Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Puppy plannen? Zo weet je wanneer jouw hond vruchtbaar is

Aangeboden door Mediscent Huisdierenkliniek 14 januari 2020

Wanneer je van plan bent om je hond te laten dekken, dan is het essentieel om vast te stellen wanneer het teefje vruchtbaar is. Een teefje is namelijk meerdere weken per jaar loops, maar ze is slechts op enkele dagen daadwerkelijk vruchtbaar. Om de optimale dektijd te kunnen bepalen is het dus verstandig om de hulp van je dierenarts in te schakelen, want dit vergroot de kans op een nestje.

Progesterontest

De meeste teefjes hebben een eisprong tussen negende en dertiende dag van de loopsheid, maar dit kan per ras én per teefje verschillen. De betrouwbaarste methode om het dektijdstip te bepalen, is door middel van een progesterontest. Bij Mediscent Huisdierenkliniek in Enschede kun je zo’n test laten uitvoeren. De progesteronwaarde in het bloed wordt dan nauwkeurig gemeten en met deze resultaten kan de dierenarts berekenen wanneer de eisprong plaats zal vinden.

Optimale dektijdstip

De progesteronwaarde neemt toe naarmate de eisprong dichterbij komt en blijft hierna doorstijgen. Vaak zijn er meerdere metingen nodig om het precieze moment van de eisprong te bepalen. De eicellen moeten daarna nog enkele dagen rijpen. Aan de hand van de hoogte van de progesteronwaarde en de soort dekking die gaat plaatsvinden, krijg je een specifiek advies mee op welke dag je jouw teef het beste kunt laten dekken.

Eigen laboratorium

Doordat Mediscent Huisdierenkliniek over een eigen laboratorium beschikt, hoef je niet lang op de uitslag te wachten. Binnen een uur wordt de uitslag telefonisch doorgegeven. De test wordt gemaakt met de Idexx Catalyst. Dit is de meest betrouwbare digitale test die nu ter beschikking is.

Ook na de dekking is het verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen voor een drachtigheidsbepaling. Vanaf 28 dagen na de dekking is het mogelijk om met behulp van een echo te zien of de hond drachtig is. Wil je weten hoeveel puppy’s er in de buik zitten? Vanaf 44 dagen na de dekking kan er een röntgenfoto gemaakt worden.

Ook voor poezen

Bij Mediscent Huisdierenkliniek kan je ook terecht voor drachtigheidsbepaling van poezen of zelfs konijnen door middel van echo en röntgen. Hier lees je meer over de vruchtbaarheids- en progesteronbegeleiding van Mediscent Huisdierenkliniek.

CT-scan mediscent huisdierenkliniek

‘Onze geavanceerde apparatuur voor dieren is te vergelijken met die van het MST voor mensen’

Bij Mediscent Huisdierenkliniek hechten ze veel waarde aan betaalbare veterinaire zorg tegen de hoog...

Meer over Mediscent Huisdierenkliniek ontdekken?

Mediscent Huisdierenkliniek dierenartsen

Gesloten08:30 - 20:30

Getfertweg 290-7, Enschede

Bekijk meer:dierenartsen

adv.