Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo voorkom je dat jouw Teddy dwergkonijn een Rastafari wordt

Aangeboden door Mediscent Huisdierenkliniek 13 maart 2020

Teddy’s hebben door hun pluizige vacht een enorm hoog knuffelgehalte. Dit schattige uiterlijk in combinatie met het zachte karakter maakt de Teddy een zeer geliefd huisdier. Maar niet ieder baasje realiseert zich even goed hoeveel verzorging de vacht van een Teddy nodig heeft. Paraveterinair Eline van Mediscent Huisdierenkliniek geeft je een aantal belangrijke verzorgingstips.

Een Teddy dwergkonijn is een langharig konijnenras. Ze hebben een kort en gedrongen lichaam en de haren zijn zo’n 5 tot 10 cm lang. Door het pluizige uiterlijk is het haast onmogelijk om een ‘aah, wat schattig’ te onderdrukken. Of om in termen van de film Despicable Me te blijven: ‘it’s so fluffy I’m gonna die!’

Zo verzorg je de vacht van een Teddy

Wanneer je de vacht van een Teddy dwergkonijn niet goed genoeg verzorgt, wordt je konijn letterlijk een pluizenbol. “Je moet je Teddy iedere dag op klitten controleren. Ook is het verstandig om hem binnenshuis te houden, want door een vochtige buitenlucht gaat de vacht eerder klitten. Als je de vacht niet goed verzorgt, kan het gaan vervilten. Door vervilting wordt de huid strak getrokken en dit is natuurlijk erg pijnlijk voor het konijn”, legt Eline uit.

Naast het controleren op klitten moeten Teddy’s ook één tot twee keer per week geborsteld worden. Op deze manier verliest het konijn zijn oude haren. Maar let op: lang niet iedere borstel is geschikt voor de vacht van Teddy’s! Eline: “Het haar van een Teddy laat gemakkelijk los. Dus als je een verkeerde kam gebruikt, kun je een Teddy helemaal kaalplukken. Hier in de huisdierenkliniek laat ik de baasjes zien hoe ze het beste hun konijn kunnen borstelen en welk type borstel je het beste kunt gebruiken.”

Laat je Teddy trimmen

En dan zijn we nu aangekomen bij de laatste verzorgingstip van Eline: laat je Teddy iedere zeven tot acht weken trimmen. “De lange haren gaan ook voor de ogen van de Teddy zitten. Hierdoor ziet hij niets en dat is zielig. Door je Teddy regelmatig te trimmen, wordt de vacht niet te lang en is de verzorging gemakkelijker bij te houden.”

Het trimmen gebeurt bij Mediscent Huisdierenkliniek en het neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Eline zorgt ervoor dat het konijn zo min mogelijk stress ervaart. Ze let hierbij onder andere goed op de ademhaling van het konijn. Als deze versneld is het een teken van stress en onderbreekt ze de behandeling totdat het konijn weer rustig is geworden.

Ook voor katten en angorakonijnen

Eline trimt niet alleen Teddy’s, maar ook alle andere konijnenrassen en katten. Kortharige katten moeten getrimd worden wanneer ze bij overgewicht of gebitsproblemen zichzelf niet meer kunnen verzorgen. En langharige katten en angora’s kunnen dezelfde pijnklachten ervaren als Teddy’s wanneer hun vacht gaat vervilten.

Eline is gediplomeerd trimster voor konijnen en katten, dus zij weet precies waar je bij het trimmen op moet letten. “Baasjes moeten niet onderschatten hoe ernstig een klit kan zijn. Een klit trekt enorm aan de huid en daardoor doet iedere beweging pijn. Ik heb wel eens een kat getrimd die door de hoeveelheid klitten niet meer durfde te springen. Na de trimsessie bloeide dit diertje helemaal op. Daarom vind ik dit zulk dankbaar werk om te doen!”

Wil jij jouw Teddy, angora of kat graag laten trimmen? Maak dan gelijk een afspraak met Mediscent Huisdierenkliniek.

trimmen kat


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Mediscent Huisdierenkliniek. Meer over Mediscent Huisdierenkliniek ontdekken?

Mediscent Huisdierenkliniek dierenartsen

Vandaag gesloten

Getfertweg 290-7, Enschede

Bekijk meer:dierenartsen

adv.