Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x binnenkijken bij bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt

Door Charmain Zwijnenberg 11 september 2019

In Enschede staan een aantal mooie gebouwen waar je eigenlijk nooit binnen kunt kijken. Goed nieuws: op 14 en 15 september kan dat wél! Tijdens Open Monumentendag gaan er heel veel deuren in Enschede voor je open. Wij zetten er zeven voor je op een rij.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

School Minkmaatstraat

Deze verborgen voormalige school vind je aan de Minkmaatstraat. De school is in 1895 gebouwd en is nu een atelier voor kunstenaars. Tijdens Open Monumentendag kun je het gebouw van binnen bewonderen. Ook kun je de tentoonstelling van fotograaf Paul Hajenius bekijken.

school minkmaatstraat

Jacobuskerk

De bijzondere glas-in-loodramen van de St. Jacobuskerk zijn gemaakt door de kunstenaar Charles Eyck. Deze katholieke kerk is gebouwd tussen 1932 en 1933 in een Neo-Byzantijnse stijl. Binnen is er een intieme sfeer en van alles te zien. Een kijkje waard dus.

Jacobuskerk

Grote Kerk

De Grote Kerk kennen we natuurlijk allemaal. Maar vooral van buiten. Dit weekend kun je de kerk ook van binnen bekijken. Extra leuk: klim helemaal naar boven en bezoek (en bespeel) de klokken van het StadsCarillon. Aansluitend kun je ook het orgel bekijken en bespelen. Let op: dit is beperkt mogelijk. Aanmelden kan via deze site.

  • De Grote Kerk is zaterdag 14 september geopend van 10.00 tot 13.00 uur en zondag 15 september van 10.00 tot 17.00 uur. Op 15 september kun je tussen 13.00 en 15.30 uur het orgel bespelen en op diezelfde dag kun je om 14.00 uur en om 15.00 uur het carillon bespelen.
  • Kijk hier voor meer info over de Grote Kerk aan de Oude Markt 32. Meer informatie over de activiteiten vind je hier en hier.

wintertijd-grote-kerk

Sint Josephkerk

Deze kerk aan de Oldenzaalsestraat stamt uit 1894 en is daarmee de oudste katholieke kerk van Enschede. Bekijk tijdens de Open Monumentendag prachtige muurschilderingen van kunstenaar Joan Collette, loop mee met een rondleiding of beklim de toren.

Sint Josephkerk

Synagoge

Natuurlijk moet je een kijkje nemen in de synagoge van Enschede, want dit is één van de mooiste synagoges van heel West-Europa. De synagoge is in 1928 gebouwd en aan de binnenkant zijn er veel versieringen te vinden. Onder andere mozaïeken, glas-in-loodramen en bronzen objecten. Dit jaar valt de Monumentendag samen met de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed. De synagoge heeft daarom een speciaal programma opgesteld.

synagoge-enschede-1

Op Pokémon-jacht in het stadhuis

Een rondleiding door het stadhuis klinkt misschien niet zo heel spannend. Maar je kunt op 14 september ook de toren beklimmen en genieten van een heerlijk uitzicht over de stad. En dát is natuurlijk wél hartstikke leuk. Tussen 10.30 en 16.30 uur gaan doorlopend kleine groepjes naar boven. Voor deze torenbeklimming en de rondleidingen kun je je bij de receptie van het stadhuis opgeven. Ook is er een speciale Pokémon-route opgesteld waarbij je veel over de geschiedenis van het stadhuis komt te weten en leuke prijzen kunt winnen.

stadhuis contact gemeente enschede

TET-bus

Je kunt tijdens dit weekend niet alleen in monumentale gebouwen kijken, ook in een monumentale bus! Stap bij het stadhuis op en rij een rondje door de binnenstad mee in de historische TET-bus. De bus vertrekt op verschillende tijden. Aanmelden kan bij de receptie van het stadhuis.

Posted by TETbus38 on Wednesday, 10 July 2019

Nog meer monumentale panden

En dat zijn ze nog niet eens allemaal. Bekijk via de site van Open Monumentendag alle monumentale panden in Enschede waar je op zaterdag 14 en zondag 15 september een kijkje mag nemen.

Lonneker molen

Lees ook

broodbode

9 x de minder bekende monumenten in Enschede

Wanneer je aan monumenten in Enschede denkt, zal je waarschijnlijk gelijk denken aan de synagoge, de...
tuckerville

Enschede bruist! Dit is er allemaal te doen in september

We willen niet teveel clichés de wereld in slingeren, maar óh, wat vliegt de tijd! Het is alweer sep...
marktstraat toren grote kerk enschede

Toen in Enschede: zo zag de Grote Kerk er 100 jaar geleden uit

De Grote Kerk op de Oude Markt is door de jaren heen best wel wat veranderd. In totaal heeft de tore...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen

adv.