer van Jezus Christus naar de hemel. Later werd het gebruik van dauwtrappen in verband gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag. Tegenwoordig zie je niemand blootsvoets door het gras lopen, maar trekken we er in Twente gezellig op uit. Een fijne picknick in het park of in eigen achtertuin klinkt toch veel aantrekkelijker dan om drie uur ’s nachts je nest uit te gaan om door het gras te banjeren?

Lees ook:

Lidl

Hemelvaartsdag 2020: dit zijn de openingstijden van supermarkten in Enschede

Hemelvaartsdag staat voor de deur. Wil jij na het dauwtrappen de boodschappen inslaan? Hou dan reken...
park enschede

Hemelvaart 2020 in Enschede: dit kun je wél doen

Donderdag 21 mei is het Hemelvaartsdag. Dit jaar geen Green Vibrations en ook geen Springkussenfesti...
Fietsen natuur

Heerlijk fietsweer: 5 x fietsroutes vanuit Enschede

Het is heerlijk weer om een rondje te fietsen. Goed dat je in Enschede woont, want rondom de stad vi...

adv.