Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat een plaatje! Binnenkijken bij Renate’s creatieve workshopboerderij

Aangeboden door De InspiratieHoeve 29 september 2020

Zodra je de oprit van de InspiratieHoeve op komt rijden, kan de voorpret al beginnen. Want wat een prachtige locatie is dit zeg! “Dit is inderdaad iets dat we vaak van onze bezoekers te horen krijgen,” zegt eigenaresse Renate trots. “Het draait bij ons niet alleen om de workshops zelf, maar ook om de gehele beleving.”

Op nog geen kwartiertje rijden van het centrum van Enschede bevindt zich Renate’s creatieve workshopboerderij. Terwijl je het erf op komt lopen, hoor je op de achtergrond het vrolijke gemekker van de geitjes en het getok van de kippen. Ook de workshopboerderij zelf ziet er erg uitnodigend uit. Het is bijna zonde dat de workshops maar een paar uur duren. Want je zou hier zo een aantal dagen door willen brengen om even helemaal tot rust te komen.

Droomhuis met sfeervolle workshopruimte

Renate en haar gezin wonen hier nu al zo’n acht jaar. Het is in meerdere opzichten hun droomhuis. De familie woont namelijk lekker buitenaf, ze hebben veel grond rondom hun boerderij en van de bijbehorende boerderijschuur – ook wel hoeve genoemd – wordt optimaal gebruik gemaakt. Want wat jaren geleden begon als een knusse ruimte om sieraden te maken is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel bedrijf waar uiteenlopende workshops, teambuildingsuitjes en vergaderingen gehouden worden.

Tekst gaat verder onder foto.

buitenkant inspiratiehoeve
De voorgevel van de InspiratieHoeve.

Waar word je nou echt gelukkig van?

Renate heeft veertien jaar lang met veel plezier lesgegeven op Saxion, maar de wens om ooit voor zichzelf te beginnen bleef bestaan. Ze was namelijk op zoek naar een manier om haar kennis over sociaal pedagogische hulpverlening en psychologie te combineren met haar creatieve kant. En die verbinding vond ze uiteindelijk gewoon bij haar thuis!

“Ik vond mijn werk als docent erg leuk, maar tegelijkertijd worstelde ik ook met de vraag of ik dit wel de rest van mijn leven wilde doen. Daarom ben ik in eerste instantie in de avonduren begonnen met het aanbieden van een sieradenworkshop. Simpelweg om te onderzoeken hoe ik dit zou vinden. Dit was in het begin alleen voor vriendinnen en collega’s, maar naarmate de tijd vorderde kreeg ik steeds meer aanvragen van onbekenden binnen. Ook merkte ik dat er behoefte was aan verschillende workshops, dus toen heb ik het aanbod uitgebreid”, vertelt Renate enthousiast.

workshopruimte_3
Dit is de ruimte waar Renate haar eerste workshops aanbood.

Meer dan ‘hobbymatig aanklooien’

Drie jaar lang heeft deze creatieve duizendpoot haar werk als docent gecombineerd met het aanbieden van diverse workshops. Maar uiteindelijk heeft Renate er toch voor gekozen om voor de volle honderd procent voor de InspiratieHoeve te gaan. Ook heeft ze Mirthe in vaste dienst genomen om samen de workshops en vergaderingen te begeleiden. “Ik heb zelf iets opgezet dat niet alleen goed loopt, maar waar ik ook ontzettend veel voldoening uithaal. Het is zo mooi om anderen te mogen begeleiden in hun creatieve proces. De leukste uitdaging vind ik om mensen die zeggen dat ze helemaal niet creatief zijn, tóch met iets moois de deur uit te laten gaan.”

Ook bij Renate’s man kwam na verloop van tijd het besef dat de creatieve workshops meer waren dan “een beetje hobbymatig aanklooien” – zoals hij dat zelf ooit met een knipoog omschreef. Maar hij zag inmiddels ook wel in dat Renate een goedlopend bedrijf had opgezet dat haar volledige aandacht verdiende. Iets waar het gezin terecht heel trots op is.

‘Je maakt meer uren en verdient minder, maar het voelt nooit als werk’

workshop ijsstokjes
Dit prachtige kunstwerk is gemaakt van ijsstokjes

Van pluktuin tot re-integratie plek

De boerderijschuur beschikt inmiddels over drie prachtige workshopruimtes. Bij mooi weer kan Renate ook nog uitwijken naar het gedeelte achter de hoeve. En zeg nou zelf: hoe leuk is het om te mozaïeken terwijl je kunt genieten van het landelijke buitenleven? Of kies voor één van de andere workshops, zoals handlettering, een macramé planthanger maken of porselein beschilderen. Het complete workshopaanbod vind je hier.

Naast de diverse workshops kun je hier een aantal maanden per jaar terecht om je eigen fleurige boeket samen te stellen. Want vanaf Renate’s workshopboerderij wandel je zo de pluktuin in. Verder is de InspiratieHoeve ook een fijne plek voor mensen die aan het re-integreren zijn. Want de rust en ruimte doet hen goed.

Renate: “Het werk is hier nooit af, want zo moeten het erf en de tuin bijvoorbeeld bijgehouden worden. Ook kunnen de vrijwilligers helpen bij de voorbereidingen van de workshops en dingen klaarzetten voor een vergadering of teamuitje. Al deze werkzaamheden dragen bij aan hun zelfvertrouwen en re-integratietraject, zodat ze uiteindelijk weer naar de reguliere arbeidsmarkt kunnen doorstromen. En zo is het cirkeltje weer rond, want met het begeleiden van deze mensen kan ik weer mijn vaardigheden en kennis van SPH inzetten.”

Foto: redactie indebuurt Enschede

Deze bijdrage wordt je aangeboden door De InspiratieHoeve. Meer over De InspiratieHoeve ontdekken?

De InspiratieHoeve

Beldershoekweg 20, Boekelo

adv.