Charmain: “Op naar de ridderwinkel. Of is het de Game of Thrones-set?”

Door Charmain Zwijnenberg 13 juni 2018

Charmain Zwijnenberg woont pas net in Enschede. Daarom gaat ze op zoek naar dingen die je als nieuwe Enschedeër écht gedaan moet hebben in onze stad, zoals een bezoekje aan het Middeleeuws Weekend. Voor indebuurt schrijft ze over haar ervaringen, in de vorm van een toffe column: 

Ik doe mijn best om in het nu te leven, niet teveel achterom te kijken en het verleden achter mij te laten. Dat gaat me over het algemeen prima af, maar met Pinksteren ging ik de mist in. Maar dan ook vol-le-dig de mist in. Ik bezocht namelijk het Middeleeuws Weekend bij Dragonheart. Terug in de tijd van de ridders, Vikingen, jonkvrouwen en ambachtslieden.

Hedendaagse gitaren

Ik werd verwelkomd door een gitaarconcert van een groep kinderen. Jongens en meisjes in hedendaagse kleding met hedendaagse gitaren. Knap staaltje gitaarwerk, maar niets middeleeuws aan. Al gauw stuit ik op een kraampje met dierenvellen, potjes met bijzondere kruiden en attributen waarvan ik niet weet waar ze voor dienen. De vrouw die erachter staat draagt een lange jurk en een cape. Now we’re talking.

De kraam blijkt het begin te zijn van een compleet middeleeuws tentenkamp. Ik spot de eerste ridder, inclusief helm, zwaard en schild en verderop liggen lappen vlees op een rooster boven een vuurtje te branden. Erachter staat een grote houten tafel waar mannen in middeleeuwse gewaden al van hun (zelf geschoten?) wild aan het genieten zijn.

Vechtende ridders

Dan verzamelen mensen – zowel bezoekers als ik in huis-tuin-en-keukenkloffie als mensen in lange jurken en gewaden die duidelijk meer aandacht aan hun (middeleeuwse) uiterlijk hebben besteed – zich op een plein. Ik meng me ertussen en aanschouw een heus riddergevecht tussen twee volwassen mannen. Ze gaan helemaal op in hun rol. Hoewel ik het in eerste instantie ietsepietsie gekkig vind, besef ik al snel dat ik niet zo bekrompen moet zijn en het eigenlijk supercool is dat die mensen zichzelf durven te zijn.

Game of Thrones-taferelen

Tijd voor een bezoek aan de ridderwinkel. Maar je zou het ook de set van Game of Thrones kunnen noemen. Zwaarden, dolken, schilden, pijlen, bogen, helmen, alles. (Alleen geen Jon Snow helaas.) Én een speciale kleding- en schoenenafdeling. Niets gekocht overigens. Ineens sta ik oog in oog met een levensgroot ridderharnas. Wow. Als ik in een groter huis (lees: kasteel) zou wonen, zou ik zo’n pak bij de entree plaatsen. Supercool!

Opgezette beestenboel

Via de ridderwinkel loop ik de groene kamer binnen. Een ruimte vol opgezette beesten. Héél véél vogels, vossen, eekhoorns, konijnen, schapen en bokken, maar ook hele koeien- en paardenstaarten en dierenvellen. Vind ik persoonlijk vrij heftig allemaal en al snel verlaat ik die dooie beestenboel.

Hoewel ik het leuk vond om me in de middeleeuwen te wanen en kennis te maken met de diehard middeleeuwers, laat ik het verleden voorlopig weer achter me en probeer ik weer in het nu te leven.

Dragonheart entertainment

Nu gesloten13:30 - 17:00

Stroinksweg 90, Enschede

Bekijk meer:entertainment

Meer over

Doen

adv.