Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kan een werkgever je verplichten om met kerst te werken: dit zijn de regels

Door Rebecca de Graaf 11 december 2019

“Het is toch niet normaal, die mensen hebben ook kerst” is een reactie die we regelmatig op onze Facebookpagina voorbij zien komen wanneer het over de openingstijden van winkels tijdens de feestdagen gaat. De een vindt het juist lekker om extra te cashen tijdens de feestdagen, maar wat als je liever niet met kerst wilt werken? Kan een werkgever je verplichten om dan toch te werken? Wij zochten het uit!

Wel officiële feestdag, maar niet verplicht vrij

‘In Nederland kennen we geen wet waarin is vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Of werknemers vrij zijn op feestdagen hangt helemaal af van de cao of de arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en werknemer,’ meldt online platform De Ondernemer. Eerste en tweede kerstdag zijn wel officiële feestdagen, maar je bent dus niet verplicht vrij op deze dagen.

Extra belonen

In sommige branches gaat het werk gewoon zeven dagen per week door. Denk bijvoorbeeld aan het ziekenhuispersoneel. Ook voor de horeca zijn de feestdagen een belangrijk moment om te pieken. Wanneer je dus wel met kerst aan het werk bent, staat daar vaak een extra beloning tegenover. Ook dit staat in jouw cao vermeld.

In goed overleg

In principe mag een werkgever een vakantie- of verlofaanvraag niet weigeren. Maar rond de feestdagen zijn er natuurlijk meer werknemers die tegelijk vrij willen. Vaak is er in goed overleg veel mogelijk. Zo kan er bijvoorbeeld een roulatiesysteem worden toegepast waarbij een werknemer het ene jaar wel vrij is en het andere jaar werkt met kerst.

Supermarkten open met kerst

Kerst 2019: dit zijn de aangepaste openingstijden van supermarkten in Enschede

Stel jij de kerstboodschappen altijd uit tot het aller-allerlaatste moment? Wij ook. Handig om daaro...
kerstmarkt in Enschede

Kerstmarkt in Enschede 2019: alles in één overzicht

De feestdagen zijn niet compleet zonder een bezoekje aan de kerstmarkt. En voor de nodige inspiratie...
brunch

Hoe fijn! Deze activiteiten rondom kerst zijn helemaal gratis

Kerstcadeautjes kopen, een nieuwe feestoutfit scoren én lekker uit eten met de hele familie. Allemaa...

adv.