Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit kun je doen als je huisdier bang voor vuurwerk is

Aangeboden door Mediscent Huisdierenkliniek 27 december 2019

Oud en nieuw is voor veel mensen een gezellige aangelegenheid, maar voor je huisdier is het alles behalve een feestje. Het geknal kan namelijk voor de nodige stress zorgen. Dierenartsassistente Linda van Mediscent Huisdierenkliniek geeft je een aantal handige tips wat je kan doen als je huisdier bang voor vuurwerk is.

Vertrouwde omgeving

Volgens Linda is het erg belangrijk dat het huisdier in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving is. “Laat ze zelf een fijne plek in huis uitkiezen, zoals de zolder of onder het bed. Mijn eigen hond vindt het bijvoorbeeld erg fijn om in de badkamer te gaan liggen. Sluit deze ruimte niet af, maar geef je huisdier de mogelijkheid om zich te kunnen verplaatsen,” benadrukt Linda. “Anders loop je het risico dat je huisdier in paniek raakt en zichzelf verwond.”

Niet alleen laten

Het is natuurlijk erg gezellig om bij vrienden oliebollen te eten en vuurwerk af te steken, maar laat je huisdier niet te lang alleen. “Zorg dat er iemand thuis is om op de dieren te letten. Als ze angstig zijn is het ook helemaal niet erg om ze gerust te stellen. Je bevestigt hiermee niet de angst, maar geeft een signaal af dat je dier zich veilig kan voelen.”

Afleiding

Nog een handige tip als je huisdier bang voor vuurwerk is: zorg voor afleiding. “Je kunt het geluid van buiten iets maskeren door de radio of tv aan te zetten. Ook kan het helpen om de gordijnen dicht te doen, zodat ze niet teveel prikkels van buitenaf krijgen. Verder kun je ze een speeltje gevuld met brokken geven om ze bezig te houden,” zegt de dierenartsassistente.

Wandeling buitenaf

Een kat kan zijn behoefte in de kattenbak doen, maar een hond moet toch echt een keer naar buiten toe. “Je doet er verstandig aan om ’s ochtends vroeg naar het buitengebied te gaan voor een goede wandeling. Het meeste vuurwerk wordt toch in een stedelijke omgeving afgestoken, dus in het bos zal er minder geknald worden. Een andere optie is dat je hond zijn behoefte in je eigen tuin kan doen.”

Medicijn bij vuurwerkangst

Mochten bovenstaande tips niet helpen en is je viervoeter echt heel angstig voor vuurwerk? Dan kun je er ook nog voor kiezen om medicatie toe te dienen. “Er zijn verschillende middelen bij ons verkrijgbaar, waaronder tabletten of een gel die in de wangzak moet worden aangebracht. Het is niet de bedoeling dat je huisdier hier slaperig van wordt, maar echt alleen om de angst te remmen.”

Ook voor minder angstige huisdieren zijn er opties, zoals rustgevende voedingssupplementen, halsbanden of verdampers voor in het stopcontact. Overleg samen met de dierenarts welke mogelijkheid het beste bij jouw huisdier past.

CT-scan mediscent huisdierenkliniek

‘Onze geavanceerde apparatuur voor dieren is te vergelijken met die van het MST voor mensen’

Bij Mediscent Huisdierenkliniek hechten ze veel waarde aan betaalbare veterinaire zorg tegen de hoog...

Meer over Mediscent Huisdierenkliniek ontdekken?

Mediscent Huisdierenkliniek dierenartsen

Gesloten08:30 - 12:00

Getfertweg 290-7, Enschede

Bekijk meer:dierenartsen

adv.